default-image

"Χάρη στην Ελλάδα, η Ευρώπη εγκαταλείπει τη λιτότητα"

Οικονομία
"Χάρη στην Ελλάδα, η Ευρώπη εγκαταλείπει τη λιτότητα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη λιτότητα εγκαταλείπει η Ευρώπη χάρη στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Ιταλός οικονομολόγος Τζούλιο Σαπέλι, σε σημερινή του ανάλυση στην εφημερίδα Il Messaggero, όπως χαρακτηριστικά λέει «η Ευρώπη εγκαταλείπει τον μυθολογικό μονόκερο της λιτότητας χάρη στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί, και στη διαπραγμάτευση αυτή, δε δίστασαν να φορέσουν αμέσως το προσωπείο του μονόκερου και να στείλουν αμέσως το τελεσίγραφο: ισχύουν οι συμφωνίες με την τρόικα» και εκτιμά πως «το παλιό αυτό προσωπείο αποσυντίθεται, ο κύκλος ζωής του έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με τον Ιταλό οικονομολόγο και κοινωνιολόγο, αυτό αποδεικνύεται από το ότι «παρά την εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες η Ευρώπη, το ΔΝΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάσθηκαν να δώσουν στην Ελλάδα άλλους τέσσερις μήνες για να επεξεργασθεί ένα σχέδιο διάσωσης. Η δε ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είναι εκείνες που ευχόταν ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στο νου της «κάθε άλλο παρά ένα σχέδιο αιματηρών θυσιών και περικοπών, όπως θα ήθελε ο μονόκερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζούλιο Σαπέλι.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι έχει σημασία το πολιτικό περιεχόμενο της δράσης αυτής, που φέρνει μια «ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις ανάμεσα σε οικονομικό και πολιτικό κύκλο στην Ευρώπη» διότι «μέχρι την ελληνική εξέγερση, γιατί γι' αυτό πρόκειται, ο πολιτικός κύκλος δεν υπήρχε, είχε παγώσει από τον οικονομικό και από τη στήριξη της γερμανικής τεχνοκρατικής ολιγαρχίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News