Ειδήσεις

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Τοκετός"

Οι  άνθρωποι, στο διάβα της ανθρωπότητας,  στα δύσκολα…. απαντούσαν  με γέννες και όχι με αποχή. Τοκετός, αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον θέμα που θα απασχολήσει την εκπομπή "Πάνω απ' όλα η υγεία μας", το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι στην "ΚΡΗΤΗ TV".

Με την Εύα Ντελιδάκη για το θέμα αυτό συζητούν η Μαρία Ρασιδάκη (ΜD, MSc μαιευτήρας-χειρουργός, γυναικολόγος), η Σύλβια Λέσκου (μαία συνεργάτης των μαιευτηρίων Ιασώ, Λητώ) Ρέα (δασκάλα baby yoga, καθώς και σύμβουλος εγκύων), η Μαρία Αλεξάνδρου (πρόδρος Ινστιτούτου "Βιοεξέλιξη", ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Υπνοθεραπευτών), η Μαίρη Παντερή (διαιτολόγος-διατροφολόγος), η Ιωάννα Βαπορίδη (MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη και στο Aquarebalance), ο Θάνος Ασκητής  (ψυχίατρος-νευρολόγος, σεξοθεραπευτής, διδάκτωρ Ψυχιατρικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ μιλούν τα ζευγάρια Δημήτρης και Άννα Παπανικολάου, Ντέσυ Γκολέμη, Ντορίτα Μούτση.

Ο τοκετός θεωρείται μία επώδυνη εμπειρία. Όμως κάποιες γυναίκες ομολογούν ότι ένιωσαν κύματα ηδονής - και οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί! 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Sexologies αυτό που στην Αμερική αποκαλείται «orgasmic childbirth» (οργασμικός τοκετός) είναι κάτι που συμβαίνει, αν και όχι τόσο συχνά αφού αφορά το 0,3% των γεννήσεων.

Για τις ανάγκες της έρευνας που έγινε στη Γαλλία, ρωτήθηκαν 100 μαίες οι οποίες ήταν παρούσες σε περίπου 206.000 τοκετούς. Οι μαίες αναφέρθηκαν σε συνολικά 668 περιπτώσεις στις οποίες οι επίτοκες δήλωσαν ότι ένιωσαν κατά τη διάρκεια του τοκετού κολπικές συσπάσεις τις οποίες παρομοίωσαν με αυτές του οργασμού.

Επιπλέον, οι μαίες είπαν ότι σε 868 περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι οι μητέρες εκδήλωναν σωματικές ενδείξεις ηδονής.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, «ο οργασμικός τοκετός είναι κάτι υπαρκτό». Εκτιμούν μάλιστα ότι οι περιπτώσεις μπορεί να είναι στην πραγματικότητα και περισσότερες, αφενός επειδή λόγω κοινωνικών ταμπού πολλές γυναίκες δε θα παραδέχονταν ποτέ ότι είχαν μια τέτοια εμπειρία κι αφετέρου επειδή η ευρεία χρήση αναλγητικών μέσων κατά τον φυσιολογικό τοκετό και φυσικά η καισαρική τομή αμβλύνουν την αίσθηση που θα μπορούσε να έχει μια επίτοκος.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι γυναικολόγοι, και η φυσιολογία του γυναικείου σώματος είναι τέτοια που μπορεί να στηρίξει αυτή τη θεωρία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι συσπάσεις που γίνονται ώστε να προωθηθεί το μωρό κατά μήκος του γενετικού καναλιού, μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο, τον τράχηλο και την κλειτορίδα. Την ίδια στιγμή, οι ορμόνες που εκλύονται κατά τον τοκετό ενισχύουν τόσο την καταπολέμηση του πόνου όσο και το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης.

Η σεξουαλική επαφή

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ασφαλής και οι ειδικοί συμφωνούν ότι, όταν κυλούν όλα φυσιολογικά, μπορεί να κάνει μόνο καλό!

Όταν οι γυναίκες διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνη τους, συνήθως η σεξουαλική τους ζωή «παγώνει». Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, όχι μόνο συμβάλλει θετικά στην εξέλιξη της κύησης κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά επιπλέον είναι καλό τόσο για την πνευματική σας υγεία όσο και για τη σχέση σας με το σύντροφό σας.

Το σεξ ενδυναμώνει τους δεσμούς

Αρκετές γυναίκες ξαφνικά επικεντρώνονται μόνο στην εγκυμοσύνη τους, γεγονός που ενδέχεται να κάνει το σύντροφό τους να αισθάνεται περιθωριοποιημένος, όπως υποστηρίζει ο δρ. Πέπερ Σβαρτζ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ. «Είναι σημαντικό να μοιράζεται το ζευγάρι τη σωματική αφοσίωση, ως έναν τρόπο διατήρησης των θεμελίων του οικοδομήματος της νέας του οικογένειας», λέει ο δρ. Schwartz.

Θα σας κάνει να νιώθετε "διαφορετικά"

Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση του αίματος στην ηβική περιοχή, πράγμα που εντείνει τον αισθησιασμό, οπότε ορισμένες γυναίκες βιώνουν έντονους οργασμούς, όπως υποστηρίζει η δρ. Κλαιρ Τζόουνς, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Νοσοκομείο "Mount Sinai" του Τορόντο. Ο κόλπος, επίσης, είναι πιο υγρός λόγω των αυξημένων οιστρογόνων και το στήθος είναι πολύ πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα.

Όταν συντελείται η διαδικασία του οργασμού, εκκρίνεται στον οργανισμό οξυτοκίνη, η ορμόνη που παράγει ενδορφίνες, οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε ευφορία και γαλήνη. Έτσι, σύμφωνα πάντα με το δρ. Σβαρτζ, όποτε συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να καταβάλλετε από άγχος ή στρες, σκεφτείτε ότι το σεξ μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά, ακόμα και να σας απαλλάξει από τους πόνους.    

Τοκετός μέσα στο νερό

Ο τοκετός στο νερό, είναι η διαδικασία των ωδινών και της γέννησης που εξελίσσεται μέσα σε μία ειδικά διαμορφωμένη πισίνα. Μερικές γυναίκες επιλέγουν να περάσουν όλη την διαδικασία του τοκετού στο νερό και να βγουν από αυτό την στιγμή της γέννας. Άλλες αποφασίζουν να παραμείνουν έως το τέλος στο νερό.

Οι μέλλουσες μητέρες που υποστηρίζουν την θεωρία αυτή, δηλώνουν ότι, εφόσον το μωρό "κολυμπούσε" ήδη στο αμνιακό υγρό για εννέα μήνες, η γέννηση του σε ένα παρόμοιο περιβάλλον είναι πιο ήρεμη για το ίδιο και λιγότερο αγχωτικό για τη μητέρα.

Οι μαίες και ένας αυξανόμενος αριθμός των μαιευτήρων, πιστεύουν ότι η μείωση του στρες κατά τη διάρκεια του τοκετού, μειώνει και τις πιθανές επιπλοκές του εμβρύου. Βέβαια, ο τοκετός στο νερό πρέπει πάντα να συμβαίνει υπό την επίβλεψη ενός ειδικευμένου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.      

Σχόλια