default-image

Οργή για τα "ξεχασμένα" έργα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κρήτη
Οργή για τα "ξεχασμένα" έργα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον άλλο μήνα κλείνει ένας χρόνος με ανολοκλήρωτα τα έργα επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ηράκλειο. Ωστόσο, η υπομονή των κατοίκων αλλά και των διερχόμενων οδηγών έχει πραγματικά εξαντληθεί.

Η κατάσταση, όπως τονίζουν, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με σανίδες μπαίνουν στα σπίτια τους όταν δημιουργούνται λάσπες από τη βροχή. Από την άλλη, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια δεν μπορούν από τη σκόνη να ανοίξουν τα πορτοπαράθυρά τους, που, όπως λένε, έχουν καταστραφεί, όπως και οι αυλές τους, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης. Στην κυριολεξία έχουν χάσει τον ύπνο τους ακόμη και από τα παρατεταμένα κορναρίσματα.

Κάθε Παρασκευή ιδίως, που πραγματοποιείται στην περιοχή η λαϊκή αγορά, δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ παραμένουν επί ώρα στη σειρά. Μπορεί, όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Κυριακάκης, να βρίσκονται και 6 λεωφορεία μαζεμένα περιμένοντας από την Ιερολοχιτών για να περάσουν στην οδό Πετρακογιώργη και να συνεχίσουν την οδό Τζοβενή για να κατευθύνουν προς πλατεία Σινάνη. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που παρκάρουν τα οχήματά τους επί της Πετρακογιώργη και αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται το αδιαχώρητο, μιας και τα λεωφορεία δεν μπορούν να στρίψουν.

Όπως μας είπε ο οδηγός του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Ψαλτάκης, κάθε Παρασκευή βάζουν πλέον σε μόνιμη βάση υπάλληλο του αστικού ΚΤΕΛ για να εμποδίζει τη στάθμευση των οχημάτων. Η τοποθέτηση κώνων σε διάφορα σημεία, αλλά και η επιτήρηση είναι απαραίτητα, προκειμένου να στρίβουν τα λεωφορεία.

Αξίζει να τονιστεί πως ακόμη και μεγάλες και βαριές μεταλλικές πινακίδες, που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή, και οι οποίες φρόντιζαν για την ανεμπόδιστη διέλευση των λεωφορείων, όπως ανέφερε ο κ. Κυριακάκης, επιτήδειοι τις εξαφάνισαν.

Στο μεταξύ, οι δύο τεράστιες "χαβούζες" που έχουν δημιουργηθεί λόγω των έργων επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένουν ανοικτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν και υπάρχει κάποια περίφραξη, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είναι μηδαμινή. Φοβούνται για ατυχήματα, μιας κι ένα απλό δίχτυ δεν μπορεί να κρατήσει αυτοκίνητα και μηχανάκια, αλλά ούτε και μικρά παιδιά, που βρίσκουν παιχνίδι να τρέχουν ανάμεσα στα έργα.

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Φανταουτσάκη, «δεν είναι αυτή περίφραξη. Είναι αίσχος, όπως και η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Τον άλλο μήνα κλείνει ένας χρόνος. Ρημάξανε τα σπίτια μας, αυλές και κουφώματα. Έχουμε αγανακτήσει ποικιλοτρόπως. Λένε πως υπάρχει έλλειψη χρημάτων για να τελειώσουν τα έργα. Δεν το ξέρανε αυτό από την αρχή;».

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, ανεξαιρέτως, φωνάζουν να τελειώσουν επιτέλους τα έργα επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μένουν με την εξής απόρροια: «Γιατί ξεκινάνε ένα έργο αφού δεν έχουν εξασφαλίσει τα κονδύλια για να το ολοκληρώσουν;».

Πιέσεις από τη Λότζια για να πληρωθεί ο εργολάβος

Τα έργα, όπως κατέστησε σαφές ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης, παραμένουν στάσιμα γιατί δεν έχει πληρωθεί ο εργολάβος, ενώ η χρηματοδότησή του γίνεται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, ο κ. Μαμουλάκης αναμένεται να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή και σήμερα στις 9 το πρωί θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" με το διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ηράκλειο για τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της ΚΕΔΕ.

Τι λένε οι πολίτες

«Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουν σταματήσει τα έργα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπάρχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, και όχι μόνο».

Νίκος Κυριακάκης

 «Κάθε Παρασκευή πλέον μόνιμα βάζουμε υπάλληλο του αστικού ΚΤΕΛ για να εμποδίζει τη στάθμευση, προκειμένου να περνάνε τα λεωφορεία».

Μιχάλης Ψαλτάκης

«Λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να συνεχιστεί το έργο. Ωστόσο εμείς δεινοπαθούμε, ενώ υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για ατυχήματα».

Ελευθερία Τσουρδαλάκη

«Γιατί κάνουν έργα αφού δεν εξασφαλίζουν πρώτα τα κονδύλια; Με τάβλες μπαίνουμε στα σπίτια μας. Καταστράφηκαν αυλές και κουφώματα».

Ελένη Φανταουτσάκη

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News