Ειδήσεις

Τρεις μέρες απομένουν για το TEDxHeraklion

Τα τείχη υπάρχουν για να μας χωρίζουν. Όταν πέφτουν, όμως, υπάρχουν και για να μας ενώνουν. Τα τείχη γίνονται γέφυρες και επιζητούν να εξερευνηθούν, να προσπελαστούν... Το δεύτερο TEDxHeraklion είναι εδώ!

«Με σήμα κατατεθέν τα ενετικά τείχη της πόλης, κάνουμε φέτος ένα βήμα παραπάνω», αναφέρουν οι διοργανωτές και συνεχίζουν «Ένα βήμα "Πέρα από τα τείχη". Εκεί όπου βρίσκεται το άγνωστο: Νέοι προορισμοί, νέες πραγματικότητες, που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, το καινούριο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα ανοίξει τις πόρτες του, πρώτη φορά για το ευρύ κοινό, για να φιλοξενήσει το TEDxHeraklion - Beyond The Walls. Ένα συνέδριο που διοργανώνεται ανεξάρτητα σε τοπικό επίπεδο από εθελοντές με σκοπό ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, να βρουν τους κατάλληλους αποδέκτες και να αποτελέσουν έμπνευση για όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από 18λεπτες ομιλίες πάνω σε μια σκηνή, καθώς και με διάφορες άλλες δραστηριότητες στις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι το παρακολουθήσουν από κοντά.

Οι ομιλητές

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το TEDxHeraklion θα φιλοξενήσει σπουδαίους ομιλητές. Από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί ξεχωρίζουν οι:

• Julian Stubbs, επαγγελματίας του destination branding, με μοναδικό έργο στο στρατηγικό σχεδιασμό πόλεων και τουριστικών προορισμών.

• Κωνσταντίνος Λάσκαρης, επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, όπου ερευνά νέες τεχνολογίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του μέλλοντος.

• Έλπις Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση, οι δύο Έλληνες που διέσχισαν την Αφρική χρησιμοποιώντας μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς για να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

• Γιούλη Δοξανάκη, σύμβουλος γεωργικών Επιχειρήσεων, δημιουργός μίας πρωτότυπης πλατφόρμας διαχείρισης νέων αγροτικών καλλιεργειών.

• Γιώργος Γκιντίκας, υπεύθυνος του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει μία μοναδική ομιλία: την πρώτη ομιλία σε νοηματική γλώσσα σε ελληνικό TEDx event.

• Μαρία Παπαδοπούλη - καθηγήτρια Π.Κ./ερευνήτρια Ι.Τ.Ε.: Διεθνώς αναγνωρισμένη, φέρει μακρά ερευνητική και ακαδημαϊκή εμπειρία σε τομείς όπως τα κινητά υπολογιστικά συστήματα, τα ασύρματα δίκτυα και η αγορά ασύρματης πρόσβασης.

• Michael Goldberg και Αλέξης Κομσέλης - καθηγητές Επιχειρηματικότητας: Συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του μαζικού ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος (MOOC) "Πέρα από τη Silicon Valley", το 2014. Το μάθημα είχε θέμα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε οικονομίες όπου βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, και προσέλκυσε 41.000 μαθητές από 190 χώρες και, τέλος, οι καταπληκτικοί μουσικοί "Μιχάλης Koνταξάκης τρίο & Μαρίνα Δακανάλη".

Εργαστήρια

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές παράλληλες δραστηριότητες και workshops και συγκεκριμένα:

* Το δικό μας μποστανάκι!: Η Γιούλη Δοξανάκη και η ομάδα της θα μας παρουσιάσουν σε ένα ξεχωριστό workshop την κατασκευή ενός μίνι θερμοκηπίου που μπορεί ο καθένας να ετοιμάσει σπίτι του με απλά υλικά. Τέλος, με την επίβλεψη της Μαίρης και του Γιάννη, δύο γεωπόνων από την ομάδα του xorafaki.gr, θα ετοιμάσουμε δύο τύπους μίνι κάθετου κήπου χρησιμοποιώντας μια παπουτσοθήκη και μια στήλη που αποθηκεύουμε σακούλες ή μια σωλήνα με τρύπες!

* Τα Τείχη του Μανώλη Αναστασάκου (εικαστικός): Ο πολυταξιδεμένος Μανώλης Αναστασάκος είναι γνωστός για τις τοιχογραφίες του σε μεγάλες επιφάνειες καθώς με τα έργα του έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια στην αλλαγή της αισθητικής της Αθήνας. Πειραματίζεται συνεχώς με νέες μορφές τέχνης, έχοντας δημιουργήσει έργα ως γλύπτης, και ζωγράφος. Θα μας προσφέρει ένα έργο του.

* Wines of Crete: Γευσιγνωσία κρασιού: Σε ένα μονόωρο workshop γευσιγνωσίας, ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, θα μας ξεναγήσει στις κρητικές ποικιλίες κρασιού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τέσσερις διαφορετικές ετικέτες κρασιών από κρητικές ποικιλίες, ενώ η γευσιγνωσία θα περιλαμβάνει επεξήγηση και περιγραφή των χαρακτηριστικών της ποικιλίας που εμπεριέχεται σε κάθε ετικέτα-φιάλη.

* Δημιουργούμε «Πέρα από τα τείχη» την πόλη που φανταζόμαστε!: Η Ελένη Γαρυφαλάκη, θέλοντας να μας μεταδώσει λίγη από τη φιλοσοφία των δράσεων του Καλού Αγωγού, ετοιμάζει ένα Workshop δημιουργικότητας και φαντασίας.

Μαζί με τον Πέτρο Κολιαβασίλη, συνδημιουργό του Καλού Αγωγού, προσκαλούν το κοινό σε μια διαδραστική δημιουργία των τειχών της πόλης μας, αλλά και της πόλης στην οποία θα θέλαμε ιδανικά να ζούμε, με τη βοήθεια του Serious Play, μιας μεθοδολογίας δημιουργίας με τουβλάκια Lego, η οποία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και σε επιχειρήσεις, ως ένα εναλλακτικό, μη λεκτικό, brainstorming.

* Ο κόσμος του Caravan Project: Οι... καραβανάδες, λίγο πριν τα εγκαίνια του project, έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το κοινό του Ηρακλείου στο TEDx Heraklion/Beyond the Walls, για να διηγηθούν ιστορίες και να ακούσουν τις δικές μας!

* Η Αναζήτησης της Γεύσης (Γιώργος Δενδράκης): Σε μια ώρα μυσταγωγικής παρασκευής cocktail, θα αναθεωρήσουμε τις πεποιθήσεις μας απέναντι στη γεύση. Το workshop θα επιδιώξει τη διαφορετική μας αντίληψη στο τι πίνουμε και τι τρώμε.

Εισιτήρια: Εξασφαλίστε έγκαιρα τη θέση σας!

Όσοι θέλουν να βρεθούν μπροστά στα προσωπικά τους τείχη και να τα καταρρίψουν μέσα από τις ομιλίες του TEDx Heraklion/Beyond the Walls, να κάνουν τώρα την αίτησή τους online και να προμηθευτούν το εισιτήριό τους!

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση TEDxHeraklion 2015/Beyond The Walls οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του TEDxHeraklion: www.tedxheraklion.com, καθώς και στο blog: blog.tedxheraklion.com.

Σχόλια