default-image

Αποσελέμης: Μιλάμε για λίμνη ή υδρευτικό φράγμα;

Αποσελέμης: Μιλάμε για λίμνη ή υδρευτικό φράγμα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και ένα μήνα, με αφορμή τις πρωτοφανείς και γενναίες, η αλήθεια είναι, βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στην Κρήτη, που προοιωνίζονται ένα δροσερό και όχι άνυδρο καλοκαίρι, ακούω, βλέπω και διαβάζω διθυραμβικά σχόλια για τις μεγάλες ποσότητες νερού με τις οποίες γεμίζει το φράγμα Αποσελέμη.

Συγκρίσεις για το πόσο βουλιάζει μέρα με τη μέρα το Σφενδύλι, αξιοθέατο για φωτογραφίσεις και selfies, και δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων για τα καλά νέα...

Πολλοί επίσημοι σπεύδουν να ξεναγηθούν στο χώρο και να κάνουν και δηλώσεις για την αναγκαιότητα, την ωφελιμότητα και την απόδειξη χρηστικότητας του έργου με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό πάνω στη Κρήτη!

Για να είμαστε ειλικρινείς, μέχρι να γεμίσει νερό το φράγμα, μόνο ο άλλοτε δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης πίστευε σε αυτό και το δήλωνε, όλοι οι άλλοι, μόλις είδαν τη στάθμη να ανεβαίνει, άρχισαν να παραβγαίνουν σε δηλώσεις. Άκουσα μέχρι και ραδιοφωνικό σχόλιο για το εντυπωσιακό γέμισμα του φράγματος και την άνοδο της στάθμης και των ποσοτήτων νερού σε αυτό, με παράλληλη προτροπή να «θυμηθεί ο κόσμος κάποιους που αμφέβαλλαν για το φράγμα και τι έλεγαν κάποτε και πού θα κρυφτούν τώρα...».

Η "λεπτομέρεια"

Προσώρας πάντως, λείπει μία καθοριστική λεπτομέρεια στο όλο θέμα: «Ούτε σταγόνα νερό από το φράγμα Αποσελέμη σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο δεν έχει τρέξει στις βρύσες των δύο πόλεων, αλλά και όλου του άξονα μεταξύ τους, που υποτίθεται ότι ως υδρευτικό έρχεται να επιλύσει».

Επειδή λοιπόν καλός ο εντυπωσιασμός, αλλά καλύτερη η αλήθεια, για να δούμε μερικές πτυχές του θέματος που από επικοινωνία πάει σφαιράτα, όπως και από απορροφήσεις κονδυλίων, αλλά το νεράκι του στις βρύσες θα περιμένουμε ακόμη, ως φαίνεται, και κυρίως όταν θα το έχουμε στη λογική κόστους-οφέλους για την κοινωνία, τότε να δούμε πού θα πάνε να κρυφτούν όσοι σήμερα "εργολαβικά το προμοτάρουν".

Αναρωτιέμαι, είναι για πανηγυρισμούς ένα φράγμα που λόγω ανομβρίας ήταν άδειο, "σφραγισμένο" προς κάθε κατεύθυνση, πλην του φράγματος στο Χώνο, στο Οροπέδιο Λασιθίου (ρωτήστε και από την πλευρά της Κασταμονίτσας τα χωριά και τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντά τους... Oι Πεδιαδίτες ακούν;), να γεμίζει με νερό βροχής και το λειώσιμο των μεγάλων όγκων χιονιού; Αν δε γέμιζε νερό, τότε θα ήταν τελείως για τα πανηγύρια η κατάσταση. Αλλά το θέμα μας είναι ένα τεχνικό έργο για να δημιουργήσουμε μια λίμνη, έναν υδροβιότοπο, που θα ρεμβάζουμε, θα βγάζουμε selfies και θα αποτελεί και μία τουριστική ατραξιόν ως η μεγαλύτερη τεχνητή "κολύμπα" πάνω σε νησί;

