default-image

Νέα "μόδα" οι κρίσεις πανικού για τους Κρητικούς

Κρήτη
Νέα "μόδα" οι κρίσεις πανικού για τους Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν οδηγείς το σώμα σου στα άκρα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταρρέει, τότε το στρες κυβερνά την καθημερινότητα όπως συμβαίνει με χιλιάδες Κρητικούς που σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στον καθημερινό εχθρό που αντιμετωπίζουν. Οι κρίσεις πανικού και το "σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς", λέξεις άγνωστες μέχρι πρότινος, έχουν εισβάλει πλέον στη ζωή των Κρητικών που υποφέρουν από τις σύγχρονες ασθένειες της εποχής. Αυτό που μπορεί ακόμη και να σοκάρει είναι ότι υπάρχουν και Κρητικοί που βασανίζονται όχι μόνο από εφιάλτες, αλλά και από κρίσεις πανικού στον ύπνο τους!

Σε πολλές περιπτώσεις μόνη λύση είναι η βοήθεια ενός ψυχολόγου. Και είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που αναζητούν βοήθεια απ' ό,τι φανταζόμαστε, όπως επισημαίνει στην εκπομπή "Δεύτερη ματιά" της "ΚΡΗΤΗ TV" η ψυχολόγος Ανδριανή Παπαδάκη. Όπως αναφέρει, τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων που τη συμβουλεύονται έχουν αγχώδεις διαταραχές.

Τίποτε πλέον δεν μπορεί να σοκάρει και τους καρδιολόγους. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με Κρητικούς οι οποίοι βλέπουν το σώμα τους να "φωνάζει" ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλοτε είναι ανησυχητικά συμπτώματα, άλλοτε πιο σπάνια. Πάντως το ξαφνικό στρες και η εναλλαγή συναισθημάτων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αυτό που οι επιστήμονες ονόμασαν "σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς", σύμφωνα με τον καρδιολόγο Γιάννη Βαβουρανάκη. Όπως είπε, δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, αλλά εντέλει μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προβλήματα καρδιάς. Σύμφωνα με τον κ. Βαβουρανάκη, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κάτι παθολογικό, αλλά όχι με την έννοια της φραγμένης αρτηρίας. «Έχουμε μεγάλη έκλυση αδρεναλίνης λόγω στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μυοκαρδιοπάθεια, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη», αναφέρει.

Και σαν να μην φτάνει η επιδρομή του στρες στη ζωή μας, με την οικονομική κρίση να γιγαντώνει συναισθήματα και φόβους, προστέθηκε και η νέα "μόδα" της εποχής: Η κρίση πανικού.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς Κρητικός που να μην έχει βιώσει τον εφιάλτη. Εκδηλώνεται με:

- Αίσθηση κινδύνου

- Ταχυκαρδία

- Εφίδρωση

- Τρόμο

- Δύσπνοια

- Πόνο στο στήθος

- Πονοκέφαλο

- Λιποθυμία

- Σφίξιμο στο λαιμό

Κύριο χαρακτηριστικό, όπως περιγράφει όπως ο κ. Βαβουρανάκης, είναι η αίσθηση δύσπνοιας, ότι δεν τους φτάνει το οξυγόνο, ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν, γεγονός που βέβαια είναι μόνο η εντύπωση που έχουν. Πολλοί περιγράφουν την αίσθηση σαν να είναι παγιδευμένοι σε έναν χώρο και να μην μπορούν να αναπνεύσουν, άλλοι παραλύουν από το φόβο και αδυνατούν να ελέγξουν εκφράσεις, φόβους και συναισθήματα. Η πιο δύσκολη ίσως επίθεση της κρίσης πανικού είναι στον ύπνο μας.

Την πρώτη φορά που θα αισθανθείς κάποιος τα συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό ή εφημερεύον νοσοκομείο, σύμφωνα με τους γιατρούς, για να αποκλειστεί ιατρικό πρόβλημα. Η κρίση πανικού μοιάζει πολύ με το έμφραγμα, αλλά μπορεί και να μην έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό...

Οι κρίσεις πανικού σε αριθμούς

- Τουλάχιστον 1 στους 10 είχε περιστασιακές κρίσεις πανικού

- Πρώτη διαταραχή πανικού παρατηρείται συνήθως σε άτομα 20-25 ετών

- Δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες

Όταν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να θεραπεύσουν τις πληγές. Σε κάποιες περιπτώσεις λύση είναι η φαρμακευτικά αγωγή, ενώ για να απαλλαγείς για πάντα από τις κρίσεις πανικού θα πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου. Όπως αναφέρει η κ. Παπαδάκη, «τα καζάνια αυτοεκτίμησης γεμίζουν ή αδειάζουν. Όταν λοιπόν μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον που έχει από εμάς υψηλές προσδοκίες και μας κατηγορεί για τα πάντα, τότε αυτό μπορεί να ανήκει στις βαθύτερες αιτίες της διαταραχής πανικού».

Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ της "Deutsche Welle", που έχει ως πρωταγωνιστή το Γερμανό Martin Orth, ο οποίος είναι ένας συνηθισμένος Ευρωπαίος εργασιομανής που σίγουρα θυμίζει Έλληνα εργαζόμενο. Ως ασφαλιστής δουλεύει πυρετωδώς 15 ώρες τη μέρα, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση. Η ζωή του άλλαξε μέσα σε μια μέρα, όταν στη διάρκεια των διακοπών του κατέρρευσε. «Για κάποια ανεξήγητο λόγο αρρώστησα βαριά. Ένα ασθενοφόρο με παρέλαβε από το ξενοδοχείο και πέρασα μία ή δύο μέρες στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ο γιατρός δεν μπόρεσε να βγάλει "άκρη" και να βρει τις αιτίες που προκάλεσαν την ασθένεια», αναφέρει ο Μartin.

Η διάγνωση ήταν απλή αλλά και πολύπλοκη: Υπερκόπωση. Μάλιστα, πολλοί πλέον σκληρά εργαζόμενοι που ζουν με την πίεση, το φορτικό ήχο του ρολογιού και που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος καταφεύγουν ακόμη και στο διαλογισμό.

Χρειάζεται διαφορετική "ματιά" - Γιόγκα η απάντηση

Σύμφωνα με τη Ρένια Σταυρουλάκη, personal trainer του γυμναστηρίου "2BFIT", η γιόγκα, το πιλάτες και οι διατάσεις μπορούν να δώσουν ανάσα στη φορτωμένη καθημερινότητά μας, να χαλαρώσουν σώμα και πνεύμα. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «με τη γυμναστική παράγονται φερομόνες και γενικότερα υπάρχει ένας καλός εθισμός. Το σώμα οδηγείται σε ευεξία και έχει ανάγκη την άσκηση». Χρειάζεται ίσως και μια διαφορετική οπτική στη ζωή μας. Να αλλάξουμε στάση απέναντι σε γεγονότα που μεγεθύνουμε χωρίς λόγο, μικρές αναποδιές που φαντάζουν στα μάτια μας εφιάλτης και καθημερινές συνήθειες που δημιουργούν αγχωτικές καταστάσεις.

Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News