Ειδήσεις

Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιμένει η Bundestag

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Αυτό φέρεται να δήλωσε ένας στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα Welt am Sontag, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα. «Κατόπιν, η παράταση του προγράμματος βοήθειας μπορεί να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ», πρόσθεσε ο Κάουντερ, όπως μεταδίδει το ethnos.gr. «Η Ελλάδα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα», είπε επίσης.

Με επιφύλαξη δέχτηκαν τη συμφωνία και άλλοι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές, επιμένοντας ότι ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη δε φτάσαμε στον τερματισμό», είπε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. «Το αν το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τετράμηνη παράταση εξαρτάται από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας», σημείωσε.

«Η Ελλάδα έχασε ένα μέρος της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της τους τελευταίους μήνες. Η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης», κατέληξε.

Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Τσίπρα

Εντωμεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου στο Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκαν οι εξελίξεις από τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να ενημερώνει αναλυτικά και να κάνει μια συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο συγκλήθηκε προκειμένου επίσης να συζητηθεί η κατάρτιση της λίστας των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποστείλει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Διεθνής Τύπος: Λευκός καπνός στο Eurogroup, αλλά... τη Δευτέρα τα σπουδαία

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρέθηκε η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που επιτεύχθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, «Ελλάδα και ευρωζώνη συμφώνησαν για τετράμηνη παράταση της δανεικής σύμβασης που αποτρέπει την κρίση». Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής για παράταση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα για τέσσερις μήνες προκειμένου να αποφευχθεί μία χρεοκοπία το Μάρτιο που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης. «Η συμφωνία, που θα επικυρωθεί εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας μείνουν ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, βάζει τέλος στις εβδομάδες αβεβαιότητας από την ημέρα που εξελέγη η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία καταδικάζει τη λιτότητα».

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι η Ελλάδα κέρδισε τη συμφωνία της ευρωζώνης με αυστηρούς όρους, προσθέτοντας ότι «η κρίσιμη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσε τέλος σε εβδομάδες εντάσεων, αλλά το τίμημα των παραχωρήσεων είναι η παρουσίαση μεταρρυθμίσεων μέσα σε δύο ημέρες».

«Σε αντάλλαγμα της παράτασης, η Ελλάδα συμφώνησε ότι θα συντάξει μία λίστα οικονομικών και άλλων μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να προχωρήσουν», υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ρόμπερτ Πρέστον, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα και η Γερμανία έκαναν ένα βήμα πίσω, πριν τον γκρεμό. Και τώρα η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη. Αλλά θα χρειαστούν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, προτού ξεκαθαριστεί αν η οικονομία και τα δημοσιονομικά αυτού του κατακερματισμένου από την κρίση κράτους μπορούν να επιστρέψουν σε σταθερή βάση. Εντέλει αυτό που συμφωνήθηκε την Παρασκευή εγγυάται ότι δε θα υπάρξει νέα κρίση - τους φόβους δηλαδή ενός Grexit - για δύο ημέρες. Διότι το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συντάξει τις μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Απριλίου για μία νέα οικονομική συμφωνία για τη χώρα».

Οι Financial Times τονίζουν ότι, αν και επιτεύχθηκε συμφωνία, «υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, ειδικότερα με το τι μέτρα θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα ώστε να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα έρθει με την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τα παρουσιάσει μεθαύριο στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους και όπως λένε αξιωματούχοι την Τρίτη θα συγκληθεί νέο Eurogroup για να εγκριθούν».

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα» και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα - και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχτεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: «Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για τη διάθεση συμβιβασμού».

Όπως σημειώνει το περιοδικό, «το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει τη δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε "Ή αυτό ή τελειώσαμε"».

«Τη Δευτέρα τα σπουδαία», τιτλοφορεί άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με σαφή αναφορά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Αυτή τη συμφωνία θα μπορούσαν να την είχαν κάνει εδώ και δέκα ημέρες η Ελλάδα και η Ευρωζώνη. Επίσης με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα έχει το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης για άλλους τέσσερις μήνες. Τα χρήματα θα αποδεσμευτούν μόνο αν η χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις. Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις της. Όλα καλά; Με μία πρώτη ματιά ναι», αναφέρει ο αρθρογράφος. Και προσθέτει: «Το πρώτο τέστ έρχεται τη Δευτέρα. Μετά θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα στραφεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και τότε θα έρθει το δεύτερο τεστ: αν προσχεδιασμένα μέτρα θα γίνουν πράξη».

H Bild γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν σε αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια. Κάνει λόγο επίσης για στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κυβέρνησης από τη ρητορική του τέλους της λιτότητας στη δέσμευση να μην ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι η απόφαση της Παρασκευή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα και σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, αν επρόκειτο για μια παρτίδα πόκερ αυτή δε θα είχε νικητές. Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων αναφερόμενο στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατέληξαν σε ένα κείμενο «με το οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε όμορφα» όπως σχολίασε μέλος της γερμανικής αποστολής.

«Η Ελλάδα πήρε μία ανάσα. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν και συμφώνησαν στις Βρυξέλλες για μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας για τέσσερις μήνες. Μέχρι τη Δευτέρα όμως η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Tagesschau.

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με λευκό καπνό». Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, «η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι». Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι «πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

«Στο τέλος του Eurogroup τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Το ANSA αναμετέδωσε τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup», γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. H εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από τη σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι «η ευρωζώνη ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό "δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους"», όπως επισημαίνεται.

Στο πρακτορείο Bloomberg επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας».

Η καναδική Globe and Mail φιλοξένησε ανταποκρίσεις και αναλύσεις οι οποίες έκαναν λόγο για "επίτευξη θετικού τόνου" στις συνομιλίες Ελλάδας-Γερμανίας με αναφορά στο tweet του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ύστερα από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ. Επίσης ανταποκρίσεις από την Ευρώπη κάνουν λόγο σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη παρά την αστάθεια λόγω του ακόμα ανοικτού ελληνικού ζητήματος.

Τέλος το κινεζικό πρακτορείο Xinhua στον τίτλο δημοσιεύματός του αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει μία συμφωνία ως νέα σελίδα στη συνεργασία της με τους δανειστές της», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις στους εταίρους της τη Δευτέρα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια τις επόμενες ημέρες και να δοθεί η περίοδος χάριτος στην Ελλάδα, ώστε να τελειοποιήσει τις προτάσεις της για τη μεταμνημονιακή συνεργασία με τους δανειστές της.

Σχόλια