default-image

Ουρές και ταλαιπωρία στο ΙΚΑ του Εσταυρωμένου

Κρήτη
Ουρές και ταλαιπωρία στο ΙΚΑ του Εσταυρωμένου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απογραφή των εμμέσων μελών του ΙΚΑ δημιούργησε τεράστιες ουρές το τελευταίο διάστημα και στο ΙΚΑ του Εσταυρωμένου, μιας και τέλος της εβδομάδας λήγει η ασφαλιστική ικανότητα για το έτος 2015, αλλά συνεχίζει να παρατείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις των 100 ή των 50 ημερομισθίων.

Όσοι ασφαλισμένοι υπάγονται στον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα και στο Δημόσιο περίμεναν και χθες καρτερικά να εξυπηρετηθούν από τους λιγοστούς υπαλλήλους του 2ου και 3ου αντίστοιχα ορόφου του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο.

Πάρα πολλοί, στο μεταξύ, ήταν και οι άνεργοι που περίμεναν με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ανάμεσα στα άλλα δικαιολογητικά. Όπως κατέστησε σαφές ο διευθυντής του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο κ. Ροκαδάκης, λειτουργούν τα παραρτήματα στον Άγιο Μηνά και στην Αλικαρνασσό και οι ασφαλισμένοι αυτό δεν το γνωρίζουν.

Αποτέλεσμα: Επί ένα μήνα τώρα να συνωστίζονται οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του νομού μόνο στο ΙΚΑ του Εσταυρωμένου, το οποίο κι εξυπηρετεί και όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που αγγίζουν τους 30 και πλέον χιλιάδες.

Ώρα 11:10 το πρωί στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου. Αγανακτισμένος πολίτης δείχνει στο φωτογραφικό φακό της "Νέας Κρήτης" τον αριθμό προτεραιότητας, που είναι το 129, ενώ εκείνη την ώρα εξυπηρετούνταν το 60.

«Τώρα κι ένα μήνα μαζί με τους υπαλλήλους που κάνουν την απογραφή και τον προϊστάμενο φεύγουμε μετά τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Έχω στον γκισέ πέντε άτομα. Δεν μπορώ να βάλω παραπάνω. Δεν έχω άτομα να διαθέσω. Όταν είχα ένα υποκατάστημα με 200 άτομα και τώρα είμαστε 80, πού να βρεις άτομα να διαθέσεις; Να αφήσεις τις συντάξεις πίσω; Το κακό είναι ότι δεν πάνε στα άλλα ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι και εάν πάνε τους στέλνουν σε μένα, ενώ μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Πώς να ανταποκριθώ εγώ; Ο συνωστισμός παρουσιάζεται αυτές τις μέρες γιατί μέχρι τις 28 του μηνός λήγει η ασφαλιστική ικανότητα», αναφέρει ο διοικητής.

Όσοι πάντως προσέλθουν, και μάλιστα από μακριά, εξυπηρετούνται όλοι, όπως αναφέρει, όση ώρα και να χρειαστεί, ενώ τονίζει πως θα δοθεί παράταση.

«Είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που θα κρατήσει καμιά δεκαριά ημέρες. Θα δοθεί παράταση, δεν το συζητάμε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ήδη, όπως μας είπε, από την Παρασκευή θα θεωρηθούν αυτόματα τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων που έχουν 50 μεροκάματα, γεγονός που θα ξεμπλοκάρει αρκετό κόσμο.

Οι μόνες περιπτώσεις που πρέπει να έρθουν στο ΙΚΑ είναι τα έμμεσα μέλη και αυτοί που είναι με κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Τα τέκνα πάντως που δεν έχουν μητρώο δικό τους θα πρέπει να απογραφούν και να τους δοθεί νέος αριθμός μητρώου.

