Ειδήσεις

Εμπορικός κόσμος: Άμεσες λύσεις για την ανάκαμψη της αγοράς

"Εφιαλτική" είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουν τα χρόνια της κρίσης οι Ηρακλειώτες έμποροι. Κατάσταση για την οποία ενημέρωσαν χθες τους τοπικούς βουλευτές κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί τους εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της ΟΕΣΚ.  

Η συνάντηση έγινε στη 1 χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με στόχο να δοθούν στους βουλευτές οι θέσεις των παραγωγικών φορέων για θέματα που ταλανίζουν χρόνια την επιχειρηματικότητα και τα οποία παραμένουν άλυτα. Θέματα που αφορούν κυρίως τη φορολογία, το τραπεζικό σύστημα και το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, περιγράφοντας το εφιαλτικό αυτό σκηνικό που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης τόνισε: «Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του επιχειρηματικού κόσμου αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 45 δισ. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά».

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Εφραίμογλου, με τη σειρά του, σε δηλώσεις του λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση ανέφερε ότι «οι ρυθμίσεις που μέχρι τώρα είχαν υιοθετηθεί ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτα στα δημόσια έσοδα. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξει. Μάλιστα ως προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της».

Στόχος των εμπόρων, όπως τονίστηκε στα πλαίσια της συνάντησης ενώπιον των τοπικών βουλευτών, αποτελεί η διεκδίκηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος σε ορίζοντα πενταετίας. Όπως επίσης η θεσμοθέτηση πλαισίου ευνοϊκής ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και η αναζήτηση λύσης στο μεγάλο αγκάθι του κλάδου το οποίο είναι η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Ζητήματα τα οποία, μεταξύ άλλων, τίθενται στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης επίλυσής τους με τρόπους δραστικούς από τη νέα κυβέρνηση. «Πρέπει να δούμε πώς θα ρυθμίσουμε τις οφειλές των 350.000 επιχειρήσεων που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ασφαλιστικό τους φορέα. Όπως επίσης και το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία αγγίζουν περίπου τα 10 δισ. ευρώ», είπε, συνεχίζοντας, ο κ. Κουμαντάκης.

Ο κ. Εφραίμογλου, τέλος, σημείωσε: «Οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί με πολλά δισεκατομμύρια από το 2008. Πολλά από αυτά δόθηκαν με το επιχείρημα να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

Σχόλια