default-image

Εκδήλωση στο ΜΦΙΚ: Γιατί οι νυχτερίδες είναι… παρεξηγημένες

Κρήτη
Εκδήλωση στο ΜΦΙΚ: Γιατί οι νυχτερίδες είναι… παρεξηγημένες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα της φύσης είναι οι νυχτερίδες. Ο λαϊκός μύθος της θέλει πρωταγωνίστριες σε θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, να πίνουν αίμα και να τρομάζουν τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, όμως, οι νυχτερίδες είναι ένα πολύ χρήσιμο είδος...

Αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό των κουνουπιών. Κάθε βράδυ, κάθε νυχτερίδα τρώει τόσα έντομα όσο είναι και το βάρος της, δηλαδή από 3 μέχρι και 40 γραμμάρια. Τις μεγαλύτερες ποσότητες εντόμων ανά νύχτα καταναλώνουν οι θηλυκές νυχτερίδες που κυοφορούν.

Εκτός από κουνούπια, τα οποία τις νυχτερινές ώρες κυκλοφορούν... περισσότερο, οι νυχτερίδες τρώνε επίσης μύγες, αλλά και ζωύφια που χαλούν την αγροτική παραγωγή, όπως είναι η tuta absoluta.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε περιοχές που υπάρχουν πολλές νυχτερίδες, τα ενοχλητικά έντομα είναι λιγότερα, άρα ο πληθυσμός δεν αναγκάζεται να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες δηλητηρίων και χημικά για να ψεκάζει στο σπίτι του και στα χωράφια.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι νυχτερίδες στα νησιά έχουν κλειστό πληθυσμό, οπότε και θα πρέπει να τις θεωρούμε είδος προστατευόμενο... Στην Κρήτη, δηλαδή, δεν μπορούν να "μεταναστεύσουν" νυχτερίδες από άλλες περιοχές. Ο πληθυσμός τους μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με την πορεία της μεταξύ τους αναπαραγωγής.

Όλα αυτά και πολλά άλλα τέτοια ενδιαφέροντα θα μάθουν όσοι βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αύριο Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί.

Ο ειδικός επιστήμονας δρ Παναγιώτης Γεωργιακάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Οι παρεξηγημένες νυχτερίδες".

Μετά την ομιλία του Παναγιώτη Γεωργιακάκη, από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο "Η Ρινόλοφος, η σπηλιά του μυστηρίου και ένα μυστικό" και... νυχτεριδοκατασκευές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

11:00-12:00: Συζήτηση στην αίθουσα πολυμέσων με θέμα "Οι παρεξηγημένες νυχτερίδες" από το δρα Π. Γεωργιακάκη, βιολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

12:00-14:00: Θεατρικό δρώμενο "Η Ρινόλοφος, η σπηλιά τού μυστηρίου και ένα μυστικό" (δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο υποδοχής του Μουσείου - για ηλικίες από 4 έως 8 ετών).

12:00-14:00: Νυχτεριδοκατασκευές (και αποκριάτικα!!!).

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο υποδοχής του μουσείου (για ηλικίες από 4 έως 8 ετών). Η γενική είσοδος θα είναι 5 ευρώ, ενώ για τα μέλη του Συλλόγου "Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης" η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News