Ειδήσεις

Μονάδα βιοξήρανσης: Κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια

Την ίδια ώρα που στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν τα εύσημα για το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ορατός είναι ο κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω της μη λειτουργίας της μονάδας βιοξήρανσης, η οποία λειτούργησε μόνο τρία χρόνια.

Το επίμαχο ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ της διοίκησης του ΕΣΔΑΚ και του Δήμου Ηρακλείου, που, ως γνωστόν, αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να ακυρώσει τον επίμαχο διαγωνισμό αναβάθμισης της μονάδας που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και ερωτηματικών, που ουσιαστικά άφηναν ευθείες αιχμές για "φωτογραφικό" διαγωνισμό...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ έλαβε απόφαση για την επαναλειτουργία της μονάδας μέχρις ότου προταθεί από τη μελέτη σκοπιμότητας η μετεξέλιξή της, κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από το Δήμο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του δημάρχου με τον περιφερειάρχη Κρήτης, εκπρόσωπο του ΕΣΔΑΚ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συνάντηση επανήλθε στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της μονάδας βιοξήρανσης, δίπλα στη λαχαναγορά. Τέθηκε επίσης ο σοβαρός κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για το επίμαχο έργο, το οποίο λειτούργησε μόνο τρία χρόνια, εξέλιξη που, αν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξουν, όπως αναφέρθηκε, αρνητικές συνέπειες.

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ έλαβε απόφαση για την επαναλειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου συνέχισε την ίδια γραμμή, δηλώνοντας πως αναμένει τα αποτελέσματα μελέτης σκοπιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο.

Ο ΕΣΔΑΚ αναδίπλωσε τελικά τη στάση του, αναμένοντας τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις γύρω από τη μετεξέλιξη της μονάδας, για την οποία, όπως είναι γνωστό, έχει αποκλειστεί το μοντέλο της καύσης.

Σχόλια