default-image

Καλοκαιρία στο Καστρινό Καρναβάλι, βροχερό το Ρεθυμνιώτικο

Κρήτη
Καλοκαιρία στο Καστρινό Καρναβάλι, βροχερό το Ρεθυμνιώτικο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καλό καιρό σήμερα το Καρναβάλι στο Ηράκλειο, όμως δε θα ισχύσει το ίδιο και αύριο Κυριακή σε όσες περιοχές έχουν προγραμματίσει καρναβαλικές εκδηλώσεις. Κι αν οι βροχές στο Ρέθυμνο, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας, είναι παροδικές και ασθενείς, στις νότιες περιοχές της Κρήτης θα είναι έντονες.

Βροχερή προβλέπεται και η Καθαρά Δευτέρα και θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού. Γενικά, μετά και το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, οι εκδρομείς του τριημέρου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς το χιόνι και ο παγετός ακόμη δεν υποχώρησαν σε πολλές ημιορεινές περιοχές του νησιού.

Εντωμεταξύ, χρέη ασθενοφόρου εκτέλεσε χθες το πρωί όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ρέθυμνο, όπου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και του παγετού χρειάστηκε να μεταφέρει μια νεφροπαθή από το Γερακάρι στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου.  

Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από το χιονιά. Πέρα από το ότι πολλά σχολεία αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο αυτές τις μέρες και το γεγονός ότι οι σωλήνες ύδρευσης πάγωσαν σε Οροπέδιο και Ανώγεια, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια και καταστήματα να μην έχουν νερό.

Πάντως, σήμερα Σάββατο ο καιρός είναι πολύ καλός με αρκετή ηλιοφάνεια. Αργότερα θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των νεφώσεων, χωρίς εκδήλωση καιρικών φαινομένων, για τις όποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις. Η ελάχιστη θερμοκρασία στα δυτικά είναι 6 βαθμοί Κελσίου, στα ανατολικά θα αγγίζει τους 8 βαθμούς, ενώ η μέγιστη στην Κρήτη θα φτάνει κοντά στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Νεφελώδης και με κατά τόπους βροχές ο καιρός την Κυριακή

Αύριο Κυριακή αρχικά ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Αργότερα θα πυκνώσουν οι νεφώσεις και θα ξεκινήσουν κατά τόπους βροχές, πιθανά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, με εξαίρεση τις νότιες περιοχές, όπου κατά τόπους μπορεί να σημειωθούν πιο έντονες βροχές, επηρεάζοντας αρνητικά τις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις. Εκτιμάται πάντως ότι στο Ρέθυμνο, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Καρναβάλι, οι βροχοπτώσεις θα είναι παροδικές και ασθενείς, ενώ όσοι παρευρεθούν θα πρέπει να κρατούν μαζί τους και ομπρέλα.

Οι άνεμοι γενικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με εντάσεις στα 3-4 μποφόρ. Τοπικά σε περιοχές στα βόρεια, όπως Ρέθυμνο και πιθανά και στο Ηράκλειο, η έντασή τους πρόσκαιρα θα φτάσει έως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αυξημένες νεφώσεις και ασθενείς βροχές την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, ενώ αργότερα αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές αρχικά ασθενείς, αλλά με μια τάση περαιτέρω ενίσχυσης των βροχοπτώσεων προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3-4 και κατά τόπους 5 μποφόρ. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα φτάνει τους 10 βαθμούς και η μέγιστη στο νησί θα ξεπερνά και τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, οι ισχυρές βροχές και η εκδήλωση καταιγίδων κατά τόπους θα συνεχιστούν και την Τρίτη στην Κρήτη.

Για το πέταγμα του χαρταετού, εάν την Καθαρά Δευτέρα υπάρξει εκδήλωση κεραυνών, καλό είναι να αποφευχθεί, καθώς αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας συμβουλεύει να μην πετάμε το χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε δε θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τον απελευθερώσουμε, τραβώντας το σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα. Ούτε να προσπαθήσουμε να αναρριχηθούμε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, καθώς και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Για αναίμακτη Αποκριά: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

Αυξημένα, στο μεταξύ, θα είναι τα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. Σκοπός, η ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Εφιστάται η προσοχή των οδηγών για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδίως των διατάξεων η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε θανατηφόρα τροχαία, όπως οδήγηση σε κατάσταση μέθης, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής και παραβίαση προτεραιότητας ή φωτεινής σηματοδότησης, καθώς επίσης κανονικότητα κυκλοφορίας - ταχογράφου - κανονικό μεταφοράς και ασφάλειας επιβατών - τοποθέτηση και διασφάλιση της μεταφοράς των εμπορευμάτων - ελαστικά - υπέρβαρο φορτηγών - ωράριο εργασίας οδηγών για μεγάλα οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά, μηχανήματα έργων κ.λπ.).

Εφιστάται η προσοχή των οδηγών και για παραβάσεις που επιδεινώνουν τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, όπως χρήση ζώνης ασφαλείας και παιδικού καθίσματος για τα παιδιά και χρήση προστατευτικού κράνους από οδηγούς και επιβάτες δικύκλων.

Το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, σε συνεργασία με την ΟΕΠΤΑ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, που θα βρίσκεται σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση κατά την έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων, επισημαίνει την προσοχή των οδηγών για τα σημεία της εθνικής οδού που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα λόγω διαμόρφωσης του δρόμου και συχνότητας τροχαίων ατυχημάτων. Αυτά είναι:

- Εθνική οδό Ηρακλείου-Μοιρών-Τυμπακίου-Αγίας Γαλήνης: Από το 17,5ο χλμ. (πριν την εκκλησία Αγ. Αντωνίου) μέχρι το 19ο χλμ. (νέος κόμβος προς Σίβα-Δαφνές-Βενεράτο). Από διασταύρωση Αμπελούζου έως είσοδος Καπαριανών και από Μοίρες έως Τυμπάκι.

- Εθνική οδό Ηρακλείου-Βιάννου: Από κόμβο Καλλιθέας έως Άγιο Σώζοντα.

Διευκρινίζεται ότι το όριο ταχύτητας καθορίζεται με τις υφιστάμενες πινακίδες σήμανσης.

Καθημερινά, όλο το 24ωρο θα συγκροτούνται συνεργεία, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους για βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, ενώ όλα τα συνεργεία ελέγχων που θα κινούνται στο οδικό δίκτυο θα είναι εφοδιασμένα με συσκευές μέτρησης αλκοόλ.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News