Ειδήσεις

Χαιρετισμός Β. Λαμπρινού στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ

Χαιρετίζοντας την πρώτη από τις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου αιρετών σε όλη την Περιφέρεια - ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ - που πραγματοποιείται από το πρωί της Τετάρτης στο Ηράκλειο, ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Βασίλης Λαμπρινός, είπε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε της ΚΕΔΕ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή εκδήλωση προετοιμασίας του ετησίου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που έχει ως αντικείμενο τις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Τοπικής οικονομίας κάθε Δήμου, όπως και οι επόμενες μέχρι το συνέδριο, δίνουν μία ουσιαστική δυνατότητα κατάθεσης απόψεων και θέσεων επί των καίριων προβλημάτων της Τ.Α. Προβλήματα τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις τούτη την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Το γεγονός ότι δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η πολιτική της νέας κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες, δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την υποχρέωσή μας για διαχείριση της καθημερινότητας του δημότη, ούτε αίρει την επείγουσα ανάγκη για εξεύρεση άμεσων και ορθών λύσεων στα πολύ ποίκιλλα προβλήματα του Δήμου.

Η ΠΕΔ Κρήτης σε πρόσφατη ολομέλειά της έκανε ενδεικτική καταγραφή των πιο σπουδαίων προβλημάτων τα οποία κατέταξε σε δύο κατηγορίες:

* Πρώτη: Εκείνη που αφορά σε παράταση ισχύος σημερινών ρυθμίσεων που επιλύονται με υπουργικές αποφάσεις, όπως:

-Θέματα προσωπικού - εποχικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

-Η παράταση της ΚΥΑ για την απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού για το 2015.

-Η παράταση εκτέλεσης προμηθειών με το παλιό σύστημα μέχρι το τέλος του 2015.

-Η ενεργοποίηση των πινάκων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ παρελθόντων ετών από το 2009 και μετά.

* Δεύτερη: Εκείνη που αφορά σε γενικότερα ζητήματα, η επίλυση των οποίων προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση όπως:

-Η κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η αντικατάστασή του από όργανο των ΠΕΔ που θα συσταθεί προς τούτο.

- Η πρόσβαση των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων στο Ε9 των δημοτών προς εντοπισμό φορολογητέας ύλης που σήμερα διαφεύγει.

-Η ύπαρξη ενός ελάχιστου αριθμού προσωπικού στους Δήμους ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι πολίτες.

-Η πρόσληψη γενικού γραμματέα ανεξαρτήτως μεγέθους του Δήμου.

-Η καθιέρωση αντιμισθίας για όλους τους αντιδημάρχους.

-Η επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων στο 2% αντί του 0,50% που ισχύει σήμερα.

-Η τακτοποίηση κτηρίων με το Ν. 4178/13, η ισχύς του οποίου πρέπει να παραταθεί και μετά το Φεβρουάριο του 2016.

Η ΠΕΔ Κρήτης θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των προβλημάτων κατά τον τρόπο που προαναφέρθηκε.

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, ευχόμενοι οι εργασίες της προσυνεδριακής αυτής εκδήλωσης να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα, τα οποία μαζί με εκείνα που θα προκύψουν και κατά τις επόμενες  ανάλογες εκδηλώσεις να ενταχθούν προς διαβούλευση στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ τον επόμενο Μάιο».

Σχόλια