Ειδήσεις

Προγράμματα υγείας σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου

Προγράμματα υγείας σε δημοτικά σχολεία του δήμου Ηρακλείου οργανώνουν οι Αντιδημαρχίες Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, μετά τη χορήγηση της σχετικής άδειας από το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα θα γίνουν ενημερώσεις για τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, ενώ θα ακολουθήσει διερεύνηση ορθοπαιδικών προβλημάτων πέλματος με χρήση πελματογράφου.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

α) Παρουσίαση σε γονείς και εκπαιδευτικούς με χρήση βίντεο.

β) Αξιολόγηση των παιδιών για παρουσία συμπτωμάτων.

γ) Μετρήσεις του πέλματος στα παιδιά με τη χρήση πελματογράφου.

δ) Ενημέρωση των γονέων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου, δύο φυσικοθεραπευτές και μία εργοθεραπεύτρια.  

Σκοπός των προγραμμάτων είναι να ενημερωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και να αξιολογηθούν τα ίδια τα παιδιά για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση των δύο αυτών βασικών προβλημάτων, που απασχολούν σε πολύ μεγάλα ποσοστά τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους.

Τα προγράμματα είναι δωρεάν και προαιρετικά και για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων. Η διάρκεια παρουσίασης θα γίνει σε εκπαιδευτικούς και γονείς όλων των τάξεων και θα διαρκεί περίπου μία ώρα. Κατόπιν θα αξιολογηθούν οι μαθητές μόνο της Β', της Δ' και της Στ' τάξης, διότι ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος και ο χρόνος για το τρέχον σχολικό έτος δεν επαρκεί.

Στόχος είναι η συνέχιση των προγραμμάτων και την επόμενη σχολική χρονιά, οπότε και οι υπόλοιποι μαθητές θα αξιολογηθούν, εφόσον το επιθυμούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή τους είναι η ύπαρξη στο σχολείο μιας μεγάλης αίθουσας ή αμφιθεάτρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση.

Τα προγράμματα υλοποιούνται ήδη σε ΚΕΠΑ του Δήμου με μεγάλη ανταπόκριση, σύμφωνα με ενημέρωση της δημοτικής Αρχής, καθώς δίδεται η ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να ενημερωθούν και να αξιολογηθούν αντίστοιχα, για δύο θέματα πολύ σοβαρά όπως είναι οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και τα ορθοπαιδικά προβλήματα των πελμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όποιο σχολείο επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει να επικοινωνήσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στο e-mail anaplioti-e@heraklion.gr.

Σχόλια