default-image

Ευτυχές το νέο έτος της... κατσίκας

Κόσμος
Ευτυχές το νέο έτος της... κατσίκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατσίκες παντού. Από άνθη, από ξύλο, από μάρμαρο, από κάθε υλικό, σε σιντριβάνια, στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στα μαγαζιά... σε κάθε γωνιά και σπίτι, σε κάθε μνημείο και πλατεία, μαζί με κόκκινες κορδέλες, δράκοντες, κόκκινα φαναράκια, πυροτεχνήματα και χιλιάδες Κινέζους, τόσους που απορείς αν έμεινε τελικά κανείς στην ίδια την Κίνα ή αν έφυγαν όλοι για διακοπές. Εικόνες μοναδικές σε κάθε εξωτική γωνιά της τουριστικής νοτιοανατολικής Ασίας και στις "Τσάινατάουν" όπου γης, με αφορμή φυσικά την Πρωτοχρονιά με βάση το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, που φέτος συμπίπτει με τους εορτασμούς για τον ερχομό της άνοιξης.

Ευοίωνο

Η νέα χρονιά που υποδέχτηκε ολόκληρη η Ασία είτε ακολουθεί είτε όχι το κινεζικό ημερολόγιο είναι εκείνη της κατσίκας, καθώς κάθε χρόνος χαρακτηρίζεται από κάποιο ζώο με το δικό του συμβολισμό, αλλά πανομοιότυπα για κάθε κινέζικη Πρωτοχρονιά έθιμα. Φέτος το έτος της κατσίκας θεωρείται από τα πλέον ευοίωνα και ελπιδοφόρα με προοπτικές για οικονομική ευημερία, λόγος για τον οποίο άλλωστε οι Τσάινατάουν σε περιοχές της Ασίας, όπως στη Μπανγκόγκ και τη Σιγκαπούρη, είναι στολισμένες, εκτός από τα κλασικά κόκκινα φαναράκια και τις επίσης κόκκινες κορδέλες, και με ομοιώματα χρυσών νομισμάτων.

15 μέρες

Ένα τρελό πανηγύρι έχει στηθεί εδώ και μέρες, διαρκώντας 15 ολόκληρες μέρες, με υπαίθριες συναυλίες, κοσμοπλημμυρισμένες αγορές με ένα ξεχωριστό χρώμα, γεμάτες λαχταριστά φρούτα και κυρίως μανταρίνια - κινέζικο σύμβολο με μεγάλη σημασία για την Πρωτοχρονιά και όχι μόνο - καθώς και ρόδια που βεβαίως παραπέμπουν στην αφθονία και την καλοτυχία, θυμίζοντας κάτι από τα δικά μας έθιμα. Μόλις δύσει ο ήλιος ο κόσμος που κατακλύζει τις Τσάινατάουν είναι τόσος που μοιάζει δύσκολο να κινηθείς - φυσικά με τα πόδια καθότι με το αυτοκίνητο είναι μάλλον αδιανόητο.

Άρωμα γιορτής

Οι Κινέζοι με τα κόκκινα μπλουζάκια, στο χρώμα της γιορτής, φωνακλάδες, διαλαλούν τα εμπορεύματα τους και διασκεδάζουν με την ψυχή τους, ενώ δίπλα στους πάγκους με τα ρούχα και τα τρόφιμα υπάρχουν υπαίθρια καταστήματα με κάθε λογής μπαχαρικά, φρούτα και χυμούς, φαγάδικα του δρόμου με χοιρινά ψημένα στα κάρβουνα, κοτόπουλα, ψάρια και ό,τι πετάει, κολυμπάει ή σέρνεται επί γης... ως φαγώσιμο, με τις γεύσεις και τις μυρωδιές να μοιάζουν τόσο παράξενες για τους δυτικούς επισκέπτες.

Οι δράκοι βρίσκονται παντού, χάρτινοι, κίτρινοι ή κόκκινοι, σύμβολα διαχρονικά με μεγάλη ιστορία, με τις φωνές των μικροπωλητών και του κόσμου να συναγωνίζονται το θόρυβο από τα κινεζικά ντραμς που διώχνουν έτσι το κακό. Στους πάγκους κυριαρχούν τα κόκκινα χάρτινα φαναράκια, καθώς και οι κόκκινοι φάκελοι με τα ιδεογράμματα, μέσα στους οποίους οι γονείς και οι συγγενείς βάζουν τα χρήματα που δίνουν στα παιδιά, σε κάτι αντίστοιχο με τις δικές μας "καλές χέρες" της Πρωτοχρονιάς. Μόλις πέσει η νύχτα, συναυλίες και παραδοσιακοί χοροί του δράκοντα κυριαρχούν στους δρόμους, όπου συνεχίζεται από τις 19 Φεβρουαρίου το ατέλειωτο πανηγύρι, ενώ πολύχρωμα λουλούδια με κυρίαρχες για τη Σιγκαπούρη κυρίως τις ορχιδέες και βεβαίως το διάσημο για την περιοχή γιασεμί της Μαδαγασκάρης μαζί με τις ξακουστές ανθισμένες κερασιές, σύμβολο της άνοιξης δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στη μεγάλη γιορτή, θυμίζοντας ότι μαζί με την Πρωτοχρονιά γιορτάζεται και το τέλος του χειμώνα.

