Ειδήσεις

Χωματερή... στην είσοδο του λιμανιού

Μια χωματερή σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική είσοδο του Κεντρικού Λιμένα Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στο χώρο όπου αναμένεται να ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, δεσπόζει εδώ και χρόνια. Μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια βρίσκονται διασκορπισμένα παντού, ενώ από τον εν λόγω χώρο δε λείπουν οι κατασκηνώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Πρόκειται για εστία μόλυνσης σε ένα σημείο που αποτελεί βιτρίνα του Ηρακλείου, καθώς είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες, ξένοι και μη, με το που θα αποβιβαστούν από τα πλοία της γραμμής και τα κρουαζιερόπλοια», αναφέρουν πολίτες αλλά και υπηρεσίες, τονίζοντας πως θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να λύσουν μια για πάντα το πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια και δυσφημεί τον τόπο μας.

«Είναι απαίσια η εικόνα που αντικρίζουμε σε καθημερινή βάση και αποτελεί εστία μόλυνσης για τους πάντες», αναφέρει η κ. Άννα Μυρτάκη. Μεταξύ άλλων συμπολιτών, ο κ. Πρόδρομος Γενιτσαρίδης, που ασχολείται με τον τουρισμό, τόνισε πως «είναι απαράδεκτο για ένα δήμο, που θέλει να έχει ένα όμορφο πρόσωπο. Δε γίνεται να μη βελτιώνει τα προϊόντα του, αλλιώς τι τουρίστες θέλουμε;», διερωτάται παράλληλα.

«Επιτέλους κάποιος ασχολείται με το συγκεκριμένο χώρο. Γιατί αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης μετά την έξοδο από το λιμάνι και είναι ντροπή για όλους μας να έχει αφεθεί στην τύχη του και οι διάφοροι πολίτες να κατασκηνώνουν, να ρυπαίνουν και να αφοδεύουν», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Γιάννης Μπρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως έχει τηλεφωνήσει πάνω από δέκα φορές στην Αστυνομία και υπάρχει ανταπόκριση, όμως η κατάσταση διαιωνίζεται. Στο μεταξύ, έχουν μέχρι στιγμής γίνει από τον ΟΛΗ δύο εθελοντικοί καθαρισμοί των σκουπιδιών, ο τελευταίος μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει περίφραξη. Ο χώρος είναι ανεξέλεγκτος και διάφοροι κατασκηνώνουν και ανάβουν ακόμη και φωτιές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, όμως πρέπει κάτι να γίνει και να λάβει δράση ο εισαγγελέας, να δώσει εντολή και να κλείσει με κάποιο τρόπο ο χώρος. Αποτελεί εστία μόλυνσης, ντροπή για την πόλη και δεν ξέρω ποιος μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση. Εάν μας ζητηθεί από τον εισαγγελέα, θα βοηθήσουμε, μιας και δεν έχω την ευθύνη του χώρου και το δικαίωμα να πράξω τα αυτονόητα».

Πολλά είναι τα παράπονα που εισπράττει ο κ. Μπρας από τους τουρίστες και των κρουαζιερόπλοιων, μιας και όλοι περνούν μπροστά από τη χωματερή με το που θα πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

«Τα μπάζα που έχουν ριχτεί από το καλοκαίρι και μετά είναι αρκετά», αναφέρει και τονίζει πως «επειδή υπάρχει πρόσβαση στο δρόμο και δεν υπάρχει καλός φωτισμός, τα βράδια ο καθένας πολύ εύκολα πετά τα πάντα. Η κατάσταση είναι χειρότερη και από τριτοκοσμική. Και τώρα είναι ακόμη χειμώνας. Τι θα γίνει το καλοκαίρι; Ντρέπομαι γι' αυτό το χάλι», καταλήγει.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Αυτοψία από τον Γιάννη Ρασούλη

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Ρασούλης, σήμερα κιόλας θα στείλει τον επόπτη και θα περάσει και ο ίδιος προσωπικά για αυτοψία του χώρου. Την ίδια ώρα, κατέστησε σαφές πως οι δυνατότητες του Δήμου είναι συγκεκριμένες. «Γενικά δεν μπαίνουμε σε ιδιωτικά οικόπεδα. Ο καθαρισμός τους αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε παντού τη στιγμή που προσπαθούμε να μαζέψουμε το κέντρο και να καθαρίσουμε σε καθημερινή βάση αρκετές χωματερές που συνεχώς δημιουργούνται», τόνισε.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, έχοντας ως στόχο την αποτελεσματικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων, συνεχίζει την ενημέρωση των δημοτών, ζητώντας τη συνεργασία τους στην τήρηση απλών κανόνων, που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας της πόλης. Μέσα σε αυτούς τους κανόνες τελικά δεν είναι μόνο η τήρηση του ωραρίου όσον αφορά στη μεταφορά των απορριμμάτων, στο διαχωρισμό τους και να κλείνουμε τους κάδους. Θα πρέπει να μη ρίχνουμε σκουπίδια και μπάζα σε σημεία όπου είναι προσβάσιμα για κάτι τέτοιο ή ήδη αποτελούν "μαγνήτη", μιας κι έχουν μετατραπεί σε χωματερές.

Ο κ. Ρασούλης γι' άλλη μια φορά επισήμανε πως οι πολίτες θα πρέπει να καταγγέλλουν τέτοιες ενέργειες, για να επιβάλλονται στους δράστες πρόστιμα τη στιγμή που παρανομούν, μήπως και σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και μπάζων.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια