Ειδήσεις

Μητέρα Στέλλας: "Άφησαν το παιδί μου να πεθάνει"

H πολύκροτη υπόθεση του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, που έχασε τη ζωή της ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ τον Απρίλιο του 2011 στο Ρέθυμνο, αναβίωσε στο Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.   

Στο σκαμνί του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων κάθισαν οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους, ένας 27χρονος που αντιμετωπίζει την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης και του βιασμού και δύο ειδικευμένοι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως.

Ξεχωριστά, και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου, θα δικαστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου ο τέταρτος κατηγορούμενος, καθώς ήταν ανήλικος (17 χρονών) όταν συνέβη το περιστατικό. Τον 20χρονο, σήμερα, κατηγορούμενο βαραίνουν οι κατηγορίες της θανατηφόρας έκθεσης και του βιασμού.

H δίκη ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας ύστερα από τηλεφώνημα για βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο και αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν, καθώς έχουν κληθεί ως μάρτυρες 28 άτομα. Κατά την πρώτη ημέρα υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ δεν έλειψαν και οι λεκτικές κυρίως εντάσεις.

Ο εισαγγελέας της έδρας ανέγνωσε το κατηγορητήριο, ενώ ως πρώτη μάρτυς κλήθηκε να καταθέσει η μητέρα της 16χρονης, Ελένη Ψαθάκη.

Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες μιλώντας παράλληλα για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού της που χάθηκε.

Αναφέρθηκε στις στιγμές αγωνίας από την ώρα που αντιλήφθηκε ότι η 16χρονη δε βρισκόταν στο σπίτι, στο τηλεφώνημα από το νοσοκομείο, αλλά και στο τι αντίκρισε όταν πήγε σε αυτό.

«Βρήκα τους γιατρούς. Μου είπαν ότι το παιδί εισήχθη με οξεία μέθη, αντιμετωπίστηκε αλλά έπαθε ανακοπή. Μετά πνευμονικό οίδημα και μπορεί να πεθάνει. Όταν την είδα, την πήγαιναν στη ΜΕΘ. Είδα το πρόσωπό της και κατάλαβα πως "φεύγει", άκουγα φωνές και συζητήσεις γιατρών. Όταν ήρθε ο άνδρας μου μίλησε με τους γιατρούς της ΜΕΘ. Εάν μας είχαν ειδοποιήσει νωρίς, το παιδί θα ζούσε. Ένας πρωτοετής φοιτητής μπορεί να αντιμετωπίσει την οξεία μέθη. Το παιδί μου το πέταξαν σε ένα φορείο σε ένα διάδρομο το άφησαν να πεθάνει. Ότι έπρεπε να κάνουν πέντε ώρες πριν, το έκαναν μετά, όταν το παιδί μου ήταν πλέον νεκρό».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ευθύνη των κατηγορουμένων νεαρών, «την έβαλαν στο αυτοκίνητο και την οδήγησαν στη Φορτέτζα», είπε, «ο ένας την πότισε μισό μπουκάλι ουίσκι και τις έκανε ασελγείς πράξεις. Το σκέφτομαι και τρελαίνομαι. Οι κατηγορούμενοι να προσπαθούν να βιάσουν το παιδί μου και να αντιστέκεται. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφράσει την παραμικρή συμπάθεια για το συμβάν. Αυτό που θέλω είναι δικαίωση. Να τιμωρηθούν αυτοί που φταίνε».

Ο πατέρας της 16χρονης περιέγραψε το άτυχο κορίτσι ως ένα παιδί που δεν είχε ποτέ στεναχωρήσει την οικογένεια της.

«Οι κατηγορούμενοι νεαροί μου είπαν ότι την βρήκαν μεθυσμένη σε ένα πεζοδρόμιο και την πήγαν στο νοσοκομείο. Από την πρώτη στιγμή που πήγε το παιδί στο νοσοκομείο η αντιμετώπιση ήταν πλημμελής. Η εικόνα του ΤΕΠ ήταν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας. Η εικόνα στο νοσοκομείο ήταν κατάσταση πανικού. Το κατάλαβα από τις αντιδράσεις των γιατρών. Δεν έχω πρόβλημα με κανένα γιατρό. Αυτοί οι κύριοι, όμως, όταν βλέπουν ένα κοριτσάκι να έρχεται στα ΤΕΠ συνοδευόμενο από δύο άγνωστους η στοιχειώδης λογική λέει ότι θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι γονείς. Την άφησαν στο διάδρομο της έβαλαν ορό και άφησαν στους επίδοξους βιαστές την επίβλεψή της. Η Στέλλα όταν έφτασε στη ΜΕΘ ήταν νεκρή. Δε με ενδιαφέρει ποιος γιατρός, με ενδιαφέρει πως τα ΤΕΠ, χειρίστηκαν το περιστατικό».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι μετά το τραγικό συμβάν ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από το νοσοκομείο.

Η θεία της 16χρονης Σμαράγδη Ψαθάκη αναφέρθηκε στις τραγικές ώρες που έζησε η οικογένεια λέγοντας ότι αν το περιστατικό είχε αξιολογηθεί η 16χρονη θα ζούσε. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεαρών από την πλευρά τους με ερωτήσεις τους υποστήριξαν ότι η 16χρονη πήγε με τη θέλησή της με τα δυο άτομα, ενώ τόνισαν ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι την πήγαν στο νοσοκομείο και ήταν δίπλα της μέχρι να φθάσουν οι γονείς της. Οι συνήγοροι των γιατρών από την πλευρά τους θέλησαν να καταρρίψουν το επιχείρημα της πλημμελούς αντιμετώπισης του συμβάντος.

Αντώνης Νομικός

Σχόλια