Μιλάμε για λίμνη ή για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης στην ανατολική Κρήτη; Αν δεν το έχουν καταλάβει όσοι σπεύδουν να κάνουν επίσημες δηλώσεις, επειδή το φράγμα ανεβάζει τη στάθμη του νερού που περιέχει, εδώ αναζητούμε σε μόνιμη, σταθερή βάση ετησίως την τροφοδοσία σε νερό ύδρευσης για Ηράκλειο και όλη τη διαδρομή, με όσα αστικά κέντρα ή χωριά έχει ο άξονας μέχρι Άγιο Νικόλαο, μαζί με την πρωτεύουσα του Λασιθίου. Άρα η εξασφάλιση υδρευτικής διάθεσης ετησίως αρκετών εκατομμυρίων κυβικών νερού που θα τρέχουν από τις βρύσες μας και όχι την καιρική "συμμαχία" για να γεμίζει ο τεράστιος τεχνητός λάκκος για να απολαμβάνουμε μία μεγάλη λίμνη.

Σας θυμίζω, άλλο το μάξιμουμ τού γεμίζει νερό το φράγμα και άλλο το μάξιμουμ των απολήψιμων ποσοτήτων από αυτό για την υδροδότηση από Ηράκλειο μέχρι Άγιο Νικόλαο.

Σας θυμίζω επίσης ότι κατά την αρχική πρόταση ένταξης του έργου στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. (και υποτίθεται δεσμευτικής), που προέβλεπε το φράγμα να γεμίζει με 28 εκατομμύρια κυβικά, να έχουμε για ύδρευση (απολήψιμα) τα 22 εκατομμύρια κυβικά νερού, στη συνέχεια κατεβήκαμε (απολήψιμα) στα 16 εκατομμύρια κυβικά και στη συνέχεια στα 12 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενδεχομένως και 6 εκατομμύρια κυβικά ως απολήψιμα!!!

Αν μάλιστα υπολογίσετε ότι για λόγους ασφαλείας η ΜΠΕ προβλέπει ότι το φράγμα για λόγους στατικής επάρκειας δε θα πρέπει ποτέ να πέφτει από την ποσότητα εντός του κάτω από τα 6 εκατομμύρια κυβικά νερού, τόσα θα πρέπει να υπάρχουν πάντα μέσα στο φράγμα (από τη στιγμή που θα λειτουργεί η υδροδότηση), τότε ελπίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως οι ποσότητες ακόμη και σε μία πολύ καλή χρονιά όπως φέτος με έντονες βροχοπτώσεις ως προς τα όρια του φράγματος είναι συζητήσιμες. Εκτός αν μιλάμε για λίμνη, αλλά το έργο δεν έγινε γι' αυτό το σκοπό ή κάνω λάθος;

Ο προϋπολογισμός

Σημειώστε, όμως, ότι την ίδια ώρα η σχέση κόστους-οφέλους έχει τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του έργου, χωρίς να ποσοτικοποιήσουμε το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος ή το τελικό κόστος του νερού στον καταναλωτή λόγω του άσκοπου ενεργειακού κόστους.

Για την ώρα, από τα αρχικά 100,2 εκατομμύρια ευρώ, έχει "ρουφήξει" το υπερδιπλάσιο, 230 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί σε όλα του τα τεχνικά και υδρευτικά έργα. Ακόμη, να λάβετε υπόψη σας ότι πλέον απορροφά εθνικούς πόρους, από αυτούς που τους ψάχνουμε με μεγεθυντικό φακό. Αλλά, έστω και έτσι, ως τεχνητή λίμνη που όλοι την καμαρώνουμε ως αξιοθέατο αυτόν το καιρό, ας δεχτούμε ότι λόγω των βροχοπτώσεων και των όγκων χιονιού γεμίζει μέχρι πάνω και τα 28 εκατομμύρια κυβικά (για την ώρα για ύδρευση από αυτό κουβέντα, ας ελπίσουμε και του χρόνου να έχουμε τις ίδιες βροχοπτώσεις, έργο δηλαδή με τη συνδρομή του Μεγαλοδύναμου), μπορεί να μας πληροφορήσει κανείς και κυρίως τους κατοίκους και τους αγρότες της κατάντη περιοχής του φράγματος (π.χ. Ποταμιές), έχουν ληφθεί μέτρα και έχει γίνει εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στο ενδεχόμενο - απευκταίο μεν αλλά όχι ανύπαρκτο - θραύσης του φράγματος; Δεν έχουμε που δεν έχουμε ακόμα υδροδότηση, φαντάζεστε να φτάσουμε και σε πλημμυρικά φαινόμενα, όπου και η λίμνη θα "αδειάζει" και χωριά και οι καλλιέργειες θα "βουλιάζουν" χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για τους ανθρώπους;

