default-image

Το μεγαλύτερο μέρος του βρόχινου νερού καταλήγει στη θάλασσα

Κρήτη
Το μεγαλύτερο μέρος του βρόχινου νερού καταλήγει στη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μικρό μέρος μόνο των νερών που χύνονται στη θάλασσα, αν το αντλούσαμε και το αξιοποιούσαμε, θα λύναμε χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα επάρκειας αλλά και της τιμής του νερού που καταναλώνουμε για τις ανάγκες των νοικοκυριών μας. Αυτή είναι άποψη αναγνώστη προς την εφημερίδα μας, που συνοδεύεται και από τις ανάλογες φωτογραφίες, με τις τεράστιες ποσότητες των νερών που καταλήγουν στη θάλασσα, μέσω των χειμάρρων της περιοχής του Ηρακλείου.

Ο κ. Κώστας Μπριλάκις, την περασμένη Τρίτη 24 του μήνα, φωτογράφισε τους χείμαρρους της περιοχής του Ηρακλείου και μας έστειλε τις φωτογραφίες αυτές, μαζί με ενδιαφέροντα στοιχεία. «Η θάλασσα βέβαια δε γεμίζει, έστω και αν δέχεται όλα τα νερά της βροχής, εμείς όμως δεν έχουμε νερό φθηνό και άφθονο το καλοκαίρι που μας κάνει απόλυτη ανάγκη. Η κατανάλωση νερού ανά κάτοικο είναι δείκτης πολιτισμού. Στο Ηράκλειο έχουμε 150 λίτρα νερό ανά κάτοικο και ανά ημέρα. Στις βόρειες χώρες και στην Αμερική ξεπερνούν τα 300 λίτρα την ημέρα. Το φθηνό νερό είναι δώρο για τους φτωχούς που το έχουν χωρίς πρόβλημα, ενώ ο πλούσιος το πληρώνει και ας είναι και ακριβό».

Η άποψη αυτή διατυπώνεται στο κείμενο, που συνοδεύεται από φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες από το Συλαμιανό, κάτω από τη γέφυρα του ΒΟΑΚ στον κόμβο της Αλικαρνασσού προς Κατσαμπά, από τον Καρτερό στη γέφυρα του ΒΟΑΚ, από την Ξηροκαμάρα πηγαίνοντας προς Ποταμιές δεξιά, στη διακλάδωση προς Καστέλι (ο χείμαρρος αυτός φέρνει νερό από το Καστέλι και εκεί στην Ξηροκαμάρα ενώνεται με τον Αποσελέμη), από το Γιόφυρο στην παλιά γέφυρα δίπλα στην 62 Μαρτύρων (απ' όπου και η φωτογραφία επάνω) και από το φράγμα Αποσελέμη.

Καρτερός, στη γέφυρα του ΒΟΑΚ

Τεράστιες ποσότητες

Παρακάτω ο αναγνώστης αναφέρει ότι, με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, η παροχή των χειμάρρων ήταν εκείνη την ημέρα περίπου:

ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ (Συλαμιανός): 40.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

