default-image

Υπόθεση Στέλλας Ακουμιανάκη: Δύσκολα ερωτήματα

Κρήτη
Υπόθεση Στέλλας Ακουμιανάκη: Δύσκολα ερωτήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε για 2η ημέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων η δίκη για την υπόθεση από μέθη του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη τον Απρίλιο του 2011 στο Ρέθυμνο.

Δύο ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν και σοκάρουν καθώς αναδείχτηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της πολύκροτης υπόθεσης: Οι μαρτυρίες-σοκ ότι ακόμα και μετά τον άδικο θάνατο της 16χρονης τα περιστατικά μέθης ακόμα και ανηλίκων που απασχολούν τα νοσοκομεία του νησιού είναι πολλά και το δεύτερο ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχει μηχανισμός μέτρησης για αλκοόλ.

Πέραν τούτων το δικαστήριο θέλοντας να ρίξει φως στην υπόθεση για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και να διαλευκάνει τι έγινε από τη στιγμή που η 16χρονη οδηγήθηκε στο νοσοκομείο εξέτασε ως μάρτυρες τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν το συμβάν της μέθης, ένα σερβιτόρο μπαρ όπου η ατυχή Στέλλα πήγε τους δυο νεαρούς, το φύλακα του νοσοκομείου το μοιραίο βράδυ και την νοσηλεύτρια που νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου παρέλαβε το περιστατικό.

Ένας ιδιοκτήτης μπαρ και δυο φίλες της 16χρονης δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, με τον πρώτο να δηλώνει αδυναμία λόγω προβλήματος υγείας συγγενικού του προσώπου και τις δυο κοπέλες να επικαλούνται υποχρεώσεις στα Πανεπιστήμια όπου σπουδάζουν. Η μαρτυρία των αστυνομικών είχε ως κοινό στοιχείο ότι οι δύο κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας δικάζεται στα Χανιά και ο άλλος θα δικαστεί στο Ρέθυμνο, αρχικά είπαν ψέματα, ότι δηλαδή βρήκαν την ανήλικη μεθυσμένη έξω από ένα μπαρ και την μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια και υπό το βάρος των στοιχείων που προέκυψαν και από τις κάμερες παρακολούθησης, ο 27χρονος, που δικάζεται στα Χανιά, εμφανίστηκε στην Αστυνομία και περιέγραψε τι συνέβη. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είχαν φοβηθεί και προσπάθησαν να δουν τι θα πουν για να μην μπλέξουν».

Ο σερβιτόρος του μπαρ που πήγε η παρέα έκανε λόγο για μια τυπική παρέα χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ όπως είπε ποτά (από ένα) παρήγγειλαν ο ένας κατηγορούμενος και η 16χρονη, τα οποία ωστόσο κατανάλωσαν κατά το ήμισυ.

Ο φύλακας του νοσοκομείου που ήταν βάρδια το μοιραίο βράδυ περιέγραψε τι συνέβη από τη στιγμή που οι δυο νεαροί πήγαν τη 16χρονη στο νοσοκομείο και υποστήριξε ότι το περιστατικό παρέλαβε ο κατηγορούμενος γιατρός Βραχνίδης και όχι ο άλλος κατηγορούμενος γιατρός, όπως μέχρι και σήμερα έχει προκύψει, δηλώνοντας παρά τις έντονες ερωτήσεις της υπεράσπισης βέβαιος για αυτό.

Υποστήριξε ακόμα πως ο γιατρός μιλώντας στη νοσηλεύτρια δεν έδωσε εντολή για έλεγχο ζωτικών οργάνων προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις από την υπεράσπιση, όπως επίσης και ότι οι δυο νεαροί ήταν στο πλευρό της 16χρονης από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο.

Η κατάθεση της νοσηλεύτριας που παρέλαβε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το περιστατικό έγινε εν μέσω εντάσεων.

Η εξέτασή της επικεντρώθηκε στο αν έγιναν όλα όσα πρέπει σε περιπτώσεις μέθης  τόσο από ιατρικής πλευράς όσο και από τους νοσηλευτές.

«Παρέλαβα το περιστατικό από τη συνάδελφό μου που μου είπε ότι έχει γίνει ό,τι πρέπει», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι υπήρχε η εντύπωση μιας κλασικής μέθης και δεν υπήρχαν σημεία που να έδειχναν κάτι σοβαρό.

Ωστόσο από την κατάθεση και ύστερα από ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προέκυψε ότι η διαχείριση του περιστατικού μέχρι και τις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έγινε από ειδικευόμενο και ειδικευμένο στη συνέχεια γιατρό, όχι όμως από επιμελητή.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις στιγμές που ακολούθησαν όταν όλοι κατάλαβαν ότι η υγεία της 16χρονης επιδεινώνεται.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι και ώρα κατά την οποία οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους δυο κατηγορουμένους γιατρούς.

Η πρόεδρος της έδρας ενημέρωσε ότι μετά την Πέμπτη η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 3 Μαρτίου και την επομένη, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News