Ειδήσεις

Τρελάδικο η... Χριστομιχάλη Ξυλούρη

Πολύπαθη συνεχίζει να παραμένει η περιοχή γύρω από τον Άγιο Ιωάννη Χωστό και την οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη. Μια περιοχή με μόνιμα αυξημένη κίνηση, καθώς αποτελεί το κομβικό σημείο που οδηγεί στη ΒΙ.ΠΕ. Φοινικιάς και στους Μαλάδες.

Οι ελλείψεις είναι πολλές και, όπως λένε οι κάτοικοι, μεταβάλλουν την εικόνα της περιοχής σε αυτή ενός τριτοκοσμικού κράτους. Οι ίδιοι μιλούν για «καθημερινές καταστάσεις τρέλας». Για αυτό και μέσω της «Ν.Κ.» ζητούν ουσιαστικές μελέτες για την αναβάθμιση της περιοχής. Ας ακούσουμε λοιπόν τι μας είπαν...

«Η περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ειδικά όταν βρέξει επικρατεί ένας χαμός. Ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι. Τα ισόγεια σπίτια πλημμυρίζουν. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπου ιδιαιτέρως τα πρωινά, άνθρωποι και αυτοκίνητα γίνονται ένα πράγμα» τόνισε ο κ. Δημήτρης Ερωτοκριτάκης.

Τεράστιο πρόβλημα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πεζούς οι λακκούβες που έχουν σχηματιστεί στο οδότρωμα, αλλά και η σκόνη που πλανάται στην ατμόσφαιρα.  

Γέφυρα των αναστεναγμών αποτελεί το γεφυράκι λίγα μέτρα μακριά από τον Άγιο Ιωάννη τον Χωστό, όπου και πάλι οι οδηγοί αναγκάζονται να μπλεχτούν μεταξύ τους για να στρίψουν αριστερά. Η στενότητα της γέφυρας και του πεζοδρομίου θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Δρόμοι-λίμνες

«Μόλις βρέξει ξεχειλίζουν τα ποτάμια και τα νερά συγκεντρώνονται στους δρόμους φτάνοντας στο σημείο να μπαίνουν και μέσα στα σπίτια μας. Έτσι, για άλλη μια φορά, προχθές έπαθαν σοβαρή ζημιά πολλά νοικοκυριά», είπε ο κ. Ζαχαρίας Σκουλάς.

«Έχουμε αντιληφθεί πως φταίει η κλίση του οδοστρώματος που οι δρόμοι γίνονται λίμνες και συγκεκριμένα η οδός Δημητρίου Μακρή. Με λίγα λόγια, ζητάμε από τις Αρχές να στρέψουν το βλέμμα τους στην περιοχή μας, γιατί φαίνεται πως την έχουν παραμελήσει», ανέφερε ο κ. Κώστας Καβρός. «Το πιο σημαντικό είναι το κυκλοφοριακό και το ότι με την πρώτη νεροποντή ο δρόμος γίνεται χείμαρρος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έρχονται και καθαρίζουν τα φρεάτια, αλλά μάλλον αυτό δε φτάνει. Επίσης έκαναν τη διάνοιξη στον παράπλευρο δρόμο της Χριστομιχάλη Ξυλούρη, όμως δεν έβαλαν φωτισμό, με συνέπεια να έχουν γίνει πολλά δυστυχήματα στη διασταύρωση. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια πιο ουσιαστική μελέτη και παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας», τόνισε ο Γιώργος Γυπαράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή.

Άλλο ένα σημείο στην περιοχή αποτελεί ο παράδρομος μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Χωστού. Οι οδηγοί που έρχονται από δυτική Κρήτη δεν έχουν άλλη πιο σύντομη εναλλακτική λύση. Οπότε και για να κερδίσουν χρόνο και φυσικά καύσιμα… βγαίνουν από το στενό αυτό, που όμως, για να στρίψουν αριστερά για τα σπίτια τους πρέπει να παρανομήσουν, αφού η αναστροφή απαγορεύεται.

Ιδιαιτέρως τα πρωινά, όπου και η κίνηση στην περιοχή είναι πιο αυξημένη, πεζοί και οχήματα γίνονται ένα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Χριστομιχάλη Ξυλούρη. Τη στιγμή που, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η έλλειψη πεζοδρομίων είναι αισθητή.

Λακκούβες και τροχαία

«Έχω ζήσει πάρα πολλά τροχαία λόγω έλλειψης σήμανσης και φωτισμού. Ύστερα είναι και οι λακκούβες. Προχθές με το μηχανάκι παραλίγο να πέσω επιχειρώντας να αποφύγω μια από αυτές. Πεζοδρόμια δεν υπάρχουν παντού και αν υπάρχουν είναι φθαρμένα. Η σκόνη είναι άλλος ένας ανυπόφορος παράγοντας, με αποτέλεσμα να βγάζουμε σπυράκια. Επίσης, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τα πάρκα της περιοχής, ενώ όποιος επιχειρήσει να περάσει τη γέφυρα πριν τον Άγιο Ιωάννη Χωστό κινδυνεύει να παραπατήσει και να τραυματιστεί. Έφτιαξαν πεζοδρόμιο, όμως το έκαναν πολύ στενό και ίσα-ίσα που μπορεί να περπατήσει ένας άνθρωπος. Φανταστείτε πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά που πάνε στα σχολεία», είπε η Μαρία Λεμονάκη από το περίπτερο όπου εργάζεται και γίνεται δέκτης όλων των προβλημάτων καθημερινά.

Τόσο η στενότητα των δρόμων, οι λακκούβες όσο και η έλλειψη πεζοδρομίων, φωτισμού αλλά και όλων εκείνων των υποδομών που θα καθιστούσαν τη διέλευσή τους από την περιοχή ασφαλή, θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των μικρών παιδιών που πάνε στο σχολείο, όσο και των γονέων τους.    

«Καθημερινά διέρχονται από εδώ νταλίκες, φορτηγά, μηχανάκια, επιβατηγά. Σήμανση δεν υπάρχει, χώροι στάθμευσης επίσης απουσιάσουν, οι δρόμοι είναι στενοί, με αποτέλεσμα να γίνονται στενότεροι με τα οχήματα που παρκάρουν εκατέρωθεν και η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη», είπε ο κ. Κυριάκος Αποστολόπουλος, ο οποίος περνά συχνά από την περιοχή για να διεκπεραιώσει διάφορες δουλειές του.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια