default-image

Η κατάθεση Αγγελόπουλου "κλειδί" στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Ελλάδα
Η κατάθεση Αγγελόπουλου "κλειδί" στη δίκη Παπακωνσταντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου, στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η δική του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο μάρτυρας θεωρείται "κλειδί", καθώς ήταν το πρόσωπο που πήρε από τον πρώην υπουργό το CD με τη λίστα Λαγκάρντ και έλαβε την εντολή να εντοπίσει τους καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να ξεκινήσει έλεγχος.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε με λεπτομέρειες πως ξεκίνησε την έρευνα στα αρχεία της λίστας, τα οποία προσδιόρισε σε πάνω από 2000, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί πόσα ακριβώς ήταν.

Η δουλειά του, όπως είπε, κράτησε για μία εβδομάδα και ο ίδιος προκειμένου να είναι σίγουρος, αντέγραψε το σύνολο των αρχείων της λίστας στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του και έβαλε το επίμαχο CD στο συρτάρι του γραφείου του που ήταν πάντα κλειδωμένο.

Μόλις τελείωσε, παρέδωσε το CD στον υπουργό και τη λίστα με είκοσι περίπου καταθέτες στους οποίους είχε εντοπίσει τα μεγαλύτερα ποσά, μεταξύ των οποίων, κατάθεση περί τα 500 εκ. δολάρια.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;

Μάρτυρας: Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια.

Πρόεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;

Μάρτυρας: Είκοσι εκατομμύρια δολάρια.

Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι.

Την επίμαχη λίστα, ο Γ. Αγγελοπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010. Οταν τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των ερευνών του, προκειμένου να εντοπιστούν τα μεγαλύτερα ποσά, ενημέρωσε και για το σύνολο των ποσών της λίστας που ανέρχονταν, όπως είπε ο μάρτυρας, σε δυο δισ. δολάρια.

Μετά ταύτα, όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος, μόλις παρέδωσε το CD στον υπουργό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου του έδωσε εντολή να διαγράψει ότι είχε αντιγράψει στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, όπως και έγινε.

«Διάγραψέ το», φέρεται να είπε ο υπουργός στον Αγγελόπουλο, αναφερόμενος στο σκληρό δίσκο και ότι είχε γράψει από τα αρχεία της λίστας εκεί.

Ο Γ. Αγγελοπουλος τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκαρντ. Συνέδεσε τη δουλεία που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μαρτυράς μάλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο CD, το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.

Εισαγγελέας: Κρατήσατε το υλικό μήπως ο υπουργός το χάσει και σας το ζητήσει;

Μάρτυρας: Όχι δεν το κράτησα. δεν τα κρατούσα. Το έσβησα. Με το κλασικό delete.

Εισαγγελέας: Αν υπήρχε ο υπολογιστής θα μπορούσε να βρεθεί το αρχείο;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε. Πήγα με εισαγγελέα για να αναγνωρίσω τον υπολογιστή αλλά δεν τον βρήκα.

Εισαγγελέας: Αν τον βρίσκατε τον υπολογιστή θα είχαν όλα απαντηθεί και δεν θα φθάναμε εδώ σήμερα. Δεν θα ξόδευε η Πολιτεία τόσο λεφτά για αυτή την υπόθεση. Διότι ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά. Πιο πολλά από όσα βρέθηκαν στη λίστα...

Σε εκείνο το σημείο ο Αρεοπαγίτης Τσόλας, υπέδειξε στον μάρτυρα ένα CD, παρόμοιο με εκείνο που είχε τη λίστα Λαγκάρντ.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ», απάντησε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια κατέθεσεη Σοφία Ρίτσου που μετείχε - και αυτή - στο επιτελείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι ουδέποτε άκουσε για CD και λίστα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για την ύπαρξή της μόλις το 2012, όταν έγινε θόρυβος για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της δίκης κ. Νικόλαος Πάσσος, που διευθύνει με εξαιρετική επάρκεια τη διαδικασία, πολλές φορές διανθίζει το λόγο του με χιούμορ προκειμένου να απαλύνει την βαριά ατμόσφαιρα που, όπως είναι φυσικό, υπάρχει σε μια δίκη.

Ετσι, κατά τη διάρκεια ερώτησης της Εισαγγελέως για τον προγραμματισμό συγκεκριμένων επιτροπών στο υπουργείο, επί ημερών Παπακωσνταντίνου, αναφέρθηκε στο ρόλο της τρόικας, για να λάβει ο Πρόεδρος την αφορμή και να πεί:

«Κυρία Εισαγγελλεύ, η τρόικα δεν υπάρχει έχει καταργηθεί. Είναι πλέον θεσμοί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News