default-image

Τσίπρας: "Πρέπει και να κυβερνήσουμε"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Πρέπει και να κυβερνήσουμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπροστά στους μουδιασμένους, στην πλειοψηφία τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν με σκεπτικισμό το e-mail Βαρουφάκη και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ενώπιον των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ενημέρωση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του ζήτησε την προσοχή όλων και του Υπουργικού Συμβουλίου και της ΚΟ «για μπορούμε να κυβερνούμε, όχι μόνο για να διαπραγματευόμαστε».

«Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα. Να μπούμε σε διαδικασία εξειδίκευσης, να χτίσουμε αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό και στους εταίρους ότι είμαστε μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών, τα οποία είναι:

  • Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο
  • Απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
  • Ενδιάμεση συμφωνία που θα δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και μέσω αυτού αποφύγαμε σχέδιο που στόχευε στην ασφυξία της οικονομίας και στην αριστερή παρένθεση
  • Το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (καταθέσεις κ.ά.)

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που "πατάνε" στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να "χτίσει" αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους, το μεσημέρι στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα συζητήσουν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται ότι επίκεινται οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη (στις 14:30, στη Βουλή), ενώ με τον κ. Κοντονή ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 10:50 το πρωί, είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη το βράδυ αλλά μεταφέρθηκε λόγω της μακράς διαδικασίας της Ολομέλειας σχετικά με την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με αμφιθυμία στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ πρώτος ύψωσε τους τόνους ο Μανώλης Γλέζος με τον οποίο συμφώνησαν δημοσίως η Σοφία Σακοράφα (ευρωβουλευτής) και Μαρία Μπόλαρη (μη εκλεγείσα).

Η κριτική που ασκείται είναι με ότι τη συμφωνία που επετεύχθη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί συγκαλυμμένα το μνημόνιο «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι» αφού αποδέχεται την επιτήρηση των θεσμών και δεσμεύεται στην αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Παρόμοιες, αν και πολύ προσεκτικές, δηλώσεις κάνει και ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μετά τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την επιστολή Βαρουφάκη. Ο κ. Λαπαβίτσας, αν και λέει ότι η χώρα στάθηκε όρθια, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό της διακοπής της ρευστότητας των εταίρων.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κρατά χαμηλούς τόνους και επιμένει απλώς στο ότι η όποια συμφωνία δε θα πρέπει να αναιρεί το σκληρό πυρήνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του όμως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις και για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι περίπου 50 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν με επιστολή τους τη συνεδρίαση του Οργάνου που ορίστηκε για το προσεχές Σάββατο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News