default-image

Τα περιττά κιλά αποτυπώνονται στο δέρμα

Υγεία
Τα περιττά κιλά αποτυπώνονται στο δέρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα περιττά κιλά δεν προσθέτουν απλώς στρώματα λίπους στους μηρούς, στην κοιλιά και στον κορμό, αλλά αυξάνουν την επιρρέπεια σε πολλά και διαφορετικά δερματικά προβλήματα.

Τέντωμα του δέρματος εκ των έσω, ορμονικές αλλαγές, κακή κυκλοφορία του αίματος, αυξημένη τριβή, εφίδρωση και σμήγμα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μύκητες, ιοί και βακτήρια και για να εμφανιστούν περίεργα μορφώματα και διογκώσεις.

Ακόμη, ορισμένες δερματικές εκδηλώσεις της παχυσαρκίας μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενου προβλήματος, όπως ο τύπου 2 διαβήτης, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να παρεμποδιστεί μέχρι και η επούλωση πληγών.

Ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής στη Β' Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν, εξηγεί ποια δερματικά προβλήματα είναι πιο συνηθισμένα στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους και γιατί.

* Μελανίζουσα ακάνθωση. Είναι μια διαταραχή κατά την οποία το δέρμα σε ορισμένα σημεία του σώματος (συνήθως στη βουβωνική περιοχή, στις μασχάλες ή στον αυχένα) αποκτά πιο σκούρα χροιά και παρουσιάζει πάχυνση. 

Σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που παράγει το πάγκρεας για να διασπάσει τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Η ακάνθωση επιδεινώνεται από την αυξημένη τριβή στις προαναφερθείσες περιοχές λόγω του πάχους.

* Θυλακίτιδα. Είναι μια μόλυνση των θυλάκων των τριχών που εκδηλώνεται με μικρά, λευκά «μπιμπίκια» σαν στεφάνι γύρω από αυτούς. 

Οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να την εκδηλώσουν επειδή το περιττό λίπος ασκεί πιέσεις στους θυλάκους που μπορεί να τους τραυματίσουν και να δώσουν έτσι την ευκαιρία στα μικρόβια του δέρματος να προκαλέσουν λοίμωξη. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η τριβή, η αυξημένη εφίδρωση και η συνακόλουθη υγρασία.

* Ακροχορδώνες. Λέγονται και θηλώματα. Είναι καλοήθη μορφώματα του δέρματος, με ίδιο ή πιο σκούρο χρώμα από αυτό, που μοιάζουν με δάκρυα και μπορεί να κρέμονται από έναν ένα λεπτό μίσχο. Συνήθως αναπτύσσονται στα βλέφαρα, στις μασχάλες, κάτω από τους μαστούς, στον αυχένα και στο άνω τμήμα του θώρακα. 

Επειδή είναι συχνότεροι στους ανθρώπους με περιττά κιλά, στους διαβητικούς και στις εγκύους, η εμφάνισή τους πιστεύεται ότι σχετίζεται με ορμονικά αίτια. Εχουν επίσης ενοχοποιηθεί κάποιοι ιοί, αλλά χωρίς να παρατηρείται μεταδοτικότητα. Οι ακροχορδώνες είναι ανώδυνοι, εκτός κι αν ερεθιστούν (π.χ. με το ξύρισμα, με την τριβή ενός πουλόβερ ζιβάγκο κ.λπ.).

* Κυτταρίτιδα. Πρόκειται για εμπύρετη φλεγμονή, που ουδεμία σχέση έχει με το πασίγνωστο αισθητικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη κυτταρίτιδα αναπτύσσεται στα κύτταρα βαθιά μέσα στο δέρμα, οφείλεται σε βακτήρια και προκαλεί πυρετό, πόνο, ευαισθησία στο άγγιγμα, ρίγη, μυϊκούς πόνους και εφίδρωση. 

Οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσουν διότι συχνά είναι δύσκολο να καθαριστούν επαρκώς οι πτυχώσεις του δέρματος, με αποτέλεσμα να βρίσκουν ευκαιρία τα βακτήρια να πολλαπλασιασθούν και να προκαλέσουν μόλυνση. Ο διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα.

* Ερυσίπελας. Είναι φλεγμονή του δέρματος που οφείλεται σε βακτήριο (στον στρεπτόκοκκο) και μοιάζει με τη φλεγμονώδη κυτταρίτιδα αλλά είναι πιο επιφανειακή. 

Το βακτήριο συχνά εισέρχεται στο δέρμα από τα σημεία όπου είναι συνηθισμένες οι μυκητιάσεις (όπως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών ή πίσω από τα αφτιά), καθώς ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται μία αμυχή για να μπορέσει να μπει μέσα στο δέρμα. Προκαλεί φλεγμονή και πυρετό. Προδιαθεσικοί παράγοντες για ερυσίπελας είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. 

* Δυσκολίες στην επούλωση των πληγών. Η παχυσαρκία σχετίζεται με αλλαγές στην δομή του κολλαγόνου, το οποίο είναι δομικό συστατικό του δέρματος και παίζει ρόλο στην επούλωση των πληγών. Γι' αυτό τον λόγο, στους παχύσαρκους ανθρώπους η επούλωση μπορεί να είναι αργή και δύσκολη, ιδίως εάν συνυπάρχει διαβήτης.

* Δερματίτιδα (ή έκζεμα) εκ στάσεως. Είναι μία φλεγμονή που οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Συνήθως εμφανίζεται στα κάτω άκρα και είναι πιο συχνή στα άτομα με κιρσούς. 

Προκαλείται από καταστάσεις που επιβραδύνουν την επιστροφή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η παχυσαρκία. Απαιτεί σωστή αντιμετώπιση, διότι το δέρμα μπορεί να εξελκωθεί (να δημιουργήσει πληγή).

* Ερύθρασμα. Είναι επιφανειακή λοίμωξη που προκαλείται από το μικρόβιο Corynebacteriumminutissimum. Εκδηλώνεται σαν μεγάλες κηλίδες που αρχικά έχουν ροζ χρώμα αλλά γρήγορα γίνονται καφέ, ξεφλουδίζουν και εξέχουν λίγο από το υπόλοιπο δέρμα. 

Συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος, γι' αυτό και είναι συχνότερο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ιδίως όταν συνυπάρχει διαβήτης. Η αυξημένη τριβή και θερμότητα στις δερματικές πτυχές δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου βακτηρίου.

* Δερματοφυτίαση μηρογεννητικών πτυχών. Είναι μία μυκητίαση που αναπτύσσεται κυρίως στην ζεστή και υγρή βουβωνική χώρα. Επειδή η παχυσαρκία προκαλεί αυξημένη εφίδρωση και δυσκολίες στον καλό καθαρισμό των πτυχών του δέρματος, ο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, προκαλώντας έντονο κνησμό. 

Η δερματοφυτίαση μπορεί να είναι μεταδοτική, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα (με τα άπλυτα ρούχα), ενώ μπορεί να επιμείνει για πολύ καιρό και να επεκταθεί στον πρωκτό. Μερικές φορές εμφανίζεται και κάτω από το στήθος ή σε αναδιπλώσεις της κοιλιάς.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News