default-image

Πέφτουν πρόστιμα για το τσιγάρο στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Πέφτουν πρόστιμα για το τσιγάρο στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνάντηση που οργάνωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ιεράπετρας, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Μανόλη Φραγκούλη, με τον αστυνομικό διευθυντή Ν. Λασιθίου, ταξίαρχο κ. Κώστα Περράκη, επιχειρήθηκε από την πλευρά των επιχειρηματιών, που έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, να παρουσιάσουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται έναντι των καπνιστών, και από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. να γίνει σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει σχετικές καταγγελίες και έχει φτάσει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Πολίτες και καταστηματάρχες έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες και σε εμάς και στην Εισαγγελία Λασιθίου, ζητώντας να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2008. Κρίθηκε σκόπιμο από την υπηρεσία μας να ενημερώσουμε τους καταστηματάρχες για την ανάγκη εφαρμογής αυτού του νόμου και τη σκοπιμότητά του, που έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας. Ενδεχομένως ο νόμος αυτός σε ορισμένα σημεία να χρήζει τροποποίησης και βελτίωσης. Ας κάνουν όλοι τις προτάσεις τους, όπως θα τις κάνουμε κι εμείς, έτσι ώστε να τελειοποιηθεί αυτός ο νόμος», μας είπε, μεταξύ άλλων, ο ταξίαρχος κ. Κώστας Περράκης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκούλης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά του Δήμου να εφαρμόσει αυτό το νόμο, αλλά της ΕΛ.ΑΣ.

«Υπάρχουν αντιδράσεις στην εφαρμογή αυτού του νόμου. Πρέπει να σεβαστούμε και αυτούς που καπνίζουν και αυτούς που δεν καπνίζουν. Ο παραλογισμός αυτού του νόμου είναι ότι ποινικοποιεί ακόμα και την ύπαρξη ενός σταχτοδοχείου πάνω σε ένα τραπέζι, και ότι υποχρεώνει τον καταστηματάρχη να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα και όχι τον παραβάτη, που είναι στην πραγματικότητα ο καπνιστής, ο οποίος ανάβει τσιγάρο παρά την απαγόρευση του καταστηματάρχη», μας είπε ο κ. Μανόλης Φραγκούλης.

«Ξαφνικά μας ζητείται να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, που δεν εφαρμόζεται σε άλλα μέρη. Πράγματι έχουν γίνει καταγγελίες από καταστηματάρχες και από πελάτες. Ζητάμε από τους πελάτες να βγουν έξω να καπνίσουν. Κάποιοι εκνευρίζονται και φεύγουν. Ήδη έχουμε κάνει προτάσεις για τροποποίηση και βελτίωση του νόμου. Τις προτάσεις μας θα τις καταθέσουμε και γραπτώς στην Πολιτεία και ελπίζουμε να γίνουν οι τροποποιήσεις που χρειάζεται, έτσι ώστε να γίνει ο νόμος εφαρμόσιμος. Μέχρι τότε θέλουμε οι αστυνομικές Αρχές να είναι πιο ελαστικές σε αυτό το μεταβατικό στάδιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών κ. Μιχάλης Βολυράκης.

«Το 90% των πελατών μας είναι καπνιστές και από αυτούς συντηρούνται τα μαγαζιά μας. Αν τους βγάλουμε έξω επειδή καπνίζουν, εμείς θα βάλουμε λουκέτο. Ο νόμος είναι άδικος για τα μικρά μαγαζιά, γιατί εξαιρεί αυτά που είναι πάνω από 300 τετραγωνικά. Ζητούν από εμάς να γίνουμε χωροφύλακες. Αν δε δω ότι κάποιος άναψε τσιγάρο να τον βγάλω έξω, εγώ που δε φταίω θα πληρώσω 500 ευρώ πρόστιμο και ο φταίχτης μόνο 50 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν ανάποδα.

Να μας δώσουν το δικαίωμα να κάνουμε μαγαζιά καπνιζόντων και μη καπνιζόντων. Αυτό θα είναι πιο δημοκρατικό και δε θα είναι όπως είναι τώρα, ρατσιστικό. Με την ίδια λογική, όταν έρθει ένας υπέρβαρος με καρδιολογικά προβλήματα, χοληστερίνη, υπέρταση και σάκχαρο στην ταβέρνα μου να φάει, εγώ θα πρέπει να τον διώξω γιατί το φαΐ μπορεί να του κάνει κακό στην υγεία του», επιχειρηματολογεί ο κ. Μανόλης Μιχ. Σκύβαλος, ιδιοκτήτης ταβέρνας.

«Ήδη η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα μαγαζιά μας. Μόλις μπουν μέσα οι πελάτες και δουν τις σχετικές πινακίδες και ότι δεν έχουμε τασάκια στα τραπέζια φεύγουν. Ενώ αυτός ο νόμος ψηφίστηκε το 2008 και δεν εφαρμόστηκε, όπως πολλοί άλλοι νόμοι, τώρα ξαφνικά δεν ξέρω για ποιους λόγους επιχειρείται να εφαρμοστεί μόνο στο νομό Λασιθίου. Πιστεύω ότι ο νόμος αυτός πρέπει να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί άμεσα», πρόσθεσε ο νεαρός Μανόλης Α. Σκύβαλος, ιδιοκτήτης ρακάδικου.

Άδικος νόμος - Αντιδρούν οι πελάτες

«Στις μέρες που ζούμε και με τα προβλήματα που έχουν όλες οι επιχειρήσεις το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις που δε βγαίνουν και, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους πελάτες μας, που θέλουν να πιούν το καφεδάκι τους καπνίζοντας», μας είπε ο κ. Δημήτρης Μιχελαράκης, ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου.

«Μπορούμε να έχουμε πελάτες καπνίζοντες στις αυλές των καταστημάτων μας εάν οι οροφές μας είναι με ανοιγόμενες τέντες ή εάν έχουμε ανοικτές δύο πλευρές του καλυμμένου μας χώρου, έτσι ώστε να υπάρχει καλός αερισμός.

Στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε το νόμο έχουμε και πελάτες που αντιδρούν, γιατί θέλουν μετά το φαγητό τους να ανάψουν το τσιγάρο τους, έχουμε όμως και πελάτες που ανταποκρίνονται θετικά και υπακούνε βγαίνοντας έξω να καπνίσουν», ανέφερε ο κ Γιώργος Νεοφώτιστος, ιδιοκτήτης οβελιστηρίου.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News