Ειδήσεις

"Αν χρειαστεί, έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν να πληρώσουν"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, αφήνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο "Σκάι" και τον Γιώργο Αυτιά.

«Πέντε χρόνια είχαμε αποδεχτεί ένα φάρμακο, όχι πικρό, αλλά τοξικό, που ήταν μέρος του προβλήματος και όχι της θεραπείας. Έφτασε η στιγμή που έπρεπε να πούμε στους εταίρους ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι η επόμενη δόση, αλλά να γίνουμε καλά», είπε ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ, που διευκρίνισε πως σέβεται ότι η χώρα έχει μια δανειακή συμφωνία, αλλά «οι όροι αυτής της συμφωνίας είναι ο λόγος που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δημιούργησαν την ανθρωπιστική κρίση στους δρόμους». Ο ίδιος δε δίστασε να προσθέσει: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε δε μας εξασφαλίζει έξοδο από την κρίση, αλλά μια ανάσα».

Όσον αφορά στην ταμειακή κατάσταση της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «είναι ικανοποιητική όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Όμως ένα έχω να πω: Πληρώνετε τους φόρους σας. Δεν αρκεί μόνο να λέμε "όχι" στους εταίρους. Πρέπει, όσοι έχουμε, να είμαστε συνεπείς».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως δε θα κληθούν όλοι να πληρώσουν, ώστε να επιτευχθεί πλεονασματικός προϋπολογισμός, αλλά «θα μπει ένα εισοδηματικό όριο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το protothema.gr, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Δεν έχουμε αποφασίσει τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες για τις 100 δόσεις», ενώ για ακόμη μία φορά υπενθύμισε πως δε θα αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στο Αιγαίο, στην παραμεθόριο, στον τουρισμό, στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία.

Συνέχισε λέγοντας ότι «κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση στο ΦΠΑ» κάποιων προϊόντων, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση με την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει κάποιους συντελεστές, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup. «Θα βρούμε ένα προϊόν που δε θα θυμάται κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέρθει σταδιακά.

Σχόλια