Ειδήσεις

Απατεώνας με... χίλια πρόσωπα

Τα χίλια πρόσωπα της απάτης ενσαρκώνει ο 37χρονος φαντομάς, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην υπόθεση την οποία ανακοίνωσαν ότι εξιχνίασαν οι διωκτικές Αρχές στο Λασίθι και αφορά στην εξαπάτηση 125 επιχειρηματιών στην Κρήτη, την Αττική, τον Πειραιά, τη Ζάκυνθο και τη Μεσσηνία.

Ο ίδιος, ένας 44χρονος άμεσος συνεργός του, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί, και πέντε ακόμη άτομα, που παραμένουν άγνωστα στις αστυνομικές Αρχές, εμφανίστηκαν σε διάφορους ρόλους και κατάφεραν να αποσπάσουν σχεδόν 600 χιλιάδες ευρώ από τα θύματά τους στο διάστημα από το 2005 μέχρι το Φεβρουάριο του 2014. Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στην απάτη-"μαμούθ" ήταν ο 37χρονος, ο οποίος υποδυόταν κατά περίπτωση τον ασφαλιστικό πράκτορα, τον οικονομικό σύμβουλο, το μεσίτη κατασχεμένων οικοπέδων, τον εργολάβο κατασκευής θερμοκηπίων, το διαμεσολαβητή χρηματιστηριακών-επενδυτικών προϊόντων, ακόμη και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ!

Τα δάνεια

Με απίστευτη πειθώ κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εξαπατήσει εννέα επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λασιθίου, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 364.039,28 ευρώ. Προηγουμένως τους υποσχέθηκε πως ήταν σε θέση να μεσολαβήσει για την έκδοση δανείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, η οποία όμως ουδέποτε ήρθε.

Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτήν την πτυχή της απάτης ήταν είτε να συναφθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως εγγύηση σε εταιρεία, είτε να αγοραστεί κάποιο ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποθήκη. Για το σκοπό αυτό ο 44χρονος, συνεργός του φαντομά, εμφανιζόταν ως μεσίτης και τους εξαπατούσε ακόμη και στις αγοραπωλησίες των ακινήτων που ακολουθούσαν.

Πολυτελή Ι.Χ.

Μια άλλη μερίδα θυμάτων του 37χρονου πλήρωσε πολύ ακριβά τη μεσολάβησή του για την αγορά πολυτελών Ι.Χ. Από επτά πολίτες σε Χανιά και Ηράκλειο απέσπασε 112.368 ευρώ, με πρόσχημα την προκαταβολή που έπρεπε να δοθεί για την αγορά των αυτοκινήτων. Στη διαδικασία μεσολαβούσε και άγνωστος αετονύχης, τον οποίο παρουσίαζε ως δικηγόρο των Αθηνών.

Επενδύσεις

Δεκατέσσερις ακόμη πολίτες από το Ρέθυμνο, το Λασίθι και το Αιγάλεω Αττικής είδαν τα χρήματά τους να γίνονται "καπνός" όταν συνεργάστηκαν με τον 37χρονο για χρηματιστηριακές επενδύσεις, την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την αγορά σε τιμή ευκαιρίας ακινήτων που είχαν κατασχεθεί, ακόμη και την κατασκευή θερμοκηπίων.

Η αφαίμαξή τους απέφερε στις τσέπες του 37χρονου άλλες 61.424,20 ευρώ. Οι αστυνομικοί ακόμη μετρούν θύματα, στα οποία συγκαταλέγονται άλλα 90 άτομα, τα οποία πλήρωσαν για την ασφάλιση των αυτοκινήτων τους, ωστόσο έμεινα εμβρόντητοι όσο και ακάλυπτοι αφού τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι δράστες παραμένουν άφαντοι, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε κατατέθηκε στην Εισαγγελία Λασιθίου.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια