default-image

Καταστροφικός απολογισμός από τις βροχές στην Άνω Βιάννο

Κρήτη
Καταστροφικός απολογισμός από τις βροχές στην Άνω Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμες του '58 ξύπνησαν στη Βιάννο, τότε που ο χείμαρρος Κοπρώνυμος εξαφάνισε δεκάδες κατοικήσιμα σπίτια, αφήνοντας στο δρόμο αρκετές οικογένειες. Η συνεχής βροχόπτωση για περισσότερες από 20 ώρες είχε σαν συνέπεια οι τρεις χείμαρροι που διέρχονται την κωμόπολη να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στους κατοίκους, αλλά και "πονοκέφαλο" στις Αρχές.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ο Βράσκος, ο χείμαρρος που διέρχεται δίπλα ακριβώς από τον οικισμό της Πλάκας και το Κέντρο Υγείας, βρήκε στο δρόμο του ένα παρκαρισμένο Ι.Χ., το οποίο παραλίγο και θα γινόταν αιτία για να πλημμυρίσουν τα παραπλήσια σπίτια. Ήταν όμως τόσα πολλά και τόσο ερμητικά τα νερά, που το τσαπάκι του Δήμου στάθηκε αδύνατο να το απομακρύνει.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, επιστρατεύτηκε ένα μεγάλο ιδιωτικό ερπυστριοφόρο χωματουργικό μηχάνημα, το οποίο κατάφερε να απομακρύνει το Ι.Χ. και να ξεστομώσει το χείμαρρο.

Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν και στον άλλο χείμαρρο, τον Κοπρώνυμο, που διέρχεται μπροστά από το Δημαρχείο, στα ορμητικά νερά του οποίου παγιδεύτηκαν αρκετά οχήματα και ανάμεσά τους δύο απορριμματοφόρα και ένα γκρέιντερ του Δήμου Βιάννου. Και στην περίπτωση αυτή τα μηχανήματα του Δήμου απέτρεψαν τα χειρότερα, απομακρύνοντας τα οχήματα και τα φερτά υλικά του χειμάρρου.

Εντωμεταξύ, το "Βούλισμα" στην Άνω Βιάννο ξεχείλισε και, σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες στο έργο της παράκαμψης, τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν τα παρακείμενα ελαιόφυτα.

Οι πολύωρες βροχοπτώσεις είχαν σαν συνέπεια να σημειωθούν εκτεταμένες καταπτώσεις σε ολόκληρο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο. Από τη Μάρθα έως το Συκολόγο έχουν σημειωθεί αρκετές καταπτώσεις, ενώ εξίσου σοβαρά είναι τα πράγματα και στους δρόμους που οδηγούν στις παραλιακές περιοχές. Τα μηχανήματα του Δήμου Βιάννου εργάζονταν νυχθημερόν ασταμάτητα για την απομάκρυνση των μπάζων, αλλά, όπως είπε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, «σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχήματος».

Στην Έμπαρο, ο ομώνυμος ποταμός είναι σε οριακά επίπεδα, ενώ εξαφανίστηκαν αρκετά παρόχθια περιβόλια. Ο ποταμός Αναποδάρης, στη Δέρματο, υπερσκέπασε τη γέφυρα και η συγκοινωνία από και προς τον Τσούτσουρα έχει διακοπεί. Ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος ήταν επί ποδός καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, μας είπε ότι «ναι μεν αποφύγαμε τα χειρότερα και δεν πλημμύρισαν σπίτια, αλλά, αν και είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν αποτιμήσεις, οι ζημιές στις καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο είναι τεράστιες».

Και η χθεσινή νύχτα όμως ήταν αρκετά δύσκολη, αφού, έως αργά το βράδυ, η βροχή έπεφτε ασταμάτητα.

Μανώλης Σπανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News