Ειδήσεις

Το DNA θα ρίξει φως στο μυστήριο με τους 65 σκελετούς

Την αφετηρία ενός συναρπαστικού ταξιδιού στη μινωική Κρήτη, και όχι μόνο, μέσα και από το φακό της επιστήμης, αναμένεται να σηματοδοτήσει η έναρξη της εξέτασης του DNA από τους 65 σκελετούς που είχαν βρεθεί σε αρχαίο νεκροταφείο στο Σφεντύλι.

«Να δούμε τι στοιχεία θα δώσουν οι αναλύσεις και να δούμε πώς αυτά συνάδουν με τα αρχαιολογικά δεδομένα. Ό,τι στοιχεία μάς δώσουν είναι καλά», τόνισε η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Κάντα.

Όπως εξηγεί η κ. Κάντα, η οποία έφερε στο φως όλο το υλικό από το νεκροταφείο στο Σφεντύλι, που τοποθετείται στη Νεολιθική Εποχή, η έρευνα, η οποία κινείται σε τρεις άξονες, έχει προχωρήσει πολύ. Τόσο στη μελέτη από την πλευρά της ομάδας των αρχαιολόγων που χειρίζονται το ανασκαφικό έργο, όσο και στο στάδιο της ανθρωπολογικής μελέτης, η οποία διεξάγεται στην Αμερική από τον καθηγητή Σακελαράκη.

«Όλα τα υλικά δίνουν συμπεράσματα, αλλά αυτό είναι ένα υλικό μιας εποχής που είναι λιγότερο γνωστή από τις μεταγενέστερες», πρόσθεσε.

«Πρόσφατα καταφέραμε να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι με αυτά τα δείγματα, μπορούμε να κάνουμε σωστή γενετική», τόνισε η βιοαρχαιολόγος Έυα Δασκαλάκη.

Η εξέταση DNA ανατίθεται για πρώτη φορά σε επιστημονικό φορέα στη χώρα μας, καθώς το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ Κρήτης έχει την τεχνογνωσία και ολοκληρώνει τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για την εξέλιξη μιας πολυσύνθετης αλλά και βαρύνουσας έρευνας, η οποία θα βάλει την Κρήτη και την Ελλάδα για πρώτη φορά στο χάρτη της Βιοαρχαιολογίας.

«Ακόμη και σε ένα ελάχιστο αριθμό από αυτά να μπορέσουμε να ρίξουμε λίγο φως, τα ευρήματα θα είναι για μας εξαιρετικά χρήσιμα και εξαιρετικά σημαντικά», ανέφερε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ Κρήτης κ. Δημήτρης Καφετζόπουλος.

Η καταγωγή των ατόμων που βρέθηκαν στους τάφους στο Σφεντύλι, η σχέση τους με τους σημερινούς Κρητικούς, αλλά και τους παγκόσμιους πληθυσμούς είναι μια σειρά από ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν με την εκκίνηση της διαδικασίας ανάλυσης των δειγμάτων που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

«Αν όλοι προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό, αν έχουν την ίδια καταγωγή, ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ τους, αν υπήρχαν οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστούν, αλλά ξαναλέω ότι προϋπόθεση είναι τα δείγματα θα έχουν αρκετό υλικό να μας δώσουν για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις αναλύσεις», ανέφερε ο κ. Καφετζόπουλος.

Όπως εξήγησε και η κ. Δασκαλάκη, ειδικευμένη επιστήμονας στην Αρχαιολογική Γενετική, η Κρήτη μέχρι σήμερα έλειπε από το χάρτη. Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μελέτης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια