default-image

"Επεκτείνετε άμεσα τη μετενέργεια" ζητά ο Στ. Βοργιάς

Κρήτη
"Επεκτείνετε άμεσα τη μετενέργεια" ζητά ο Στ. Βοργιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα επείγοντα ζητήματα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της νομοθετικής ρύθμισης για τον κατώτατο μισθό και της επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων εστίασαν στην πρώτη συνάντησή τους η διοίκηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη.

Για «δημιουργική ασάφεια» έκανε λόγο ο Γ. Παναγόπουλος, αφού ο υπουργός επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ η τελευταία ΕΓΣΣΕ λήγει στις 31 Μαρτίου και η ΓΣΕΕ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση στους εργοδότες.

Μήνυμα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μέσω του Ράδιο 9,84 προς τους επιχειρηματίες να σεβαστούν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προειδοποίηση πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι απέναντι σε όλους όσοι την καταπατούν. Έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την ίδια ώρα, να επεκτείνει έγκαιρα την περίοδο της μετενέργειας, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

Ήδη πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταγγελίες των εργαζομένων παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, ενώ στον τομέα του τουρισμού καταγράφεται η μαζική αποχώρηση ξενοδόχων από την αντίστοιχη Ένωση του Ηρακλείου, προκειμένου να αποδεσμευτούν από την υποχρέωση καταβολής στο προσωπικό τους όλων όσα ρητά προβλέπει η τοπική συλλογική σύμβαση.

Ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες όπως στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ) και στην Ιρλανδία παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.462 ευρώ την ίδια περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News