Ειδήσεις

Η νηστεία της Σαρακοστής "σύμμαχος" της υγείας

Η Σαρακοστή επιβάλλει, αν μη τι άλλο, αλλαγή προς το καλύτερο, όπως υπογραμμίζουν και οι ειδικοί, του τρόπου διατροφής και των συνηθειών που τη συνοδεύουν μέχρι και το Πάσχα. Ωστόσο δεν λείπουν και οι ακραίες περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τα όρια, και μάλιστα πολλές φορές με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία μας. Καθώς όπως εξηγούν οι γιατροί, άτομα περνούν στο άλλο άκρο και οδηγούνται στα νοσοκομεία έχοντας σταματήσει την σίτιση ενώ υπάρχει και  ο φαινόμενο παύση της νηστείας είτε στο μέσο της Σαρακοστής ή προς το τέλος της, αρχίζοντας όμως  τα άτομα αυτά να τρώνε ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες φαγητού προκαλώντας στον εαυτό τους ακόμη και βουλιμικά επεισόδια.  

Οι εδικοί συμβουλεύουν παν μέτρον άριστον και συστήνουν σαφώς τη νηστεία της Σαρακοστής με στόχο την υιοθέτηση γενικότερα ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής και κατ' επέκταση ζωής.

Μάλιστα μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος αποκάλυψε για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε Κρήτη (Ηράκλειο), Θεσσαλονίκη και Κύπρος, γύρω από την νηστεία και τις επιπτώσεις της σε μικρούς και μεγάλους.

 

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η νηστεία της σαρακοστής που πατάει στα μεσογειακά πρότυπα είναι στην ουσία η νηστεία της Εκκλησίας χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι απαγορευτική για τον οποιοδήποτε.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ίσως χρειάζεται λίγο ο παραπάνω προσοχή σε ευαίσθητες ομάδες όπως γυναίκες που είναι στη φάση της εγκυμοσύνης, αλλά και παιδιά χωρίς όμως σε καμία περίπτωση εφόσον το επιθυμούν να τους οδηγεί και στην αποφυγή της νηστείας που εκτός των άλλων, σύμφωνα με τον καθηγητή, οδηγεί εν τέλει και σε μία ανάταση ψυχής και ευεξία που νιώθει τελικά ο άνθρωπος, έχοντας πλέον υιοθετήσει ένας άκρως διαφορετικό και σαφώς υγιεινό τρόπο διατροφής από εκείνον που ακολουθούσε μέχρι και πρότινος

Παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα μέσα από την εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ TV" αλλά και τα όσα ειπώθηκαν γύρω από τα οφέλη της νηστείας και αν υπάρχουν και ποιες είναι οι παγίδες της νηστείας με το κυριότερο που πρέπει να προσέχει κάποιος, είναι να μην συγχέει την έννοια της νηστείας με αυτή της δίαιτας.

*Τα οφέλη της νηστείας

- Επιστροφή στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής

- Μείωση κορεσμένων λιπαρών

- Υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών:

(Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης-Μείωση κακής χοληστερόλης- τριγλυκεριδίων)

- Προστασία από οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.

- Καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

 - Ψυχολογικά οφέλη:

*Οι παγίδες της νηστείας

- Δεν συγχέουμε νηστεία με δίαιτα

- «Κίνδυνος» εξαιτίας λανθασμένης μείωσης θρεπτικών συστατικών από κρέας - γαλακτοκομικά

*Ενδεικτικές εναλλακτικές λύσεις

- Θαλασσινά

- Λαγάνα

- Συνδυασμοί τροφίμων (φακόρυζο, σπανακόρυζο, ρεβυθόρυζο, φασόλια γίγαντες- πλιγούρι συνδυασμένο με ψωμί, φακές - σπανάκι με λεμόνι για απορρόφηση σιδήρου

- Ξηροί Καρποί (αμύγδαλα, καρύδια,)

- Πράσινα Λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι)

Βάλια Μπούη

Σχόλια