default-image

Το "τελευταίο αντίο" στον Γιώργο Σταυρακάκη

Κρήτη
Το "τελευταίο αντίο" στον Γιώργο Σταυρακάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένη και συντετριμμένη έχει αφήσει την κοινωνία της Κρήτης και ειδικά της Ιεράπετρας, από όπου καταγόταν, η είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του σεισμολόγου και ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ Γιώργου Σταυρακάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο κοιμητήριο Μελισσίων, όπου φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι αλλά και πλήθος κόσμου θα του απευθύνουν το "ύστατο χαίρε".

Ο διακεκριμένος και αγαπητός σε όλους επιστήμονας έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.  Ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο που έδινε εδώ και μερικούς μήνες, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του, τον πολιτικό κόσμο αλλά και το χώρο της επιστήμης, μιας και το όνομά του είχε συνδεθεί με τις πιο έγκυρες και σε βάθος πληροφορίες κάθε φορά που ο Εγκέλαδος επισκεπτόταν την Κρήτη αλλά και τη χώρα μας.

Η απουσία του έχει συνθλίψει και το δημοσιογραφικό χώρο, καθώς ήταν πάντοτε συνεργάσιμος και πρόθυμος να προσφέρει κάθε πληροφορία που σχετιζόταν με την ειδικότητά του.

Πλούσια δράση

Ο Γιώργος Σταυρακάκης γεννήθηκε το 1954 στην Ιεράπετρα Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών το 1978. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο Munster, στη Γερμανία (1981), στην Τεχνική Σεισμολογία από το Πανεπιστήμιο Tsukuba, στην Ιαπωνία (1985), ενώ έκανε διδακτορικό στη Σεισμολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986). Είχε διατελέσει ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1989-1994) και στη συνέχεια διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1995-2008). Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1992-1999) και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1997-2005). Επίσης, υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων - Νέστωρ (1998-2000), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1999-2000), αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Πρόγνωσης Σεισμών και Αντισεισμικής Προστασίας (1999-2000) και πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και της σεισμικής διακινδύνευσης (2002-2005 και Ιανουάριος 2009-Ιούνιος 2009). Επιπλέον, είχε συμμετάσχει και συντονίσει μεγάλα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει προωθήσει σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ερευνητικών Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων σε θέματα γεωδυναμικής έρευνας, ενώ έχει υπάρξει μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σταθμός επίσης στην πορεία του ήταν η εκλογή του ως ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ το 2009, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο γιους.

«"Έφυγε" πρόωρα ένας λαμπρός επιστήμονας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μαθαίνοντας το θάνατο του Γιώργου Σταυρακάκη, πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Σταυρακάκη, ενός λαμπρού επιστήμονα, ενός λεβέντη ανθρώπου, που εκπροσώπησε με εξαιρετικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη περίοδο, προσθέτοντας στο μεγάλο επιστημονικό του έργο εντυπωσιακές κοινοβουλευτικές επιδόσεις. Στην οικογένειά του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια και την ευχή να αντέξουν τον πόνο που τους προκαλεί ο θάνατος του Γιώργου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News