default-image

"Γεύματα για όλους τους μαθητές"

Κρήτη
"Γεύματα για όλους τους μαθητές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε στην Ελλάδα, αλλά η πείνα των μαθητών στα σχολεία της Κρήτης, όχι απλά δεν έχει πάψει να υφίσταται, αλλά αντίθετα αποτελεί φαινόμενο που χειροτερεύει διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου, όπως κατήγγειλαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης χθες, εμπλεκόμενοι φορείς εκπαιδευτικών και γονείς, ζητώντας να διατεθεί μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για να χορηγηθεί ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά στο σχολείο.

Όχι μόνο δε διαφώνησε ο περιφερειακός διευθυντής Απόστολος Κλινάκης, αλλά έκανε λόγο για μια πραγματικότητα που μάλλον είναι ακόμα πιο δραματική από αυτή που δείχνουν οι αριθμοί των στατιστικών ερευνών, τόσο στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Σε επίπεδο Κρήτης έχει καταγραφεί ένα 25% μεταξύ των μαθητών όλων των βαθμίδων που έχουν προβλήματα σίτισης, και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που πεινούν και λιποθυμούν από την πείνα στις σχολικές αυλές και τα παιδιά που υποσιτίζονται, έχοντας ανά τρεις ή και περισσότερες ημέρες ένα κομμάτι ψωμί στην τσάντα τους για την ώρα του διαλείμματος.

Σοβαρό πρόβλημα

Ο Απόστολος Κλινάκης απάντησε στους συνδικαλιστές χθες ότι συμφωνεί πως πρόκειται για ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είπε ακόμη ότι, επειδή η έρευνα αυτή έγινε με διακριτικό τρόπο μέσα στις σχολικές αίθουσες, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των διευθυντών των σχολείων, πολύ φοβάται και ο ίδιος ότι στην πραγματικότητα τα νούμερα θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος", η ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Εκτός από το ένα γεύμα για όλα τα παιδιά στο σχολείο, τέθηκαν και τα αιτήματα για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Ανθρωπιστική κρίση»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", Γιώργος Μακράκης, συνόψισε όλα αυτά τα ζητήματα σε δύο λέξεις: «Ανθρωπιστική κρίση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα θέματα που τέθηκαν καθαρά ήταν θέματα ανθρωπιστικής κρίσης που αφορούν τους μαθητές. Δηλαδή το φαινόμενο του υποσιτισμού. Και όταν μιλάμε για υποσιτισμό, μιλάμε για την καταγραφή παιδιών που αντιμετωπίζουν έλλειψη επαρκούς και σωστής διατροφής. Και έχουμε και τα ακραία φαινόμενα υποσιτισμού, που αφορά στα παιδιά που τυγχάνει να μην έχουν καθόλου φαγητό ή χρήματα για να αγοράσουν ένα γεύμα».

Όπως συνεχίζει παρακάτω ο συνδικαλιστής, «υπάρχουν στοιχεία από την αρχή της χρονιάς, με βάση μελέτη, που δείχνει ότι περίπου 25% των μαθητών σε επίπεδο Κρήτης αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Επομένως, όπως εξηγεί ο κ. Μακράκης, «μιλάμε για όλες τις περιπτώσεις των μαθητών που έχουν πρόβλημα. Αλλά είναι αυτά που κατάφερε να καταγράψει η μελέτη. Και, όπως είπε και ο κ. Κλινάκης, πιθανόν το νούμερο να είναι και διαφορετικό και κάποιοι να μην παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα, είτε παιδιά είτε γονείς».

Ο κ. Μακράκης δήλωσε στο σημείο αυτό ότι «πρόκειται κυρίως για παιδιά άνεργων γονιών, που αδυνατούν να παρέχουν στα παιδιά τους ακόμα και δύο-τρία ευρώ για την αγορά μιας τυρόπιτας σε ημερήσια βάση».

Το δεύτερο ζήτημα όμως της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν είναι λιγότερο σοβαρό. «Υπάρχει το στοιχείο ότι περίπου 25 χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν εμβολιαστεί. Δηλαδή μιλάμε για παιδιά που άλλα δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και άλλα έχουν κάνει ορισμένα από τα εμβόλια που απαιτούνται. Και όταν έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους στην Ελλάδα, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι και το πρόβλημα αυτό».

Στο τρίτο ζήτημα, τονίστηκε ότι, λόγω των συγχωνεύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, δεν έχει καθοριστεί το κόστος μεταφοράς ορισμένων παιδιών. Και σε αυτό το ζήτημα το αίτημα ήταν η δωρεάν μεταφορά των παιδιών.

«Να εντοπίζονται με διακριτικό τρόπο τα παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη»

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Απόστολος Κλινάκης στους συνδικαλιστές ήταν ότι στο θέμα της ανέχειας μέχρι και της πείνας στα παιδιά βλέπει και ο ίδιος ότι είναι αυξημένο το πρόβλημα, με βάση όσα του μεταφέρουν οι διευθυντές των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί, που από φύσεως πρόκειται για έναν εργασιακό κλάδο της ελληνικής κοινωνίας εξαιρετικά ευαίσθητο απέναντι σε τόσο λεπτά και σοβαρά ζητήματα.

Και ναι μεν υπάρχουν πρωτοβουλίες είτε σε επίπεδο Δήμων είτε μέσω ΕΣΠΑ, ωστόσο θεωρεί και ο ίδιος ότι πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση και θα μεταβιβάσει το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μακράκης, «αυτή τη στιγμή το πιο ιδανικό θα ήταν να θεσπιστεί το ένα γεύμα για κάθε μαθητή. Αλλά θα μπορούσε ευκολότερα να γίνει συνεννόηση, προκειμένου να εντοπίζονται με διακριτικό τρόπο τα παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη και να εξασφαλίζεται για τα παιδιά αυτά το δωρεάν γεύμα. Αλλά αυτό μόνο ο εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη μπορεί να το καταλάβει».

Στο ερώτημά μας για το κόστος που πρέπει να εξασφαλιστεί προκειμένου να υπάρξουν συσσίτια χωρίς διαχωρισμούς για κανέναν μαθητή, ο κ. Μακράκης είπε πως «έχει ξεκαθαριστεί ότι δε χρειάζονται πολλά χρήματα. Έχει υπολογιστεί ότι το δημοσιοοικονομικό κόστος επηρεάζεται κατ' ελάχιστα, όχι πάνω από ένα 0,22%».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News