default-image

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση

Ελλάδα
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρηματοδοτικό κενό για το οποίο όλοι "ψιθύριζαν" το προηγούμενο διάστημα, αλλά ουδείς συζητούσε ανοιχτά, φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο εμπόδιο που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από την παράταση του προγράμματος.

Στη Γερμανία γράφονται ακόμη και ποσά (20 δισ.) ως προς το ύψος του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να βγει (προσωρινά, πάλι) από το αδιέξοδο, με δεδομένο μάλιστα ότι η προηγούμενη προσπάθεια της απελθούσας κυβέρνησης να "βγει στις αγορές" είχε τα γνωστά αποτελέσματα.

Ενδεικτικό είναι πως, λίγες ώρες μετά την αποστολή του email του Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε την εκτίμηση πως το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Rheinische Post.

Την ίδια ώρα και από την ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις μεγάλες και σημαντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι και τον Αύγουστο. Από τη μία ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στο Mega είπε χαρακτηριστικά: «Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μίλησε για «τρύπα» 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο και, εφόσον μέχρι τέλος Απριλίου δεν περιμένουμε «εμβάσματα» από τους «θεσμούς», θα πρέπει να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις.

«Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι χρειάζεται να κάνουμε τώρα για να πάρουμε λεφτά από τους δανειστές. Είμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Δεν υπάρχει πεπατημένη. Ελπίζουμε ότι θα πάει καλά, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάει καλά», έλεγε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. «Είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δούμε από σήμερα», έλεγε άλλη πηγή, περιγράφοντας την κατάσταση.

«Εκείνο που δεν καταφέραμε είναι να έχουμε σε αυτό το τετράμηνο αναπτυξιακά μέτρα, ενώ δεν έχουμε βρει τρόπο για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό», σημείωνε ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ.

«Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι (σ.σ. της Γερμανίας). Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».

Για την ώρα πάντως Σόιμπλε και Μέρκελ προσπαθούν να πείσει τους συναδέλφους τους να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δε συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πάντως, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σκουρλέτης: «Μέχρι τον Αύγουστο υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες»

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά: «Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ' αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται "βιωσιμότητα χρέους" είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες».

Μια λύση που εξετάζεται είναι η αύξηση του πλαφόν στα έντοκα, μια άλλη είναι τα 1,9 δισ. από το ευρωσύστημα να πάνε κατευθείαν στο ΔΝΤ για πληρωμή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News