Ομοίως, θα γίνει υδροδότηση από το φράγμα που για την ώρα το καμαρώνουμε ως λίμνη που γεμίζει, ελέω καιρικών φαινομένων, κυρίως για την ώρα, όταν ανάντη του φράγματος σε τρία χωριά - Αβδού, Γωνιές, Κερά - ακόμη δεν υπάρχουν συστήματα επεξεργασίας και διαχείρισης των λυμάτων που διοχετεύονται σε βόθρους ή ρυάκια; Για να μην ανοίξω τη συζήτηση για το τι σημαίνει η σφράγιση του Χώνου στο Οροπέδιο τόσο για το Οροπέδιο όσο και κυρίως για τον άξονα από Ασκούς-Λύττος-Κασταμονίτσα-Αμαριανό-Γεράκι-Αρμάχα και πάει λέγοντας μέχρι τον πεδιαδίτικο κάμπο, περιοχές που η επικινδυνότητα σφράγισης του Χώνου, και τι σημαίνει αυτό για τον ευρύτερο υδροφορέα, καταγράφηκε με σαφήνεια όχι από δημοσιογράφους, αλλά από το ΙΓΜΕ και από τον Κρητικό επιστήμονα Υδρογεωλογίας Γιώργο Καλλέργη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο τελευταίος είχε και μία μελέτη για τα δεκάδες εκατομμύρια κυβικά από τον Ψηλορείτη μέχρι τον Αλμυρό, αλλά κάπου "χάθηκε" αυτή...

Μέχρι στιγμής λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν περιηγητικά βλέπουμε το φράγμα Αποσελέμη να γεμίζει και να δημιουργεί μία τεχνητή λίμνη, θα παραμένει ερωτηματικό η σταθερή σε ετήσια βάση επάρκειά της και η αναλογία κόστους-οφέλους για τον καταναλωτή, αλλά και ενεργειακά, ώστε να καλύπτει επαρκώς από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο την υδροδότηση. Καλές οι selfies, αλλά η τεχνολογία ακόμη δεν προχώρησε τόσο ώστε από αυτές να πίνουμε και νερό...

Σπύρος Δανέλλης: «Θαυμάζω για την ώρα μία τεχνητή λίμνη εν δυνάμει υδροβιότοπο»

Ζήτησα τη γνώμη ενός ανθρώπου από αυτούς που κατά την προτροπή ορισμένων, τώρα που το φράγμα γεμίζει νερό εντυπωσιακά, κανονικά θα πρέπει «να πάει να κρυφτεί χωρίς να μπορεί να πει τίποτα». Είναι ο άλλοτε δήμαρχος της Χερσονήσου, νυν βουλευτής Ηρακλείου, με το άλλο "υγρό στοιχείο", το "Ποτάμι", ο Σπύρος Δανέλλης.

«Λοιπόν, κύριε βουλευτά, τώρα τι λέτε; Μήπως έχετε κάνει πατάτα ολκής στο παρελθόν;».

Ο Σπύρος Δανέλλης αρκέστηκε να μου απαντήσει: «Θα είμαι ευτυχής, έτοιμος να παραδεχτώ ότι είχα λάθος, αν δω να εξασφαλίζεται συνεχής, σταθερή και σε ετήσια βάση υδροδότηση για το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο από αυτό το έργο, αλλά εκτός από το να "θαυμάζω" για την ώρα μία τεχνητή λίμνη, εν δυνάμει υδροβιότοπο, πολύ αμφιβάλλω. Εδώ έχουμε πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και χιόνια και πάλι οι ποσότητες είναι εντυπωσιακές, αν τις συγκρίνεις με την πρότερα περίοδο ανομβρίας, αλλά και πάλι τα απολήψιμα όρια, με τις προδιαγραφές που υπάρχουν, με το ζόρι θα τα πιάσουμε φέτος και βλέπουμε. Για να μην πω για το εκτοξευμένο κόστος σε σχέση με την πρακτική ωφελιμότητα του έργου... Ελπίζω, όταν κάποτε τρέξει νερό στις βρύσες μας, να μην είναι με το δελτίο και να καλύπτει από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο με επάρκεια τις περιοχές...».

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News