Ειδήσεις

Εκδήλωση-αφιέρωμα του 2ου Γυμνασίου στον Γιάννη Μαρκόπουλο

«Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα...» ήταν ο τίτλος της εντυπωσιακής εκδήλωσης που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στον κατάμεστο Θεατρικό Σταθμό, αφιερωμένη στο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Ο αναγνωρισμένος Ηρακλειώτης καλλιτέχνης παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα όσα παρουσιάστηκαν και αφορούσαν στην πλούσια διαδρομή του στο χώρο και το χρόνο και ένα μικρό δείγμα από τα όσα σπουδαία έχει αφήσει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Ως τιμώμενο πρόσωπο δέχθηκε την τιμητική πλακέτα του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου κ. Μανώλη Μαρκογιαννάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που του έγινε. «Είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που η φετινή ετήσια εκδήλωση του σχολείου μας είναι αφιερωμένη στη μουσική διαδρομή του συμπολίτη μας Γιάννη Μαρκόπουλου. Η μουσική είναι μία σημαντική μορφή εκπαίδευσης. Μέσα από την εκδήλωση αυτή τα παιδιά έχουν ασχοληθεί με τη μουσική, την ιστορία, την οργάνωση... Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάζεται η δουλειά τους στη διάρκεια της χρονιάς και φέτος ο κεντρικός άξονας περιστροφής είναι γύρω από την πορεία του σπουδαίου αυτού μουσικοσυνθέτη».

Η συνεργασία καθηγητών και μαθητών-τριών αλλά και έμπειρων καλλιτεχνών κέρδισε ξανά τις εντυπώσεις, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών. Τραγούδια που αποτελούν το μουσικό πλούτο της χώρας μας και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές ακούστηκαν από τα παιδιά της χορωδίας: «Μαλαματένια λόγια», «Ζαβαρακατρανέμια», «Οι οχθροί», «Χίλια μύρια κύματα», «Εαρινή συμφωνία» και πόσα άλλα. Τραγούδια με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, που μοιάζουν, ίσως, πιο επίκαιρα από ποτέ... Τραγούδια που έχουν τη σφραγίδα της φωνής των δικών μας Νίκου Ξηλούρη και Χαράλαμπου Γαργανουράκη.

Ο τελευταίος μάλιστα δε θα μπορούσε να λείπει από μια βραδιά αφιερωμένη στον άνθρωπο με το οποίο ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό καλλιτεχνικά. «Μπορεί για σας να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της χώρας, για μένα όμως είναι ο μεγαλύτερος και δεν τον αλλάζω με τίποτα. Γύρω από σένα θα γυρίζω, Γιάννη, μέχρι να μπορώ να μιλώ και να τραγουδώ», είπε ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, που ερμήνευσε ορισμένα από τα σπουδαία τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, συνοδεύοντάς τα με τη λύρα του. «Κρήτη μου, όμορφο νησί», «Προσκυνώ τη χάρη σου, λαέ μου», «Τα λόγια και τα χρόνια»...

Εντυπωσιασμένος ο Γ. Μαρκόπουλος

Ιδιαίτερα χαρούμενος με την παρουσία του στη γενέτειρά του εμφανίστηκε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Όπως τόνισε στη «Ν.Κ.», αυτό το διάστημα, 100 Γυμνάσια σε όλη τη χώρα τραγουδούν τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με αποκορύφωμα την εκδήλωση που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάλιστα το καλοκαίρι ετοιμάζει κάτι με σημείο αναφοράς το Ηράκλειο, όπως μας αποκάλυψε. «Θα ξεκινήσω από 'δω το καλοκαίρι μία μεγάλη κίνηση για να κοιτάξουμε όχι μόνο τις ρίζες μας αλλά και τα νέα δημιουργήματα και τους νέους μουσικούς. Είναι μία κίνηση με επιτροπές και θα οργανωθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και θα είναι μία μουσική παράσταση. Δε θα είναι ούτε όπερα, ούτε συναυλία. Πρόκειται για ένα ανάμικτο είδος που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηράκλειο ιδίως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος δεν κρύβει τη συγκίνησή του που και τα νέα παιδιά μεγαλώνουν με τα τραγούδια του. «Είμαι 76 χρονών. Όταν έγραψα τη "Λένγκω", το "Πέρα από τη θάλασσα", "Τα παραπονεμένα λόγια" και ήμουν 30 χρονών, δεν πίστευα ότι θα τα ήξεραν τόσο καλά γενιές και γενιές...».

Επίσης, όπως αποκάλυψε, το επόμενο διάστημα θα βγει το νέο του cd "Εντεύθεν", ενώ θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα. «Η εποχή έχει αλλάξει. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να ξαναγαπηθούμε. Η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει να περάσει στο απυρόβλητο. Μπορεί να μη φύγουμε από την Ευρώπη αλλά δε θα φύγουμε ούτε από την Αφρική, ούτε από την Ασία... Όταν ένας λαός χάνει την πνευματική του δύναμη, χάνει και την οικονομική».

Χορός και θέατρο

Την εκδήλωση συνόδευσαν η χορευτική ομάδα του 2ου Γυμνασίου, αλλά και η θεατρική ομάδα που παρουσίασε ένα αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από τα "Ματωμένα Χώματα" της Διδώς Σωτηρίου, πλαισιωμένα από μουσικές του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τις προσπάθειες των παιδιών ενίσχυσαν οι επαγγελματίες τραγουδιστές Χριστόφορος Γκόγκολος και Γιάννης Κασωτάκης αλλά και το συγκρότημα του Θανάση Μαυρόκωστα.

Πολύτιμη η συμβολή του μουσικού του Σχολείου κ. Κώστα Παπαδάκη, που έδεσε με εξαιρετική μαεστρία μουσικές, τραγούδια και φωνές, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσωπικότητα του Γιάννη Μαρκόπουλου. «Αυτή είναι η τρίτη εκδήλωση που γίνεται από το σχολείο μας. Προσπαθούμε μέσα από τη δουλειά που κάνουμε να κρατάμε ψηλά τον πολιτισμό μας. Προετοιμαζόμασταν έξι μήνες για τη βραδιά αυτή και είμαστε χαρούμενοι που ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι κοντά στα παιδιά που διδάσκονται από αυτόν», τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Παπαδάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν έργα των παιδιών σχετικά με τα μαθήματα της τεχνολογίας και των εικαστικών, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν στη σχολική εφημερίδα "Κονδυλογραφήματα" αλλά και στην περιβαλλοντική ομάδα "Οι ταχυδρόμοι του περιβάλλοντος".

Τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου

Εντυπωσιασμένος από την εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θέλησε να ανέβει τρεις φορές στο βήμα, εκφράζοντας το θαυμασμό του στα παιδιά και καταθέτοντας παράλληλα την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στον Κιρκιτζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου. «Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ το σχολείο. Πόσα ωραία μας δίδαξαν τα παιδιά, πόσο υπερήφανους μας έκαναν. Μας έδειξαν πώς πρέπει να είναι το σχολείο», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Σαρρής, στον οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο επιτυχημένος μουσικοσυνθέτης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης.

Μαρία Πετρούτσου

Σχόλια