default-image

Μετά από... 12 ώρες ενέκριναν τη συμφωνία

Ελλάδα
Μετά από... 12 ώρες ενέκριναν τη συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε διά της ανατάσεως της χειρός τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι βουλευτές ενέκριναν τους χειρισμούς, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν ψήφισε ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Για μία τυπική συνεδρίαση της ΚΟ ώστε να ενημερωθουν τα μέλη της για τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είχε προγραμματιστεί, αλλά εξελίχθηκε σε μια μαραθώνια δοκιμασία για την κυβέρνηση - την πρώτη ουσιαστική εσωκομματική δοκιμασία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ (22:00), καθώς το λόγο είχαν ζητήσει σχεδόν 100 βουλευτές!  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου παρέμβαση στους βουλευτές του και ζήτησε από όλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

«Πείτε μου ποιοι είστε υπέρ και ποιοι κατά της συμφωνίας» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και ήταν λογικό να πει αυτά τα λόγια, καθώς οι πληροφορίες του neakriti.gr λένε ότι το κλίμα ήταν αρκετά... ζοφερό. Αν και δεν εκδηλώθηκε ανοιχτή αντίδραση ή διάθεση "ανταρσίας", σαφώς και η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων (πάνω από 50 βουλευτών) ήταν καταρχήν επικριτικές για τη συμφωνία ή ζητούσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στις "ασαφείς διατυπώσεις" της λίστας Βαρουφάκη, ότι δεν θα θιγούν οι "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μάλιστα οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο από την "αριστερή πλατφόρμα", αλλά ακόμη και από "προεδρικούς" και όλες τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος ήταν σαφώς συναινετικές, ωστόσο η πληθώρα αντιδράσεων ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα στην αποστροφή που γράψαμε παραπάνω.

Οι αναταράξεις και οι εσωκομματικές διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είχε τροφοδοτεί η λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ...κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ζητούσαν εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η λίστα Βαρουφάκη δεν είναι ίδια με το mail Χαρδούβελη. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από το δωρεάν ρεύμα μέχρι την κάρτα για τα μέσα μεταφοράς. Επίσης επανεξετάζεται η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Οι πλούσιοι θα συμβάλουν αναλογικά στα δημόσια οικονομικά.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο κείμενο που διακινούν επισημαίνουν ότι:

- η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στη συμφωνία την πρόθεσή της να προχωρήσει στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

- τον Μάρτιο θα κατατεθεί το νομικό πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα αφορά και την μετενέργεια και επεκτασιμότητα.

- θα επανεξεταστούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη συμπεριλαμβανομένων και αυτής των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

- εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300.000 άπορες οικογένειες και πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (30.000 διαμερισμάτων σε πρώτη φάση)

Αν και η πληροφορίες από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν με το σταγονόμετρο, καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να μην υπάρξει καμία διαρροή, ακούστηκε πως  οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε όλο το πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους και στο mail Βαρουφάκη, ενώ στην τοποθέτηση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Στον κ.Λαφαζάνη ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ρίχνοντας τους τόνους.

Εντάσεις πάντως από υπουργός παραγωγικών υπουργείων αναμένεται να υπάρξουν και κατά τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τα καυτά ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ρύθμισης των 100 δόσεων κ.ά. που περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα στο γραφείο του αντιπροέδρου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Σταθάκης και Γιάνης Βαρουφάκης και οι Αναπληρωτές υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Μάρδας και Ευριπίδης Τσακαλώτος.  Παραμένει άγνωστο βεβαίως αν προλάβουν να κάνουν τη συνάντηση σήμερα, καθώς η συνεδρίαση της Κ.Ο. δείχνει να τραβά σε μάκρος...

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών (μίλησε σχεδόν το σύνολο της ΚΟ) ήταν ότι έχει γίνει... συμβιβασμός, η ευστάθεια του οποίου θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών. "Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε", ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Xαρακτηριστικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στην Κ.Ο., είναι η τοποθέτηση της Μαρίας Κανελλοπούλου, η οποία δήλωσε: «κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet. 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δυο είναι αριστεροί».

Σκληρή κριτική άσκησε και το μέλος της Π.Γ. και του Αριστερού Ρεύματος Στ. Λεουτσάκος ο οποίος μίλησε για γκρίζες ζώνες στην συμφωνία και χαρακτήρισε το κείμενο «χρησμό του Μαντείου των Δελφών».

Ενημέρωση

Εκτενή ενημέρωση προς τους βουλευτές του έκανε ο πρωθυπουργός και κατά την εισήγησή του ζήτησε την προσοχή όλων, και του υπουργικού συμβουλίου και της Κ.Ο., «για μπορούμε να κυβερνάμε, όχι μόνο για να διαπραγματευόμαστε».

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών, τα οποία είναι:

   * Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο.

   * Η απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.

 *   Η ενδιάμεση συμφωνία, που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και μέσω της οποίας απεφεύχθη σχέδιο που στόχευε στην ασφυξία της οικονομίας και στην «αριστερή παρένθεση».

  *  Το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

 *   Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (καταθέσεις κ.λπ.)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News