Οι ουρανοί λάμπουν από τα πυροτεχνήματα, που φυσικά έχουν σαν στόχο να ξορκίσουν το κακό, ενώ τα φαναράκια παρασυρμένα από το γλυκό ζεστό άνεμο των τροπικών ανεβαίνουν νωχελικά στον ουρανό.

Φενγκ σούι

Η κινεζική Πρωτοχρονιά, αλλά και η γιορτή της άνοιξης δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να τηρηθούν παραδόσεις αιώνων στους κανόνες του φενγκ σούι για καλοτυχία τους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά και παράλληλα μια ευκαιρία για τους Κινέζους να ξανασμίξουν με τις οικογένειές τους και να κάνουν τις διακοπές τους. Τις ημέρες της κινεζικής Πρωτοχρονιάς δεν υπάρχει σπίτι ή κατάστημα στο οποίο να μη βλέπεις να έχουν στηθεί λουκούλλεια γεύματα στις αυλές, αλλά και τους δρόμους, με τον απαραίτητο βεβαίως σεβασμό στους θεούς και τους προγόνους. Για το λόγο αυτό, οι ναΐσκοι ή "σπίτια των πνευμάτων", όπως αποκαλούνται, γεμίζουν από προσφορές τροφίμων και ποτών μαζί με τις μεθυστικές μυρωδιές από τα στικάκια που στόχο έχουν να τιμηθούν οι Θεοί και να εξευμενιστούν και βεβαίως οι αρχαίοι πρόγονοι των κατοίκων.

ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΕΘΙΜΑ

Εξευμενίζοντας θεούς και προγόνους

Η κυριαρχία των έντονων χρωμάτων και κυρίως του κόκκινου και ο δυνατός θόρυβος από κρουστά διώχνουν καθετί κακό, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις. Οι Κινέζοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να εξευμενίσουν τα καλά πνεύματα ειδικά την Πρωτοχρονιά, ενώ πιστεύουν ότι τα 12 ζώδια του ημερολογίου τους που χαρακτηρίζουν κάθε χρονιά έχουν χαρακτηριστικά τα οποία υιοθετούνται από όσους γεννήθηκαν στα συγκεκριμένα έτη. Την ημέρα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς κανείς δεν κάνει μπάνιο, δεν καθαρίζει το σπίτι του, δεν πετάει έξω σκουπίδια και δεν κάνει τίποτα που θα μπορούσε να χαλάσει το φενγκ σούι επηρεάζοντας την ευημερία. Κάθε σπίτι και μαγαζί πρέπει να έχει διακόσμηση από φαναράκια - φυσικά κόκκινα - και κορδέλες στο ίδιο χρώμα, ενώ οι Κινέζοι φορούν κόκκινα ρούχα και εσώρουχα. Χρώμα καθόλου τυχαίο, αφού θεωρείται καλότυχο και συμβολίζει τη νέα αρχή και το νέο ξεκίνημα.

Τα μανταρίνια και οι μανδαρίνοι

Οι ναοί σε κάθε γωνιά στολίζονται και κατακλύζονται από κόσμο που σπεύδει να προσευχηθεί, να ανάψει το αρωματικό στικάκι προς τους θεούς και να πάρει το απαραίτητο μανταρίνι ως δώρο από τους ιερείς. Το φρούτο αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα της Κίνας, καθώς μάλιστα φέρουν το όνομα των μανδαρίνων, των ανώτατων κρατικών λειτουργών της Αυτοκρατορίας τους. Ο λόγος ήταν το χρώμα που έφεραν οι στολές τους, αλλά και η συνήθεια να ανταλλάσσουν μανταρίνια ως δώρα, πρακτική που συνεχίζεται τρεις χιλιετίες μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά. Όπως και τη φετινή. Τη χρονιά της κατσίκας που δεσπόζει ως σύμβολο παντού ή αλλιώς το έτος 2558! Το οποίο ελπίζουμε να είναι αίσιο και με ευημερία!

Του Σταύρου Μουντουφάρη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News