Ειδήσεις

"Θα κόστιζε ακριβά ένα Grexit στη Γερμανία"

Μια κρύο, μια ζέστη από το Βερολίνο, σε μια ισορροπία τρόμου, με μηνύματα για πολλαπλούς αποδέκτες και όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους, τους Γάλλους και φυσικά τους ίδιους τους Γερμανούς. Δεν εξέπληξε κανένα το "ναι" της γερμανικής Βουλής, έστω και με απροθυμία, στην παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα. Όπως δεν προκάλεσαν εντύπωση τα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστω και σε ηπιότερους τόνους σε σχέση με τις απειλές που χρησιμοποίησε την Πέμπτη.

Άλλωστε, δε θα περίμενε κανείς τίποτε το διαφορετικό από μια υπόμνηση των γνωστών, ότι δηλαδή η επέκταση «δε δίνει χρήματα, αλλά χρόνο για να κλείσει το πρόγραμμα», επιμένοντας φυσικά ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων.  

Άλλες φωνές

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι υπήρξαν φωνές, ακόμα και μέσα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, που εμφανίστηκαν ψύχραιμες, αντικειμενικές, όσο κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν, και ρεαλιστικές. Όπως εκείνη του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος είπε μια μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία». Ή αυτή του επίσης Σοσιαλδημοκράτη Άξελ Σέφερ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησίες» τις «απειλές για αποκλεισμό από την ευρωζώνη και τη συζήτηση για Grexit», λέγοντας πως αυτό δε θα κατέστρεφε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε.

Η "Bild"

Ο ίδιος επιτέθηκε από το βήμα στην "Bild" για την "εκστρατεία" της υπέρ του "όχι στους Έλληνες", κραδαίνοντας μάλιστα το προκλητικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με το οποίο η "Bild" με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΟΧΙ (ΝΕΙΝ) άλλα δισεκατομμύρια στους άπληστους Έλληνες" καλούσε υπέρ του "όχι", καταφέρνοντας και πάλι να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυτήν τη φορά, όμως, βλέποντας την "εκστρατεία" της να γυρίζει μπούμερανγκ. Όχι μόνο συνάντησε την έντονη αντίδραση πολλών Γερμανών που επιτέθηκαν εναντίον της με σχόλια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πολλών πολιτικών όπως ο Σέφερ που καταδίκασε τη στάση της "Bild" ως εμπρηστική. Έντονη ήταν η καταδίκη και από μερίδα του Τύπου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εφημερίδα "ΤΑΖ", η οποία αντιστρέφοντας την εκστρατεία της "Bild" δημοσίευσε ένα τεράστιο "ΝΑΙ - Περισσότερα εκατομμύρια για τους Έλληνες".

Η "Βild", ωστόσο, "ξαναχτύπησε" και με ένα σημερινό της δημοσίευμα με αφορμή την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, υπό τον  τίτλο "541 ναι, 32 όχι - Έτσι ψήφισαν οι βουλευτές σας... και συνεχίζει να ρέει το χοντρό χρήμα", εννοώντας τα δάνεια που έχει δώσει η Γερμανία στη χώρα μας, καταγγέλλει ευθέως τους Γερμανούς βουλευτές που ψήφισαν "ναι" για τη χώρα μας.

Η εφημερίδα σε ένα τρισέλιδο αφιέρωμά της δημοσιεύει τα ονόματα των Γερμανών βουλευτών που συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ και το πώς ψήφισε ο καθένας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κάλεσε την εφημερίδα να σταματήσει άμεσα την «ανθελληνική εκστρατεία», επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας.

Ο σωστός δρόμος

Η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα υψηλές κορώνες, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι «φυσικά σεβόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως πρέπει να πούμε στην Ελλάδα πως δεν αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε φυσικά της πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανία, δηλώνοντας πως «τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός», ενώ έδωσε και έναν ορισμό της αλληλεγγύης: «Είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους (...). Η αλληλεγγύη σημαίνει, φυσικά, επίσης πως ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».

Η «ηγεμονία»

Η σφοδρή κριτική που ασκείται στη Γερμανία φαίνεται ότι έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στη χώρα και αυτό έγινε για μια ακόμα φορά σαφές από τα όσα ακούστηκαν με αφορμή την ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Σοσιαλδημοκράτη Άξελ Σέφερ, ότι «δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα», αλλά και η παρέμβαση του ίδιου του Γερμανού προέδρου. Ο Γιόαχιμ Γκάουκ εξέφρασε και αυτός την άποψή του επί της ψηφοφορίας, δηλώνοντας ότι η γερμανική Βουλή «είναι υπεύθυνη» και η Γερμανία καλείται να δείξει την αλληλεγγύη της όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα. «Δεν είμαστε ο μπαμπούλας της Ευρώπης, όπως θέλει να μας παρουσιάσει τμήμα των ΜΜΕ και των πολιτικών στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Η ψηφοφορία: 512 "απρόθυμα ναι" στη Βουλή

Αναφορικά με το διαδικαστικό της υπόθεσης, το "απρόθυμο ναι", όπως είχε χαρακτηριστεί εδώ και μέρες, συγκέντρωσε 512 θετικές ψήφους από τους 587 παρόντες, κατά ψήφισαν 32 και απείχαν 13 βουλευτές. «Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη», ήταν το σχόλιο του Β. Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε μέχρις εσχάτων ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, υπερψήφισε και τμήμα των βουλευτών της Αριστεράς (Linke), με τον επικεφαλής της Γκρέγκορ Γκίζι να δηλώνει πως το κόμμα θα ψήφιζε υπέρ επειδή η συμφωνία δίνει ανάσα στην Ελλάδα. Υπήρξαν πάντως και τα απρόοπτα. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, τρεις γυμνόστηθες γυναίκες, πρώην μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Femen, διαμαρτυρήθηκαν υπέρ της χώρας μας και κατά της εφημερίδας "Bild", έχοντας γράψει στο στήθος τους "Ja" ("Ναι") και "Free Greece" ("Ελευθερώστε την Ελλάδα"), χόρεψαν συρτάκι και ήπιαν ούζο κρατώντας τσαμπιά με σταφύλια έξω από τα γραφεία της γερμανικής εφημερίδας, η οποία τις τελευταίες ημέρες προκαλεί με το ανθελληνικό της μένος. Παράλληλα, πέταξαν ψεύτικα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια