Ειδήσεις

"Παγώνει" η απόφαση για κλείσιμο του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά

Την ύστατη ώρα φαίνεται ότι ακυρώνεται η απόφαση για κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά, όπως ενημέρωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης.

Οι δύο βουλευτές μετέφεραν σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη για "πάγωμα" του κλεισίματος του ΙΚΑ στους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές και εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ, και τους διαβεβαίωσαν για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Επίσης συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους παρευρισκόμενους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, την υποστελέχωσή τους και την ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν πως θα μεταφέρουν στον αρμόδιο υπουργό τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εργαζομένων και πως μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Έξω από το ΙΚΑ ήταν συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές και ασφαλισμένοι, σωματεία και ενώσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Παρών, εκτός από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου είχε στείλει επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρη Στρατούλη και στο διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, την οποία κοινοποιούσε στους βουλευτές Ηρακλείου, τον περιφερειάρχη Κρήτης, το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους δημάρχους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Φαιστού, Αρχανών-Αστερουσίων, σχετικά με την πληροφορία που υπήρξε από χθες ότι επίκειται κλείσιμο του ΙΚΑ Αγίου Μηνά.

Στην επιστολή-καταγγελία, την οποία υπογράφουν εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΗ ο πρόεδρος Στ. Βοργιάς και ο γενικός γραμματέας Γ. Βρέντζος, αναφέρονται τα εξής:

«Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Αγίου Μηνά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΙΚΑ.

Σε επιστολή μας κατά το παρελθόν είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα παραμονής του συγκεκριμένου υποκαταστήματος του ΙΚΑ, καθώς εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων πολιτών. Δυστυχώς, η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου είναι εντελώς αντίθετη, με αποτέλεσμα η πρόταση για κλείσιμο των υπηρεσιών ΙΚΑ Αγ. Μηνά να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην πόλη του Ηρακλείου.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες μας, βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να υποχρεούνται να μεταβαίνουν στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ Εσταυρωμένου στο Ηράκλειο και στο αντίστοιχο της Ν. Αλικαρνασσού, δημιουργώντας τους μεγάλη ταλαιπωρία.

Η χθεσινή απόφαση της Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ να καταργήσει το συγκεκριμένο υποκατάστημα, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, μας προκαλεί αγανάκτηση αλλά και προβληματισμούς, αφού η παραπάνω απόφαση δε συνάδει με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Πώς είναι δυνατόν το ΙΚΑ να καταργεί ένα υποκατάστημα που εδρεύει σε ιδιόκτητο κτίριο και από την άλλη να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε ενοίκια.

Δεδομένου των οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών συνθηκών το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου απαιτεί να παραμείνει το Υποκατάστημα ΙΚΑ Αγ. Μηνά ως έχει, καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες χιλιάδων ασφαλισμένων, για το λόγο αυτό σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας αυτή».

Διευκρινίσεις ζητά το Επιμελητήριο

«Διευκρινίσεις», όμως, για το υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Αγίου Μηνά ζητά με επιστολή του προς το διοικητή του Ιδρύματος και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην επιστολή, που υπογράφει εκ μέρους της διοίκησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μ. Αλιφεράκης, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Σπυρόπουλε,

Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι φημολογείται το οριστικό κλείσιμο του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης, δεδομένου ότι με την υπ. αριθμ. 2650/20-10-2014 απάντησή σας σε σχετικό ερώτημα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στις 15-10-2014 (αρ. πρ. 1263) διαβεβαιώνατε ρητά και κατηγορηματικά ότι "στη βάση του προαναφερόμενου σχεδιασμού, το κτηριακό συγκρότημα του Αγίου Μηνά πρόκειται να στεγάσει αναβαθμισμένες υπηρεσιακές λειτουργίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εκκενωθεί".

Διευκρινιστικά, στην ίδια απαντητική σας επιστολή επισημαίνατε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων της ασφαλιστικής του περιοχής "…δεν εξυπηρετεί το στόχο της οριστικής κατάργησης της λειτουργικής μονάδας του Αγίου Μηνά αλλά αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα του λειτουργία ως Περιφερειακού Διοικητικού Κέντρου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ".

Δεδομένου ότι, όπως είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη επιστολή μας, το εν λόγω υποκατάστημα λειτουργεί - σύμφωνα με πληροφορίες - σε ιδιόκτητο χώρο και, κυρίως, εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους της ευρύτερης περιοχής του κέντρου του Ηρακλείου, παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση των έγγραφων διαβεβαιώσεών σας και την αναστολή κάθε νέας προσπάθειας κατάργησης του συγκεκριμένου υποκαταστήματος».

ΟΕΒΕΝΗ: «Απαράδεκτη η μονομερής απόφαση κλεισίματος»

Για το θέμα της κατάργησης του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στην Αγ. Μηνά έκανε παρέμβαση με επιστολή της προς το διοικητή του ΙΚΑ και η ΟΕΒΕΝΗ διά του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας, Χ. Λεκάκη και Γ. Σμυρνάκη αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, «στο παρελθόν με την αρ. πρωτ. 8184-22/11/2013 επιστολή μας είχαμε εκφράσει ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) την αντίθεση μας για την τότε πρόθεσή σας να κλείσει το κατάστημα ΙΚΑ Αγ. Μηνά Ηρακλείου.

Σήμερα πληροφορηθήκαμε την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του υποκαταστήματος του Αγίου Μηνά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Η κατάργηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων σε συναλλασσόμενους με το φορέα, εργαζόμενους ασφαλισμένους και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν καθημερινά το ΙΚΑ του Αγ. Μηνά για τις συναλλαγές τους.

Θεωρούμε επίσης αυτή τη μονομερή απόφαση ως απαράδεκτη, η οποία προήλθε χωρίς να υπάρξει διάλογος με την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα αδιαφορώντας πλήρως για τα αποτελέσματά της.

Κύριε διοικητά,

Ζητούμε να μην προχωρήσετε στην κατάργηση του συγκεκριμένου υποκαταστήματος ΙΚΑ έτσι ώστε συνεχίσουν οι επιχειρήσεις και ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται καλύτερα, άμεσα και έγκαιρα.

Αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ για το κλείσιμο του ΙΚΑ Αγίου Μηνά

Την επιστολή της Ένωσης Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Κρήτης, με την οποία ζητείται να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ. της Διοίκησης του ΙΚΑ για την αναστολή της λειτουργία του Ιδιόκτητου Υποκαταστήματος ΙΚΑ Αγ. Μηνά, κατέθεσαν ως αναφορά για τον κ. υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι οικοδόμοι

Εξάλλου, και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει με επιστολή του - την οποία υπογράφουν εκ μέρους της διοίκησης ο πρόεδρος Γιάννης Γωνιανάκης και ο γ.γ. Γιάννης Χριστοφοράκης - την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «που έρχεται», όπως υποστηρίζει, «να υλοποιήσει αποφάσεις της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για κλείσιμο υποκαταστημάτων ΙΚΑ».

Όπως αναφέρει το Σωματείο των οικοδόμων, «απαιτούμε τώρα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα υποκαταστήματα ΙΚΑ λέμε όχι στη συρρίκνωση των δομών κοινωνικής ασφάλισης.

Την ώρα που οι παροχές στην κοινωνική ασφάλιση συρρικνώνονται, η απόφαση της κυβέρνησης να προβεί στο κλείσιμο υποκαταστημάτων ΙΚΑ δημιουργεί στους ασφαλισμένους επιπλέον ταλαιπωρία, αφού θα αναγκάζονται να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις», καταλήγει το Σωματείο.

Πάντως αναφορικά και μόνο με το ενδεχόμενο κλεισίματος του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Αγίου Μηνά, γεννώνται άλλες σκέψεις σχετικές με το γεγονός ότι ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, παρά την αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικών στη χώρα μας, παραμένει διοικητής του ΙΚΑ και προφανώς προωθεί πολιτικές που είχαν δρομολογηθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αυτές δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι τις τελευταίες εκλογές, λόγω αντιδράσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ανατολική Κρήτη έχουν κλείσει όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με εξαίρεση αυτά της Νέας Αλικαρνασσού και του Αγίου Μηνά, τα οποία εξυπηρετούν πολύ κόσμο.

Ανανέωση βιβλιαρίων

Στο μεταξύ, παρά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ότι πλέον η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται ο ασφαλισμένος να ταλαιπωρείται σε ουρές μπροστά στα γκισέ του ΙΚΑ, εντούτοις ο κόσμος, λόγω άγνοιας, συνεχίζει να πηγαίνει στον Εσταυρωμένο και να δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «οι πολίτες έχουν αυτή τη δυνατότητα. Προφανώς η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Αλλά θα πρέπει το ΙΚΑ να ενημερώσει αναλυτικά τους ασφαλισμένους, ακόμα και με σχετικά φυλλάδια».

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια