default-image

Οκτώ ενδιαφερόμενοι, πολύ δύσκολη η εκλογή

Κρήτη
Οκτώ ενδιαφερόμενοι, πολύ δύσκολη η εκλογή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετικά δύσκολο θα είναι να εκλεγεί "Συμπαραστάτης του Πολίτη" για την Περιφέρεια Κρήτης, λόγω των εξωπραγματικών απαιτήσεων της νομοθεσίας, που θέλει τα 2/3 των περιφερειακών συμβούλων να πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υποψηφίου!

Πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 8 πολίτες της Κρήτης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι και συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι:

-Γιάννης Δρακουλάκης, πρώην δήμαρχος Κρουσώνα

-Αλέκος Ξωμεριτάκης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος

-Γιάννης Χρονάκης, οικονομολόγος

-Ευρυδίκη Σφακάκη, πτυχιούχος σχολής μηχανικών και διοίκησης Πολυτεχνείου

- Βασίλης Στεφανουδάκης, υπαξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα θα διεκδικήσει την εκλογή της και η Ελένη Μπρεδάκη, η οποία είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2011 με το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα είχε έλθει πρώτη σε ψήφους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποψήφιες είναι ακόμη δύο νεαρές δικηγορίνες, ενώ υπάρχει ακόμη μία υποψηφιότητα από τα Χανιά. Παράλληλα δεν αποκλείεται και να εμφανιστούν ακόμη περισσότεροι έως τις 2 το μεσημέρι που ξεκινά η σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Ωστόσο, όπως ήδη έχουμε γράψει, το πρόβλημα είναι ότι απαιτούνται για να εγκριθεί μια υποψηφιότητα τα 2/3 των ψήφων του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή να ψηφίσουν ένα πρόσωπο οι 34 από τους 51 συμβούλους.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα εμπόδισε να εκλεγεί "Συμπαραστάτης του Πολίτη" από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου επίσης είχαν εμφανιστεί 8 υποψήφιοι και ο πλειοψηφών πήρε μόλις 14 από τις 34 ψήφους που απαιτούνται.

Για την ιστορία, μεταξύ των θέσεων του "Συμπαραστάτη του Πολίτη" που έχουν μείνει "ορφανές" από την α' θητεία του "Καλλικράτη" είναι και η θέση στην Περιφέρεια Κρήτης. Στην πρώτη απόπειρα εκλογής το 2011, καμία από τις 7 τότε υποψηφιότητες δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει (ούτε καν να πλησιάσει) την πλειοψηφία των 2/3 του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πάντως υπάρχει κινητικότητα από ενδιαφερόμενους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, εκδηλώνοντας καταρχήν το ενδιαφέρον τους, 6-7 πολίτες απ' όλη την Κρήτη. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν διά ζώσης σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας και να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους, με επίσημη γραπτή δήλωση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία.

Αν δεν υπάρξει εκλογή, τότε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει το δικαίωμα να διενεργήσει επαναληπτική ψηφοφορία οποιαδήποτε στιγμή. Την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα κ.τ.λ. Και πάλι όμως θα απαιτείται η πλειοψηφία 34 συμβούλων εκ των 51.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News