default-image

Εντοπίστηκε μεταλλαγμένη ελονοσία

Υγεία
Εντοπίστηκε μεταλλαγμένη ελονοσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα μορφή της μαλάριας είναι ανθεκτική στα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα και αποτελεί «πολύ μεγάλη απειλή» για την παγκόσμια υγεία, όπως λένε οι επιστήμονες, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Αρτεμισινίνη, την βασική ουσία που χρησιμοποιούν, όπως γράφει το BBC.

Το νέο παράσιτο της ελονοσίας, της γνωστής μαλάριας που αποτελεί μία από τις φονικότερες νόσους σε Ασία και Αφρική, εξαπλώνεται στην περιοχή των συνόρων της Ινδίας με την Βιρμανία και έχει θέσει σε συναγερμό τις διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι πρώτες περιπτώσεις μαλάριας που υπερνικούσε την ουσία εντοπίστηκαν στην Βιρμανία και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, σε 55 διαφορετικά σημεία. Πλέον η συγκεκριμένη μετάλλαξη του μονοκύτταρου οργανισμού έχει φτάσει στα όρια της ινδικής επικράτειας στα ανατολικά της σύνορα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη είχε πετύχει μεγάλες νίκες έναντι της μαλάριας, που ωστόσο ακόμη σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

«Εάν μπει στην Ινδία, η νέα μαλάρια θα χτυπήσει αρχικά αγροτικούς πληθυσμούς στην περιοχή ... αλλά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα και υπάρχουν ελάχιστα άλλα φάρμακα στη διάθεσή μας», τονίζει ο δρ. Τσαρλς Γούντροου της μονάδας Ερευνας Τροπικών Ασθενειών του Μάχιντολ της Οξφόρδης.

Ολα αυτά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, θυμίζει το βρετανικό πρακτορείο. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, η μαλάρια αντιμετωπιζόταν με επιτυχία με την Χλωροκίνη, ωστόσο το 1957 παρουσιάστηκε μετάλλαξη του παρασίτου που ήταν ανθεκτική στην ουσία, στα σύνορα Καμπότζης και Ταϊλάνδης. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η μορφή αυτή είχε επεκταθεί σε όλες τις ευπαθείς περιοχές μέχρι και την Αφρική.

Οπως προειδοποιεί ο κ.Γούντροου, «τα στοιχεία από την εξάπλωση της ανθεκτικής στην χλωροκίνη μορφής του παρασίτου, υποδεικνύουν ότι έρχεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό αθενών και ανθρώπινων απωλειών».

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News