default-image

Απάτη-μαμούθ με ορμητήριο τον Άγιο Νικόλαο

Κρήτη
Απάτη-μαμούθ με ορμητήριο τον Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση απάτης με απίστευτες διαστάσεις και λεία που αγγίζει τις 600 χιλιάδες ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ. στο Λασίθι, η οποία έχει σχηματίσει δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Αφορά σε συνολικά επτά άτομα, τα οποία το χρονικό διάστημα από το 2005 έως και το Φεβρουάριο του 2014 ενεπλάκησαν σε 125 περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών σε Κρήτη, Αττική, Πειραιά, Ζάκυνθο και Μεσσηνία.

Πρωταγωνιστής ένας 37χρονος, ο οποίος υποδυόταν άλλοτε τον ασφαλιστικό πράκτορα και άλλοτε τον οικονομικό σύμβουλο. Κατάφεραν μαζί με έναν 44χρονο και πέντε ακόμη συνεργούς τους ανά την επικράτεια να αποσπάσουν συνολικά από την παράνομη δραστηριότητά τους το χρηματικό ποσό των 596.027,04.

Ο 37χρονος εμφανιζόταν στα θύματά του με διάφορες ιδιότητες, κυρίως αυτή του ασφαλιστικού πράκτορα και του οικονομικού συμβούλου, συνεπικουρούμενος κατά περίπτωση από το 44χρονο και τους υπόλοιπους συνεργούς του, αποσπώντας χρήματα προκειμένου δήθεν να διευθετήσει οικονομικά ζητήματα και να μεσολαβήσει για έκδοση δανείων, αγορά αυτοκινήτων και ασφάλισης οχημάτων.

Ειδικότερα, ο 37χρονος υποδυόταν τον ασφαλιστικό πράκτορα-οικονομικό σύμβουλο, το μεσίτη κατασχεμένων οικοπέδων, τον εργολάβο κατασκευής θερμοκηπίων, το διαμεσολαβητή χρηματιστηριακών- επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, hedge funds), καθώς και το διαμεσολαβητή ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης (προγράμματα ΕΣΠΑ, ενίσχυσης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εύρεσης εργασίας).

Αναλυτικά, από το έτος 2005 έως και το Φεβρουάριο 2014:

*Προχώρησε μονομερώς στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων εταιρείας, στο όνομα οκτώ πολιτών, οι οποίοι όπως προέκυψε αγνοούσαν πλήρως την ύπαρξη των συμβολαίων.

*Εξαπάτησε εννέα ημεδαπούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του νομού Λασιθίου, αποσπώντας από αυτούς συνολικά το χρηματικό ποσό των 364.039,28 ευρώ, πείθοντάς τους ότι μπορεί να μεσολαβήσει για την έκδοση δανείων μεγάλων χρηματικών ποσών, με απαραίτητη προϋπόθεση είτε να συναφθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως εγγύηση σε εταιρεία είτε να αγοραστεί κάποιο ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούταν ως υποθήκη. Σε κάποιες περιπτώσεις είχε ως συνεργό το 44χρονο, ο οποίος εμφανιζόταν ως μεσίτης για την αγορά-πώληση ακινήτων.      

*Από επτά ημεδαπούς κάτοικους Χανίων και Ηρακλείου, απέσπασε συνολικά το χρηματικό ποσό των 112.368 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι αυτά θα χρησιμοποιούνταν ως προκαταβολή για την αγορά αυτοκινήτων, στην οποία θα μεσολαβούσε ο ίδιος, έχοντας ως συνεργό άγνωστο άτομο το οποίο παρουσίαζε ως δικηγόρο των Αθηνών.

*Από δεκατέσσερις ημεδαπούς κατοίκους των νομών Λασιθίου, Ρεθύμνου και Αιγάλεω Αττικής, απέσπασε το χρηματικό ποσό των 61.424,20 ευρώ, προσποιούμενος το μεσίτη κατασχεμένων οικοπέδων, τον εργολάβο κατασκευής θερμοκηπίων, το διαμεσολαβητή χρηματιστηριακών-επενδυτικών προϊόντων, αλλά και το διαμεσολαβητή ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης.

*Επιπλέον, εξαπάτησε συνολικά ενενήντα πολίτες (τρεις εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στους 14 προαναφερόμενους) αποσπώντας τους συνολικά το χρηματικό ποσό των 58.195,56 ευρώ, πείθοντας τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι είχε προβεί ή ότι θα προέβαινε στη μεσολάβηση για την ασφάλιση του οχήματός τους, λαμβάνοντας συγχρόνως το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα ασφάλιστρα, χωρίς όμως να διαβιβάζει τη σχετική εντολή στις ασφαλιστικές εταιρίες τις οποίες υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απάτης, ο 37χρονος διαβίβαζε την εντολή για την ασφάλιση του οχήματος, βάσει της οποίας στη συνέχεια εκδιδόταν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χωρίς όμως να καταβάλει στην εταιρία, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τα ασφάλιστρα που ο ίδιος είχε ήδη εισπράξει, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το σχετικό ασφαλιστήριο.   

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των επτά κατηγορουμένων, η οποία είναι σε κακουργηματικό βαθμό, υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News