default-image

Η πρώτη λίστα δίνεται σήμερα στους "θεσμούς"

Ελλάδα
Η πρώτη λίστα δίνεται σήμερα στους "θεσμούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς εργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβερνησης, προκειμένου να ετοιμάσει την λίστα των "μεταρρυθμίσεων" που θα σταλεί στους πιστωτές ("θεσμούς" πλέον, αφού ο όρος "τρόικα"... διαγράφηκε) για έγκριση.   

Αν και η οριστική λίστα θα διαμορφωθεί και θα σταλεί αύριο, η πρώτη μορφή της θα δοθεί σήμερα στους δανειστές, ώστε να γίνουν οι πρώτες σχετικές διαβουλεύσεις. Συγκεκριμένα, οι πιστωτές θα λάβουν από την Αθήνα και το υπουργείο Οικονομικών τρισέλιδη επιστολή με τα καταρχήν σημεία. Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά θα περιμένει την πρώτη απάντηση με τις όποιες παρατηρήσεις, ώστε τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση να δώσει την οριστική της πρόταση.

Για να ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει αυτή η πρόταση να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ αν γίνει αυτό, θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ενώ σε αντίθεση περίπτωση θα συγκληθεί νέο Eurogroup.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όπως θα προταθεί, δεν είναι κοστολογημένο και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να περιλαμβάνει στη λίστα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και λίστα ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Εσόδων.

Το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για την κατάληξη, κάτι που εξέφρασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά από το μαραθώνιο κυβερνητικό συμβούλιο του Σαββάτου, όταν δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα εγκριθεί από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση, η πρόταση της Αθήνας θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Νικολούδης: Πόλεμος με τους πλούσιους που παρανόμησαν

Οι στοχευμένοι έλεγχοι σε οικονομικούς παράγοντες που έχουν παρανομήσει και βλάψει το Δημόσιο είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Παναγιώτη Νικολούδη.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατά της Διαφθοράς μιλώντας στην «Καθημερινή» τόνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να κυνηγά τους πλούσιους και εύπορους, καθώς δουλειά του είναι η πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας των πλουσίων. «Γιατί δεν σημαίνει πως όποιος είναι πλούσιος και ισχυρός οικονομικός παράγοντας είναι και παράνομος», εξήγησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως οι πρώτοι έλεγχοι θα έχουν ως στόχο τις δημόσιες συμβάσεις, τις κρατικές προμήθειες και τα θαλασσοδάνεια.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα «μεγάλα ψάρια», όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης, αποσαφηνίζοντας όμως πως δεν παραγνωρίζεται το κόστος που έχει η καθημερινή διαφθορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News