Ειδήσεις

Νέο ρεκόρ αφίξεων το 2015

Αύξηση των αεροπορικών κρατήσεων για τη χώρα μας τη νέα τουριστική σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με το 2014 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος, οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού αυτό το έτος είναι θετικές, με στόχο τα 25 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα, άνω των 14 δισ. ευρώ, άμεσα έσοδα.

Ωστόσο, λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι τουριστικοί παράγοντες, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις τουριστικές εκθέσεις, αλλά και τις προκρατήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται μέχρι στιγμής. Και με βάση τη ραγδαία μείωση της ρωσικής αγοράς, που όπως αναφέρουν δεν αναπληρώνεται με καμία, κάποιοι μιλάνε σημαντική πτώση του τουρισμού φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν χθες τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πραγματοποίησαν σύσκεψη. Όπως τόνισε λίγο μετά το πέρας της ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Βλατάκης, σχολιάζοντας την πορεία του τουρισμού αυτή την τουριστική σεζόν, «δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για 1 εκατομμύριο αύξηση επισκεπτών. Η δική μας εικόνα, ιδιαίτερα για την Κρήτη, είναι ότι εάν συνεχιστεί η κατρακύλα των Ρώσων, η οποία θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μείνει μόνο στο 50% κάτω, η σεζόν θα κλείσει με μείωση του τουρισμού. Και αν το πάρουμε αριθμητικά αναφερόμαστε σε 600.000 Ρώσους τουρίστες που δεν αναπληρώνονται με το να έχεις 10% αύξηση από άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Αν και η Γερμανία εκδηλώνει αυτή τη στιγμή μια κοιλιά στη ροή των προκρατήσεων. Πάντως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκθέσεις του Βερολίνου και της Μόσχας».

Απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε πως θα είναι ευχής έργον αν καταφέρουμε να παραμείνουμε στα περυσινά επίπεδα από άποψη τουρισμού. Πράγμα για το οποίο, όπως είπε, ευθύνεται η έλλειψη σταθερότητας στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας, αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον, όπως αυτό εκδηλώνεται από πλευράς των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι την προηγούμενη περίοδο στήριξαν αισθητά την τουριστική μας οικονομία.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτεί το νησί και τη χώρα μας θα αυξηθεί φέτος. Μακάρι μάλιστα να μπορέσουμε να κρατηθούμε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Και το λέω αυτό διότι, σύμφωνα με προβλέψεις, θα έχουμε πολλές απώλειες από τους Ρώσους. Επιπλέον, πώς μπορούμε να μιλάμε για αύξηση τουρισμού από τη στιγμή που δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο στη χώρα; Και με δεδομένο ότι καθημερινά τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μεγάλη μείωση στις προκρατήσεις. Αν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τη σταθερότητα που είχαμε προ εκλογών, ίσως κάτι να γίνει. Αλλά παραπάνω κόσμο να μην περιμένουμε», είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Κατά τον ίδιο μάλιστα, στα μέσα του Μάρτη, οπότε και ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν, στην περιοχή του νομού Ηρακλείου αναμένεται να ανοίξουν περίπου 10 τουριστικές μονάδες που έχουν ήδη κάποιες προκρατήσεις. Ενώ η μεγαλύτερη μάζα ξενοδοχείων θα αρχίσει να ανοίγει τις πύλες της για να υποδεχτεί τους ξένους επισκέπτες από τις ημέρες του Πάσχα και μετά, όπως είπε.

Σημείωσε ότι αν αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιο μικρό αριθμό επισκεπτών που φτάνει τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης μέσω του τουρισμού κρουαζιέρας, ενώ τόνισε ότι «η τουριστική σεζόν φέτος θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου, αφού τα πρώτα τσάρτερ αναμένεται να φτάσουν στο νησί μας περί τις 25-27 Μαρτίου. Βέβαια, θα υπάρξουν και τσάρτερ πριν από αυτή την ημερομηνία, αλλά πρόκειται για μια χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, ενώ τέλος Απριλίου θα αρχίσουν πιο πυκνές πτήσεις τσάρτερ», δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Βασική προϋπόθεση να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Πάντως κατά το ΣΕΤΕ, βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού είναι σε πρώτη φάση η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου. Υποστήριξε πως οι πρόσφατες αναφορές για πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τα τουριστικά καταλύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, εάν τελικά επαληθευθούν, συνθήκες έντονης ανάσχεσης της δυναμικής πορείας του τουρισμού. Σημαντική, τέλος, προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού θεωρεί την άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές νέων και υφιστάμενων κλινών, πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια