Ειδήσεις

"Ναι" υπό όρους για τη συμφωνία (video)

Νωρίς, νωρίς άρχισαν οι διαμάχες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κυβέρνησης, με τον ένα μετά τον άλλο οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι Κρητικοί, να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για τη συμφωνία που επετεύχθη. Και αυτό παρά το ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της διαπραγματευτικής προσπάθειας.

Οι Κρητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, όπως και ο Κώστας Δαμοβολίτης από τους ΑΝ.ΕΛ., εμφανίζονται εν μέρει θετικοί ως προς τη συμφωνία, θέτοντας όμως όρια και φραγμούς ιδιαίτερα στο θέμα τον ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, ξεκάθαρα αντίθετος εμφανίζεται ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, αφήνοντας αιχμές και ως προς την πολιτική του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αεροδρόμια

Οι διαφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήρθαν από το βουλευτή Κώστα Δαμαβολίτη, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστηρίζει: «Είμαι κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Χανίων κι του Ελληνικού», επισημαίνοντας πως, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, δεν πρόκειται να ψηφίσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Δαμοβολίτης τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων Χανίων και Ελληνικού, αναφέροντας ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις, αν προχωρήσουν ως έχει, θα μας βρουν απέναντι. Όλα αυτά θα εξεταστούν κατά συνθήκη. Την παρούσα, όμως, κατάσταση δεν την ψηφίζουμε. Είμαστε αντίθετοι».

Υπάρχουν όρια

Θετικός απέναντι στη συμφωνία, θέτοντας ωστόσο όρια, είναι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, τονίζοντας σε δηλώσεις του πως η συμφωνία μάς βγάζει από ένα μνημόνιο. Όμως, δεν είναι και εκείνη που θα θέλαμε. «Έχουμε μια συμφωνία, η οποία δεν είναι ακριβώς όπως θα τη θέλαμε. Επίμαχα ζητήματα είναι η ανθρωπιστική κρίση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως επίσης επίμαχο σημείο είναι τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν το λέω κόκκινες γραμμές, αλλά όρια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κριτσωτάκης. Θετικός στη συμφωνία, σε πρώτη φάση, εμφανίζεται ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, αναφέροντας ωστόσο ότι «αν θα είναι η απαρχή ενός νέου αγώνα μέρα με τη μέρα, και βέβαια θα τη στηρίξουμε».

"Βόμβες" Μιχελογιαννάκη

Την ξεκάθαρη διαφωνία του απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος, μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, χαράσσει τις κόκκινες γραμμές του αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις - αεροδρόμιο Χανίων-Καρτερός-πρώην αμερικανική βάση - τα εργασιακά και τις συντάξεις. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν φτάσουμε στο αμήν, να πάμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα». Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε: «Εγώ ως Μιχελογιαννάκης ζητάω και τον ΟΠΑΠ και την Αγροτική πίσω».

Ο κ. Μιχελογιαννάκης ήταν καταιγιστικός και μίλησε για όλους και για όλα, σπάζοντας τη σιωπή του και ρίχνοντας... μπόλικες "βόμβες"! Μεταξύ των άλλων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και έκανε ξεκάθαρη τη στάση του, λέγοντας ότι αυτός θα ήταν υπέρ της εκλογής του Μανόλη Γλέζου. Επίσης, δήλωσε ότι θα δει τη διατύπωση της πρότασης του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων, μη αποκλείοντας ακόμη και να την ψηφίσει, ενώ επεσήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης, διαχωρίζοντας τη θέση του σε πολλά από τα ζητήματα που θέτει η "λίστα Βαρουφάκη". Χαρακτηριστικά είπε ότι το θέμα των εργασιακών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως και το θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα, για τον υπουργό Οικονομικών άφησε πολλές "αιχμές", τονίζοντας ότι αυτά στα οποία δεσμεύτηκε δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διαγραφή μέρους του χρέους, ενώ τόνισε ότι θα προχωρήσει σε ηχηρή παρέμβαση προς την ηγεσία του κόμματος, θεωρώντας ότι το τετράμηνο είναι κέρδος χρόνου, αλλά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά η κυβέρνηση.

"Καρφιά" εναντίον Βαρουφάκη

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής εμμένει στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους και λέει όχι στην παρέμβαση των Θεσμών σε μονομερείς ενέργειες, διευκρινίζοντας πως είναι άλλο η παράταση και  άλλο το Αγγλικό Δίκαιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ κάθετα με όσα λέει ο Βαρουφάκης. Οι Θεσμοί είναι τρόικα, οι ιδιωτικοποιήσεις από μένα δεν ψηφίζονται», ενώ προσέθεσε ότι «υπό όρους σκέφτομαι και την πρόταση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο κατάργησης μνημονίων και δανειακής, αυτά άλλωστε τα ψηφίσαμε και το 2012 όταν τα πρότεινε το ΚΚΕ». Ακόμη σημείωσε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει άλλα από αυτά που συμφώνησε ο Βαρουφάκης. Γι' αυτά θα παλέψω, αν δε βγουν, καλώ τον Ηρακλειώτη να μη με ψηφίσει ποτέ ξανά, έτσι και υποταχθώ».

Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ακόμα πιο αριστερά και επανέλαβε την άποψή του πως πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μανόλης Γλέζος, ενώ σημείωσε πως απουσίαζε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας λόγω ασθένειας. Ωστόσο, Παυλόπουλο δε θα ψήφιζε με τίποτα γι' αυτό και δεν έστειλε καν επιστολική ψήφο.

Φιλία Σαριδάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια