default-image

Ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση για τις καταστροφές στη Βιάννο

Κρήτη
Ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση για τις καταστροφές στη Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιστολή του Δήμου Βιάννου, με την οποία ζητείται η έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των καταστροφών που υπέστη από τις θεομηνίες από 6/1/2015 έως και 14/1/2015, και από 10/2/2015 έως 12/2/2015 από τις χιονοπτώσεις, τις έντονες βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, κατέθεσαν ως αναφορά για τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην επιστολή του με θέμα "Έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των καταστροφών που υπέστη από τις θεομηνίες" ο δήμαρχος Βιάννου Π. Μπαριτάκης αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, κύριε περιφερειάρχη, κύριοι βουλευτές, κύριε αντιπερειφερειάρχη,

Ο Δήμος Βιάννου για δεύτερη φορά μέσα στο 2015 επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή μας αρχικά από 6/1 έως 14/1/2015 και από τις 10/2 έως 12/2/2015, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα και οι ζημιές στις υπάρχουσες υποδομές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές καταστροφή έχουν υποστεί οι παρακάτω υποδομές του Δήμου:

1. Γέφυρα ποταμού Αναποδάρη. Η γέφυρα έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη για την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, ενώ δεν είναι σε θέση λόγω της κατασκευής της να απορροφήσει το σημερινό όγκο νερού του ποταμού με αποτέλεσμα να πλημυρίζει αποκόπτοντας τη παραλιακή οδό Τσούτσουρας-Μύρτος. Η παραλιακή οδός μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη ως δημοτική, όμως είναι η μοναδική που διασυνδέει το παραλιακό τμήμα του νομού Ηρακλείου, σε μήκος 45 χιλιομέτρων, με το νομό Λασιθίου.

2. Παραλιακή οδός από Δέρματος έως Τέρτσα. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων η παραλιακή οδός έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές στα εξής σημεία: Οικισμοί Καστρίου Κερατόκαμπου, Ξερόκαμπου, Άρβης, Νέας Άρβης, Λατομίων, Ψαρής Φοράδας, και Τερτσών. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Ιεράπετρα στη θέση Βάτος, που όμως συνδέει και ενώνει τον παραλιακό δρόμο από το Δήμο Βιάννου, όπως περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο.

3. Καταστροφή λόγω υποχώρησης του εδάφους τμήματος δημοτικής οδού στον οικισμό Αφρατίου, στο σημείο που οδηγεί προς το νεκροταφείο του χωριού.

4. Καταστροφή λόγω κεραυνών των υδρευτικών γεωτρήσεων Ψαρής Φοράδας, Ξενιάκου και Αφρατίου.

5. Καταστροφή των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού των αρδευτικών γεωτρήσεων Εμπάρου και Κάτω Βιάννου στη γεώτρηση Νταρίτης.

6. Καταστροφή γεωτρήσεως ύδρευσης οικισμού Κερατόκαμπου: Ο οικισμός υδρεύεται προσωρινά και πρέπει άμεσα να γίνει αξιοποίηση της γεώτρηση στη θέση Αφρατί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύδρευση του οικισμού.

Ο Δήμος μας, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, έχει μέχρι τώρα αποκαταστήσει σημαντικό τμήμα της αγροτικής οδοποιίας, κτηνοτροφικών δρόμων, και λοιπών υποδομών, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που διαθέτει.

Δυστυχώς όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να αποκαταστήσει το σύνολο των υποδομών που έχουν καταστραφεί και είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του.

Για το λόγο αυτό αιτούμεθα επειγόντως την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Βιάννου, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές των υποδομών μας από την πρόσφατη θεομηνία.

Ζητάμε επίσης την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στα μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία καθώς και σε δίκτυα άρδευσης του Δήμου.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση, ο δήμαρχος Βιάννου

Παύλος Μπαριτάκης».

Η επιστολή του δημάρχου απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Αποστόλου, στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους βουλευτές Ηρακλείου, καθώς και στον αντιπερειφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News