Ειδήσεις

Μαξίμου: Σε καλό κλίμα η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ

Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της άρνησης του Βερολίνου στο αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των δύο πλευρών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εποικοδομητική, στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς λύσης, όπως έχει τονίσει κατ΄επανάληψη ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε αρκετή ώρα μετά την γερμανική παρέμβαση στο Euroworking Group, σύμφωνα με την οποία η ελληνική επιστολή χαρακτηρίζεται «Δούρειος Ιππος» στην Ευρώπη και μη ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, αναφέρουν ότι υπήρξε διάθεση και από τις δύο πλευρές για άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με την kathimerini.gr, ότι νωρίτερα, σε άτυπο σημείωμά του, το Μαξίμου ανέφερε ότι «ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων», σε απάντηση της γερμανικής παρέμβασης στο σημερινό Euro Working Group.

«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», τόνισαν κυκλοι της κυβέρνησης. Στην παρέμβασή του, το Βερολίνο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη «δεν ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, αποτελώντας έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επί της ουσίας να τελειώσει το υπάρχον πρόγραμμα»

Σχόλια