Όπως είπε ο κ. Ροκαδάκης για τα έμμεσα μέλη, εφόσον είναι παιδί, χρειάζεται ΑΜΚΑ, ληξιαρχική πράξη γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Ουρές και στο Δημοτολόγιο Ηρακλείου, στην πλατεία Δασκαλογιάννη, για τη χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

«Αν είναι γυναίκα, χρειάζεται και το Ε1 για να δούμε εάν έχει εισοδήματα και μήπως πρέπει να ασφαλιστεί σε άλλο φορέα. Παρουσιάζεται τώρα το φαινόμενο στο Δημόσιο αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν ασφαλίσει στο παρελθόν τις γυναίκες τους, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους αγροτική περιουσία. Αυτές δεν μπορεί να τις ασφαλίσει το ΙΚΑ. Πρέπει να πάνε στον ΟΓΑ να ασφαλιστούν», προσθέτει.

Η απογραφή, όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ξεκίνησε γιατί υπάρχουν πανελλαδικά περιπτώσεις ατόμων που έχουν ασφαλίσει μέχρι και 20 άτομα κάτω από τον αριθμό μητρώου τους ως έμμεσα μέλη. «Αυτά πρέπει να ελεγχθούν, διότι σημαίνουν δαπάνη. Γι αυτό εφαρμόστηκε η απογραφή των εμμέσων μελών, έτσι ώστε να γνωρίζει το κράτος ποιος ασφαλίζει ποιους. Ενδέχεται να υπάρχουν περιπτώσεις και στο Ηράκλειο που ασφάλιζαν πολλαπλάσια άτομα από αυτά που ήταν στην κατοχή τους».

Με τρία βήματα… ηλεκτρονική ανανέωση

Στο μεταξύ, όσα άτομα έχουν 100 ένσημα, αυτόματα η μηχανοργάνωση τούς δίνει παράταση και δε χρειάζεται να επισκεφτούν το ΙΚΑ. Οι ίδιοι ωστόσο μπορούν μέσα από το διαδίκτυο να πάρουν παράταση.

Συγκεκριμένα στο www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους-Συνταξιούχους/Ασφαλιστική Ικανότητα.

ΒΗΜΑ 1o

Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ.

ΒΗΜΑ 2ο

Για να διαπιστώσετε την ασφαλιστική σας ικανότητα, αλλά και των μελών σας, μεταβείτε στη διεύθυνση https://apps.ika.gr/eInsEligibility

ΒΗΜΑ 3ο

Για την εγγραφή σας τώρα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για να παραλάβετε τον κλειδάριθμό σας, θα πρέπει πρώτα να υποβάλετε ηλεκτρονικώς τα στοιχεία σας στη διεύθυνση https://apps.ika.gr/eApplicationInsuredCertified.

Τι δηλώνουν οι πολίτες

«Αν δεν είχαν κλείσει τα παραρτήματα, όπως Μοίρες και Βιάννο, δε θα χάναμε τη μέρα μας για τις ανανεώσεις».

Πατήρ Γεώργιος Φασουλάκης

«Στα δικαιολογητικά δεν αναφερόταν το Ε1 σε αυτούς που θέλουν να ασφαλίσουν τέκνα και σύζυγο και κάποιοι ήρθαν δύο φορές».

Πατήρ Γεώργιος Μπαριτάκης

«Έχω έρθει από πολύ νωρίς. Ακόμη περιμένω. Κάποιοι άλλοι έφτασαν από τις 6 το πρωί. Είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία».

Γιώργος Λεμονάκης

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι. Χάνουμε μεροκάματα κι έχουμε και παιδιά. Δεν προλαβαίνεις να πάρεις αριθμό, καθώς τα νούμερα τελειώνουν».

Τσιλρίμ Μπέικο

«Η ανανέωση του βιβλιαρίου του Δημοσίου πέρυσι γινόταν χωρίς καμία διαδικασία. Φέτος χρειάζεται από Ε1 μέχρι υπεύθυνη δήλωση».

Φιφίκα Περάκη

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News