Ειδήσεις

Τρεις μήνες χωρίς χρήματα 160 καθηγητές

Μόνο εκείνοι ξέρουν πώς τα βγάζουν πέρα ένα ολόκληρο τρίμηνο που μένουν απλήρωτοι οι περίπου 160 συνολικά ωρομίσθιοι καθηγητές των ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΚ Κρήτης. Αν και τα λεφτά που παίρνουν θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ψίχουλα και μισθούς πείνας, με τον κατώτερο να ανέρχεται στα 70 ευρώ και τον ανώτερο μόλις στα 500-600 ευρώ, οι ιθύνοντες κωφεύουν.

Και ενώ το ποσό πληρωμής των εκπαιδευτικών αυτών είναι δεσμευμένο από πολύ νωρίς, όπως οι ίδιοι αναφέρουν - οπότε και, όπως θα έλεγε κανείς, «λεφτά υπάρχουν» για να πληρωθούν - τα δεδουλευμένα τους δε δίνονται, με τους ίδιους να σκέφτονται σοβαρά ακόμα και το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας. Κάθε επαφή τους με το αρμόδιο υπουργείο απέβη άκαρπη.

Το πρόβλημα γενικεύεται και σε επίπεδο Ελλάδας, όπου συνολικά απλήρωτοι παραμένουν περίπου 10.000 ωρομίσθιοι καθηγητές. Άνθρωποι οικογενειάρχες, που στην πλειονότητά τους ζουν μόνο από αυτό το μισθό, μη έχοντας άλλα εισοδήματα. Από το Νοέμβριο ζορίζονται υπερβολικά να επιβιώσουν. Όπως επισημαίνουν, ούτε τις οικογένειές τους δύνανται να συντηρήσουν ούτε τις φορολογικές και λοιπές άλλες τους υποχρεώσεις μπορούν να καλύψουν.

Θέμα επιβίωσης

«Το θέμα μας έχει ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο, οπότε και άρχισε να παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μας. Έχουμε πληρωθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων μας, αυτό του Νοεμβρίου. Όπως κανείς καταλαβαίνει, αυτό μας δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης. Γιατί δεν είμαστε ούτε υψηλόμισθοι, ούτε έχουμε στην πλειονότητά μας άλλο εισόδημα. Περιμένουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας από αυτό το μισθό. Αν αυτό συνεχιστεί, πολλοί ωρομίσθιοι συνάδελφοι σε λίγο καιρό δε θα έχουν τη δυνατότητα ούτε τα ναύλα για να πάνε από το σπίτι στη δουλειά τους να βρουν», είπε ο καθηγητής Πληροφορικής, πρόεδρος του Συλλόγου Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΚΕΤΕΚ ΟΑΕΔ Κρήτης, ωρομίσθιος στις σχολές του ΟΑΕΔ από το 2005 κ. Αντώνης Σταματάκης, παρουσιάζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και όμως υπάρχουν λεφτά

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά τόσο την πληρωμή όσο όμως και το ύψος της αμοιβής το οποίο δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας. Έχουν γίνει επαφές και με άλλους συλλόγους και από το Σύλλογο της Αθήνας έχει γίνει παρέμβαση προς τον υπουργό προκειμένου να λυθεί το θέμα. Όμως λύση ακόμα δεν έχει βρεθεί. Η μόνη πληροφορία που υπάρχει είναι ότι πληρωμή έχει γίνει μόνο στους ωρομίσθιους της Αττικής. «Το όλο πρόβλημα ξεκίνησε επειδή υπάρχει μια περίεργη διατύπωση των νόμων όσον αφορά το ύψος αμοιβής των ωρομισθίων. Η διακοπή των πληρωμών μας άρχισε από κάποιον πάρεδρο της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Πάτρα, ο οποίος εγκρίνει τις μισθοδοσίες μας. Και από εκεί γενικεύτηκε.

Άσχετα αν το ποσό για τη μισθοδοσία μας υπάρχει. Δεσμεύεται πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε ο κ. Σταματάκης. «Το ύψος των μισθών μας είναι πολύ μικρό, αν φανταστεί κανείς ότι με το καινούργιο ωρομίσθιο θα αμειβόμαστε 9,90 ευρώ μικτά την ώρα, με το μισθό να ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα, γιατί κάποιοι συνάδελφοι δεν εργάζονται με πλήρη ωράρια, και να φτάνει ίσα-ίσα μέχρι τα 500-600 ευρώ. Χρήματα που μειώνονται αν υπολογίσεις τις αργίες, τις απεργίες και τις περικοπές», τόνισε ο ίδιος.

Συνέλευση

Με σκοπό να σχεδιάσουν τις από εδώ και πέρα δράσεις τους για την απαίτηση των μισθών τους, οι ωρομίσθιοι πραγματοποίησαν χθες συνέλευση. Η συζήτηση κατέληξε ακόμη και στο ενδεχόμενο της έσχατης λύσης για επίσχεση εργασίας, χωρίς όμως οι καθηγητές να θέλουν να τινάξουν στον αέρα το πρόγραμμα των μαθητών τους. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι θα καταργήσουμε την Τεχνική Παιδεία, ενώ σε όλο τον κόσμο αναβαθμίζεται. Δυστυχώς, απαξιώνουν συνεχώς τον ΟΑΕΔ, καθώς υπάρχουν σωματεία-συντεχνίες που επιβάλλουν πράγματα στη χώρα. Ξέρω πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οικογένειες που πεινάνε. Που τα παιδιά τους κρυώνουν γιατί δεν έχουν όχι μόνο για πετρέλαιο να βάλουν στα σπίτια τους, αλλά ούτε για μαγκάλι. Δεν έχουμε πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους, με αποτέλεσμα να μας βάζουν πρόστιμα και τόκους και να μην μπορούμε να ζήσουμε. Ο μισθός μας από το 2009 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί περίπου κατά 50%. Δηλαδή ένας εκπαιδευτικός που έπαιρνε το 2010 περί τις 10.000 ευρώ ετησίως, τώρα έχει κατέβει στις 5.000 και έτσι όπως πάει το πράγμα θα φτάσουν στις 2.500 ευρώ», είπε ο τεχνολόγος οχημάτων αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ωρομίσθιων Βασίλης Τερζάκης.

Στο πλευρό τους σε αυτό τους τον αγώνα οι ωρομίσθιοι έχουν αρκετούς τοπικούς φορείς, μεταξύ αυτών το ΕΚΗ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Καθώς επίσης και τους μαθητές τους αλλά και το σύλλογο των μονίμων εκπαιδευτικών.

«Να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα»

«Η κατάσταση των ωρομίσθιων είναι τραγική. Ζητάμε να λυθεί άμεσα το θέμα και να δοθούν τα δεδουλευμένα σε αυτούς τους ανθρώπους. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός με την αιτιολογία "ωρομίσθιος". Αυτοί οι καθηγητές πρέπει να μονιμοποιηθούν τώρα. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε συμβασιούχος ούτε αναπληρωτής ούτε ωρομίσθιος εργαζόμενος. Ειδικά στο εκπαιδευτικό σύστημα», τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης, ο οποίος, ήταν παρών στη χθεσινή συνέλευση των ωρομίσθιων, δίνοντας το στίγμα ότι στηρίζει την προσπάθειά τους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια