Ειδήσεις

Παρέμβαση Μ. Κεφαλογιάννη για την έκθεση προόδου Ε.Ε.-FYROM

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της FYROM, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση προόδου της χώρας προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι «η FYROM έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες» σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχει θέσει η Ε.Ε., ανάμεσά τους και το θέμα της ονομασίας, και ως εκ τούτου «δεν είναι έτοιμη» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ενώνω τη δική μου φωνή με τις διαπιστώσεις οι οποίες έχουν γίνει από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-FYROM», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης στην παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεχίζοντας:

«Κι αυτές οι διαπιστώσεις λένε κάτι απλό. Ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχουμε βάλει κι αυτοί είναι: τα πολιτικά κριτήρια, οι σχέσεις καλής γειτονίας, το θέμα του ονόματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ζάεβ, δεν έχει επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου και μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση και σκιώδες Κοινοβούλιο.

Στις σχέσεις τώρα καλής γειτονίας: Η χώρα των Σκοπίων, η FYROM, δείχνει τάσεις αλυτρωτισμού. Σας τα είπαν κι άλλοι συνάδελφοι για τα μνημεία για τη "Μεγάλη Μακεδονία" στο Γιέβγελ και στο Γαζί, για προκλητικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Όσον αφορά τις τροπολογίες, ακούστηκαν πάρα πολλά, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κάποιες απ' αυτές τις τροπολογίες, τις κοινές τροπολογίες θα τις υπερψηφίσουμε, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. εισηγητή στην τροπολογία Νο 5 να διαγράψει με δική του πρωτοβουλία τη λέξη "Macedonian"».

Σχόλια