default-image

Συναγερμός για κρούσμα μηνιγγίτιδας

Κρήτη
Συναγερμός για κρούσμα μηνιγγίτιδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αγωνία, γονείς μαθητών του Γυμνασίου Γαζίου είδαν ξαφνικά χθες το μεσημέρι τα παιδιά να τους πηγαίνουν στο χέρι υπογεγραμμένη τη συνταγή γιατρού με την οποία καλούνταν να λάβουν διήμερη προληπτική αγωγή εξαιτίας ύποπτου κρούσματος μηνιγγίτιδας στο σχολείο. Έντρομοι, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά στα Χανιά, έσπευσαν στα φαρμακεία, ενώ την ίδια στιγμή τα τηλέφωνα μεταξύ γνωστών πήραν φωτιά. Ευτυχώς ο συναγερμός, που καλώς σήμανε, αποδείχθηκε ακίνδυνος, αφού το κρούσμα, αν και επιβεβαιωμένο, δεν έκρυβε καμία ανησυχία για τους συμμαθητές του παιδιού, που βρέθηκε στο Βενιζέλειο.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας αναστάτωσε προς στιγμήν το Γυμνάσιο Γαζίου, με το μάθημα να μη διακόπτεται. Σε πάρα πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται ο μαθητής της πρώτης τάξης του σχολείου κι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο, ενώ προληπτική αγωγή έλαβαν όλοι όσοι βρίσκονται σε κοντινή επαφή μαζί του.

Μικροβιακή μηνιγγίτιδα

Πρόκειται για μικροβιακή μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκκοκο, που σημαίνει, όπως εξήγησε ο γιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μανόλης Λουμπούνης, ότι χρειάζεται κάποια μέτρα προφύλαξης όταν πρόκειται για σχολείο. Αν και στο περιβάλλον το εν λόγω μικρόβιο καταστρέφεται εύκολα και δεν υπάρχει ανάγκη για απολυμάνσεις, ωστόσο οι συγγενείς του παιδιού, αλλά και όσοι μαθητές έχουν κοντινή επαφή μαζί του μέσα στην τάξη, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Λουμπούνης, πήραν προληπτική αγωγή ή αλλιώς, όπως λέγεται, χημειοπροφύλαξη. Είναι μια διήμερη αγωγή και όσοι τη λαμβάνουν στο μεταξύ συνεχίζουν κανονικά όλες τις δραστηριότητές τους.

Σε καλή κατάσταση

Από την προηγούμενη εβδομάδα το παιδί ήταν άρρωστο. Εδώ και 7 ημέρες δεν είχε πάει σχολείο και χθες το πρωί βρέθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για να κάνει εξετάσεις, όπου επιβεβαιώθηκε και η μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Όπως ανέφερε, μιλώντας στη "Ν.Κ." τόσο ο κ. Λουμπούνης όσο και ο περιφερειακός διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, που ενημερώθηκε άμεσα, κ. Απόστολος Κλινάκης, «το παιδί βρίσκεται σε άριστη κατάσταση».

Εξακολουθεί να παίρνει τη θεραπεία του για τουλάχιστον δέκα ημέρες, αφού αυτό θα το κρίνουν οι θεράποντες ιατροί και εξακολουθεί να νοσηλεύεται από χθες το πρωί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Όπως προβλέπεται

Η όλη κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία πάντως. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Κλινάκης, «το διαχειριζόμαστε όπως προβλέπεται με τους αρμόδιους φορείς. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ παρουσία του κ. Λουμπούνη δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και η προληπτική αγωγή. Έγινε η παρέμβαση και υπήρξε αμέσως καταστολή του φαινομένου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κλινάκης, καθησυχάζοντας τους γονείς ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που προβλέπονται σε προληπτικό στάδιο και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Χθες το πρωί ο κ. Λουμπούνης πάντως επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Γαζίου κι ενημέρωσε από εκπαιδευτικούς μέχρι μαθητές και γονείς, ενώ έκρινε σωστό πως κάποιοι από αυτούς που έχουν στενή επαφή με τον ασθενή έπρεπε να πάρουν την προληπτική αγωγή, όπως κι έγινε.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News