ΚΑΡΤΕΡΟΣ: 200.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

ΞΗΡΟΚΑΜΑΡΑ: 20.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

ΓΙΟΦΥΡΟΣ: 400.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

Φράγμα Αποσελέμη: Τρομαγμένες από την ανθρώπινη παρουσία πάπιες

«Αν η παροχή αυτή διαρκέσει μια εβδομάδα, τότε η ποσότητα νερού για κάθε χείμαρρο είναι επί 7. Δηλαδή, βλέπουμε ότι η δυνατή βροχή την Κυριακή το βράδυ 22 προς 23-2-2015 έδωσε νερό στον Γιόφυρο 2 με τρία εκατομμύρια κυβικά. Αν το νερό αυτό του Γιόφυρου και του Καρτερού το αποθηκεύαμε, επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες π.χ. του Δήμου Χερσονήσου για ένα έτος. Απαιτούνται όμως μελέτες, έργα και αρκετά χρήματα, αλλά το όφελος είναι τεράστιο, αφού τώρα το νερό χύνεται στη θάλασσα, ενώ μπορεί να συλλεχθεί από μεγαλύτερα υψόμετρα και να αποθηκευτεί στο φράγμα του Αποσελέμη χωρίς άντληση. Μόνο το κόστος της διύλισης θα χρεώνεται ο καταναλωτής. Βέβαια όλα τα νερά πρέπει να περνάνε από διυλιστήριο για να έχουμε εγγυημένα πόσιμο νερό, όπως στην Αθήνα, που διαθέτει 4 διυλιστήρια και κανείς δεν αγοράζει εμφιαλωμένο».

Ξηροκαμάρα πηγαίνοντας προς Ποταμιές-δεξιά στη διακλάδωση προς Καστέλι

«Τροφοδοσία της θάλασσας»: Η αντίθετη άποψη από τους οικολόγους

«Δεν είναι καθόλου κακό να χύνονται τα νερά στη θάλασσα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι χαμένα τα νερά αυτά. Δεν μπορούμε να τα κόψουμε να μην πηγαίνουν στη θάλασσα, ούτε είναι και καμιά καταστροφή το ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το κακό είναι ότι κουβαλούν φυτοφάρμακα, χημικά, λύματα, κατσίγαρους και όλα αυτά που διοχετεύουμε εμείς μέσα στα ρυάκια», σχολιάζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Μιχάλης Προμπονάς.

«Τώρα για να τα αξιοποιήσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα για τι τα θέλουμε τα νερά αυτά. Αν τα πάμε στην ύδρευση χρειάζεται επεξεργασία, χλωρίωση κ.λπ. Δεν είναι απλό το θέμα».

Καρτερός, στη γέφυρα του ΒΟΑΚ

Ωστόσο, ο κ. Προμπονάς δηλώνει κάθετα αντίθετος με φαινόμενα τύπου Αποσελέμη. «Εκεί έχουμε αυτό το φράγμα το οποίο θα συγκεντρώσει όλο το νερό της περιοχής για την ύδρευση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου και η ευρύτερη περιοχή θα διψάσει. Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε τέτοιου είδους έργα», συμπληρώνει.

Συλαμιανός, κάτω από τη γέφυρα του ΒΟΑΚ, στον κόμβο της Αλικαρνασσού προς Κατσαμπά

Αλλά και το μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης συμφωνεί: «Η αντίληψη ότι τα νερά των χειμάρρων ή της βροχής χάνονται στη θάλασσα στερείται επιστημονικής βάσης. Χωρίς την τροφοδοσία της θάλασσας από τη στεριά πολλά θαλάσσια είδη, μερικά από τα οποία αποτελούν μέρος του διατροφολογίου μας, δε θα επιβίωναν, πράγμα που θα είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Από την άλλη, η συγκέντρωση επιφανειακών νερών για πόσιμο ή για άρδευση έχει πολλά προβλήματα κυρίως λόγω της συγκέντρωσης ρύπων. Αν μάλιστα η συλλογή γίνεται κοντά σε καλλιεργούμενες ή αστικές περιοχές, οι ρύποι έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας (π.χ. βαρέα μέταλλα) αλλά και υψηλό κόστος λόγω των απαιτούμενων έργων και της επεξεργασίας. Το ζητούμενο είναι να έχουμε καλή κατάσταση των υπόγειων υδάτων από την υπεράντληση και τη ρύπανση. Σήμερα η διαχείριση των υδάτων γίνεται με μη βιώσιμο τρόπο. Ας μην την κάνουμε χειρότερη. Ας ολοκληρώσουμε επιτέλους τις μελέτες λεκανών απορροής σαν πρώτο βήμα. Είμαστε πολλά χρόνια πίσω στην εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ για τα νερά», καταλήγει.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News