Ειδήσεις

Ξενοδόχοι εκτός Ένωσης λόγω συμβάσεων (video)

Μαζική είναι πλέον η αποχώρηση ξενοδόχων από την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, που με τον τρόπο αυτό παύουν να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο προσωπικό τους όσα προβλέπει η τοπική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Μάλιστα, λίγο πριν ανοίξει η νέα τουριστική σεζόν, το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως στην πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων!

Το θέμα τείνει να πυροδοτήσει ισχυρή ένταση λίγο πριν φτάσουν οι πρώτοι τουρίστες, με την Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων να ζητά την υποχρεωτικότητα της τήρησης όσων προβλέπει η σύμβαση και τους ξενοδόχους να μιλάνε ανοιχτά για αθέμιτο ανταγωνισμό. Παρέμβαση στο θέμα που έχει ήδη φτάσει στο υπουργείο Εργασίας έχει ήδη κάνει και το ΕΚΗ, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ξεκαθάρισε ότι τέτοια φαινόμενα πρέπει άμεσα να παταχθούν και οι εργαζόμενο στο χώρο των ξενοδοχείων να μη διαχωρίζονται μισθολογικά σε δύο κατηγορίες.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο μάλιστα για την ανάπτυξη αθέμιτου ανταγωνισμού των ξενοδόχων που φεύγουν σε βάρος των ξενοδόχων που μένουν στην οργάνωση και, βέβαια, τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. «Σίγουρα έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό από τη στιγμή που εμείς πληρώνουμε κανονικά και οι άλλοι πληρώνουν όπως θέλει ο καθένας».

Και πώς πληρώνουν όσοι φεύγουν από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση; Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Γιώργος Αρετίνης, «συμφωνούν σε ένα μισθό 500, 600, 700 ευρώ και συνήθως χωρίς ρεπό. Για 30 μέρες εργασίας. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Και η σύμβαση να γίνει υποχρεωτική για όλους».

Μάλιστα, σχεδόν καθημερινό, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, είναι το φαινόμενο της διαγραφής των ξενοδόχων από τα μητρώα. Λιγότερο από δύο μήνες πριν ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος, στην οποία ένα μεγάλο μέρος επαγγελματιών στηρίζει τις ελπίδες για επιβίωση, ο χώρος του τουρισμού με φόντο τις αμοιβές των εργαζομένων μυρίζει μπαρούτι, με πολλούς μάλιστα από το χώρο και των ξενοδόχων να μιλούν μέχρι και για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Από τις 550 περίπου μονάδες του νομού, οι 200 μόλις εξακολουθούν να είναι μέλη στην Ένωση, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%, με δεδομένα όσα γλιτώνουν και μόνο από την τοπική σύμβαση που έχει υπογραφεί, έχουν ήδη ζητήσει να διαγραφούν.

Η ένταση που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται με δεδομένη την πρόθεση των ξενοδοχοϋπαλλήλων να το φτάσουν μέχρι τα άκρα δείχνει ότι μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, και όλα αυτά ενόψει μιας τουριστικής σεζόν που τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών φαίνεται πως θα είναι αντίστοιχη, αν όχι και καλύτερη από την περσινή.

Το "αλαλούμ"

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκου Κοκολάκη. «Υπάρχουν ξενοδόχοι», λέει, «που πληρώνουν άλλοι με ατομικές συμβάσεις και άλλοι με το βασικό μισθό των 580 ευρώ. Εμείς στείλαμε το αίτημά μας ξανά στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και απαιτούμε άμεσα να υλοποιηθεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς λέει: «Τέτοια φαινόμενα που βλέπουμε, ότι εργοδότες εκμεταλλεύονται τα μνημόνια, που τους δίνουν τη δυνατότητα να μη μετέχουν στους εργοδοτικούς συλλόγους τους έτσι ώστε να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις, είναι μείζονα θέματα και απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση να πάρει μέτρα».

Υπέρ του αιτήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων τάχθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, που διευκρίνισε ότι, εκτός από τις επαφές που ήδη έχει κάνει, θεωρεί κάτι περισσότερο από επιτακτική ανάγκη το θέμα να λυθεί για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων. «Και βέβαια, θα το υποστηρίξω το αίτημα αυτό με κάθε μέσο και τρόπο γιατί ήταν ο διακαής πόθος μας και ως Εργατικό Κέντρο τόσο καιρό αλλά και σήμερα παραμένει σαν βασικός στόχος για την αξιοπρέπεια που μιλάγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια