default-image

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες στην παγίδα των εξαρτήσεων

Κρήτη
Εκατοντάδες Ηρακλειώτες στην παγίδα των εξαρτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράνομες ουσίες, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια αποτελούν μάστιγα για τους νέους στο Ηράκλειο δείχνοντας με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο, πως το πρόβλημα της εξάρτησης γιγαντώνεται τα χρόνια της κρίσης.  

Διπλά όμηροι δραματικών καταστάσεων εκατοντάδες Ηρακλειώτες που πέφτουν στη παγίδα των εξαρτήσεων και ταυτόχρονα νοσούν ψυχικά με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ να "χτυπούν" καμπανάκι κινδύνου. Σε επίπεδο νησιού δε, η κατάσταση, ακόμα πιο είναι δραματική, αφού 20.000 κρητικοί υποφέρουν από κάποια εξάρτηση αλλά και από ψυχικές ασθένειες.  

Από τη μία η εξάρτηση σε ουσίες και από την άλλη οι ψυχικές διαταραχές που εντοπίστηκαν ταυτόχρονα σε Ηρακλειώτες, δημιούργησαν την ανάγκη για τη δημιουργία Ειδικού Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου στην πόλη για τη θεραπεία και των δύο περιπτώσεων. Έτσι, μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο που ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα μέχρι και σήμερα, από το Κέντρο Ψυχοδιάγνωσης του ΚΕΘΕΑ, έχουν εξυπηρετηθεί 332 άτομα, ενώ σε ημερήσια βάση εξυπηρετούνται 15 έως 20 άτομα.

Από τα 332 άτομα που ζήτησαν στήριξη στο ΚΕΘΕΑ και στο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο, σε ποσοστό 53,63% οι Ηρακλειώτες ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ, το 36,87 στις παράνομες ουσίες, ενώ σε ποσοστό 9,50% άτομα παρασύρθηκαν στα δίχτυα του τζόγου και του ίντερνετ.

Τραγικά τα στοιχεία των εξαρτημένων από ουσίες στο Ηράκλειο που φαίνεται να παρουσιάζουν παράλληλα σε ποσοστό 30,73% ψυχώσεις 23,46% κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 13,97% άλλου είδους ψυχικές ασθένειες. Σε επίπεδο Κρήτης δε, οι αριθμοί των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διπλής διάγνωσης σοκάρουν, αφού 15.500 εξαρτημένοι αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ψυχική ασθένεια, ενώ 4.800 παρουσιάζουν κάποια σοβαρότατη ψυχική ασθένεια, με το έργο του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου την ίδια ώρα, να εντείνεται ολοένα και περισσότερο, παρέχοντας την απαραίτητη θεραπεία σε αυτά τα άτομα.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης, όμως, είναι πως το κράτος γυρνάει πεισματικά την πλάτη σε αυτή τη θεραπεία, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα με την στρόφιγγα της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ να κλείνει σε 5 μήνες, καθώς είχε ισχύ για δύο μόνο χρόνια, με τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ να ξεσπούν από οργή.

Του Λευτέρη Κουμαντάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News